Denník N

Na súde s Rybaničom vypovedal Kaliňák, obchod s Bašternákom stále považuje za normálny

Minister vnútra Robert Kaliňák na súde s Filipom Rybaničom. Foto – TASR
Minister vnútra Robert Kaliňák na súde s Filipom Rybaničom. Foto – TASR

Súd pojednávanie o prelomení bankového tajomstva ministra vnútra odročil na 19. decembra, vypočuť chce aj poslanca SaS Jozefa Rajtára.

Minister vnútra Robert Kaliňák vo štvrtok vypovedal na Okresnom súde Bratislava v kauze poslaneckého asistenta Filipa Rybaniča. Ten si ako pracovník Tatra banky, ktorej je Kaliňák drobný akcionár, pozrel jeho účty a odhalil, že minister obchodoval s Ladislavom Bašternákom, ktorý je teraz obvinený z daňových trestných činov.

„Myslím si, že je zodpovedný niekto iný, kto ho na to nahovoril a v tejto veci sa zbabelo schováva za svoj status poslanca. Nechal utopiť svojho zamestnanca na svoju politickú akciu,“ povedal Kaliňák po výpovedi o poslancovi SaS Jozefovi Rajtárovi, pre ktorého Rybanič pracuje ako asistent. Rajtár aj Kaliňák sa neskôr hádali na chodbe súdu.

Poslanec SaS Jozef Rajtár a jeho asistent Filip Rybanič na súde. Foto – TASR

Rybanič je obvinený, že údaje, ktoré získal ako zamestnanec banky, poskytol vlani novinárom. Sudkyňa pojednávanie odročila, pretože chce ešte vypočuť dvoch vyšetrovateľov a poslanca Rajtára. Policajti mali prísť už vo štvrtok, ale riaditeľ NAKA ich ospravedlnil pre neodkladné pracovné povinnosti.

Pojednávanie prebieha bez verejnosti, novinári môžu čakať iba na chodbe. Sudkyňa Iveta Willantová to odôvodňuje bankovým tajomstvom. Aj preto Rybaničov nový obhajca Marek Para namietal jej zaujatosť. Odôvodňuje to tým, že Kaliňák sám na tlačovej konferencii zverejnil vlastné bankové údaje, keď vysvetľoval svoj obchod s Ladislavom Bašternákom.

Willantová tiež podľa Paru na minulom pojednávaní položila Rybaničovi sugestívnu otázku, v ktorej už konštatovala jeho vinu. Prekáža mu aj to, že na pojednávanie boli predvolaní vyšetrovatelia prípadu, „ktorých úlohou je potvrdiť pokrivenú zákonnosť postupu“.
Súd námietku zamietol a rozhodne o nej krajský súd. Para je aj obhajcom Ivana Lexu.

Výhodný obchod

Minister Kaliňák stále nevidí problém v tom, že od Bašternáka kúpil podiel vo firme B. A. Haus za 8-tisíc eur, hoci jeho trhová hodnota bola pravdepodobne oveľa vyššia.

„Ja som nekúpil ten podiel za osemtisíc eur, trvale ignorujete reálny svet,“ reagoval najprv na otázku o tejto transakcii. „Tá cena nie je nízka,“ povedal neskôr. „Často nemáte v týchto veciach vedomosti,“ pokračoval minister.

Čo vlastne Rybanič odhalil, ukázalo až neskoršie vyšetrovanie, keď obchod ministra s Bašternákom skúmala NAKA. Firmu B. A. Haus založil Bašternák s Kaliňákovým kamarátom Markom Turčanom a exministrom financií a dopravy Jánom Počiatkom (Smer). Bašternák do nej vložil 850-tisíc eur – dal vlastne svojej firme pôžičku. Po tom, čo začala byť zisková, sa Bašternák v roku 2013 rozhodol firmy zbaviť, a to tak, že svoj podiel rozdelil rovnakým dielom medzi Kaliňáka a Počiatka.

Každému ho predal za 8-tisíc eur, hoci firma vlastní v Bratislave viaceré lukratívne nehnuteľnosti, ktorých reálna hodnota je oveľa vyššia. Bašternák predal ministrom aj svoje pôžičky – každému za 400-tisíc. Kaliňák si na to zobral úver z Tatra banky, aby mohol Bašternáka vyplatiť. B. A. Haus tak už nedlhuje Bašternákovi, ale Kaliňákovi a peniaze mu postupne vypláca.

Práve jednu z týchto transakcií videl Rybanič na Kaliňákovom účte. Pôvodne sa zrejme mylne domnieval, že ide o peniaze od Bašternáka pre Kaliňáka – vlani ešte nemohol vedieť, ži firma už nie je Bašternákova, ale Kaliňákova a Počiatkova.

Bašternák urobil pre seba v roku 2013 nevýhodný a nelogický obchod. Generálna prokuratúra však tvrdí, že hoci sa suma za akcie, ktorú Kaliňák zaplatil, môže zdať nízka, nevedia preukázať, že by za to Kaliňák niečo pre Bašternáka urobil, a tak to nemôžu vyšetrovať ako úplatok.

Náš človek

V roku 2012 si Ladislav Bašternák, aktívny v realitnom biznise, vypýtal od štátu vratky DPH spolu za 16 miliónov eur. Jednu z nich – za dva milióny eur – si všimol Kriminálny úrad finančnej správy a koncom roka 2013, už po Kaliňákovom obchode s Bašternákom, odoslal na NAKA trestné oznámenie, aby podnikateľa za pravdepodobne fingované obchody s bytmi začala vyšetrovať. NAKA však trestné oznámenie odmietla a odobril jej to aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Správkyňa dane tiež odporúčala daňovému úradu, aby skontroloval aj iné vratky Bašternáka, ale ten na to nevidel dôvod. Ani finančná správa sa neskôr neodvolala voči zamietavému stanovisku polície, hoci to mala urobiť. Vyšetrovanie sa začalo nanovo až potom, čo o prípade v marci 2016 informovali Denník N a Trend. Kaliňák už viac ako rok odmieta, že by mal pre túto kauzu odstúpiť z funkcie. Študenti najmä pre jeho postoj organizujú Veľké protikorupčné pochody a zbierajú hlasy pod petíciu za jeho odvolanie.

V Bašternákovom byte v rezidenčnom dome Bonaparte stále býva premiér Robert Fico.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Filip Rybanič

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie