Denník N

Nenávisť voči Sorosovi je celosvetová choroba

„Nedovoľme, aby sa nakoniec smial Soros!“ Kampaň v Maďarsku v roku 2017. Foto – TASR
„Nedovoľme, aby sa nakoniec smial Soros!“ Kampaň v Maďarsku v roku 2017. Foto – TASR

Pre novú generáciu nacionalistov sa americký investor stal dokonalým zloduchom.

Autor je komentátor Financial Times

George Soros, miliardár, investor a filantrop, mal rušný rok. Od začiatku roku 2017 sfalšoval chemický útok v Sýrii, financoval protesty proti Trumpovi vo Washingtone, vypracoval „Sorosov plán“ na zaplavenie Maďarska utečencami, vynútil si zmenu vlády v Macedónsku, spochybnil izraelského premiéra a podarilo sa mu dosiahnuť prepustenie niekoľkých kľúčových asistentov Bieleho domu. Nie je to zlé na muža vo veku 87 rokov.

Internacionalista vo veku nacionalizmu

Všetky vyššie uvedené tvrdenia sú, samozrejme, konšpiračné teórie. Lenže skutočnosť, že sa tento rok objavili a všetky spomínajú meno pána Sorosa, nie je iba kuriozita. Hovorí to niečo dôležité a znepokojujúce o globálnej politike.

V deväťdesiatych rokoch kráčal pán Soros s duchom doby, keď využil miliardy, ktoré zarobil na financiách, na podporu prechodu k demokracii v postkomunistickej Európe a inde. Medzičasom sa však globálna politická klíma zmenila a liberálne myšlienky sú na ústupe.

Pre novú generáciu nacionalistov od USA cez Rusko po Maďarsko sa pán Soros stal dokonalým zloduchom. Je to internacionalista, ktorý žije vo veku nacionalizmu. Je podporovateľom individuálnych, nie skupinových práv. Podľa magazínu Forbes je 29. najbohatším človekom na svete. A je tiež Žid, takže je ho možné ľahko obsadiť do úlohy tajomného a manipulatívneho medzinárodného finančníka, ktorá bola kedysi vyhradená pre Rothschildovcov.

Nedovoľte, aby sa Soros smial posledný

Jeden zo škaredších kúskov propagandy proti Sorosovi ho v tomto roku výslovne prepojil so starými klebetami proti Rothschildovcom. Keď sa nacionalisti z hnutia „Amerika na prvom mieste“ začali obávať, že H. R. McMaster, poradca pre národnú bezpečnosť prezidenta Donalda Trumpa, robí čistky ich spojencov v Bielom dome, zriadili internetovú stránku s názvom „McMaster leaks“, na ktorej sa objavila karikatúra McMastera, ktorého ako bábku vedú Soros a Rothschildovci.

V roku 1989 bol jedným z príjemcov Sorosovho štipendia na štúdium v Oxforde mladý maďarský aktivista menom Viktor Orbán. Dnes je ten istý pán Orbán premiérom Maďarska a démonizuje svojho jednorazového sponzora. Maďarský líder odsúdil údajný „Sorosov plán“ na zaplavenie Maďarska moslimami, ktorý bol ústrednou témou jeho kampane na znovuzvolenie. Žiadny takýto plán neexistuje. Je pravdou, že Soros je veľkorysým podporovateľom charitatívnych utečeneckých organizácií a tiež podporil plán Európskej únie na presídľovanie sýrskych utečencov do Únie, vrátane Maďarska. To slúžilo ako ospravedlnenie toho, že Orbán oblepil krajinu plagátmi so smejúcim sa finančníkom a výzvou: „Nedovoľte, aby sa Soros smial ako posledný.“

Lídri majú konkrétne dôvody báť sa

Démonizovanie Sorosa v Maďarsku, kde sa narodil, nie je ojedinelým prípadom. V uplynulom roku ho odsúdili politickí lídri v Macedónsku, Poľsku, Rumunsku a Turecku, pričom všetci tvrdia, že proti nim snuje plány.

Materiály proti Sorosovi produkujú aj paranoidní pravičiari v Amerike. Už v roku 2007 bol Soros na Fox News odsúdený ako „Pán Zloduch celého sveta ľavicových nadácií“. Počiatky nenávisti proti Sorosovi v USA môžu pochádzať z jeho opozície voči vojne v Iraku. Jeho podpora liberálnych hodnôt v Spojených štátoch, ako aj medzinárodných inštitúcií ako OSN udržiava pravicový kotol vo vare.

Odozva na kampane proti Sorosovi jednoznačne existuje na celom svete, kde ultrapravicové skupiny vytvárajú konšpiračné teórie na rovnaké témy. Niektorí silní lídri však majú konkrétnejšie dôvody obávať sa Sorosovej Nadácie otvorenej spoločnosti, čo financuje organizácie občianskej spoločnosti, ktoré podporujú vzdelávanie, slobodnú tlač, práva menšín a protikorupčné iniciatívy. Vláda Vladimíra Putina v roku 2015 vyhostila z Ruska Nadáciu otvorenej spoločnosti, pretože už nebola ochotná tolerovať jej podporu organizácií ako napríklad Memorial, ktorá podporovala výskum sovietskeho teroru.

Aktivity pána Sorosa z neho spravili terč dokonca aj v Izraeli. Zjavný antisemitizmus v mnohých kampaniach proti Sorosovi na celom svete Netanjahuovej vláde očividne neprekáža tak ako jeho podpora palestínskych práv a iných tém nepopulárnych pre izraelskú pravicu.

V postoji premiéra Benjamina Netanjahua proti Sorosovi existuje aj osobný prvok. Keď sa protikorupčné vyšetrovanie priblížilo k izraelskej prvej rodine, táto vyšľahla proti Sorosovi plamene. Syn premiéra Jair Netanjahu sa nedávno sťažoval, že ho „ohrozuje fond pre zničenie Izraela financovaný Sorosom a Európskou úniou“. Dokonca znova zverejnil karikatúru pána Sorosa, ktorý si nadhadzuje svet pred jašterovitým tvorom, obraz, ktorý by jeho otec bežne odsúdil ako antisemitský, keby ho zverejnil akýkoľvek iný zdroj.

Ďalší dôkaz hanebného vplyvu

Konšpirátori majú vysvetlenie pre všetko. Takže skutočnosť, že by mali Financial Times zverejniť článok, ktorý by obhajoval pána Sorosa, bude jednoducho považovaný za ďalší dôkaz jeho hanebného vplyvu. Oficiálne môžem uviesť, že som mal dva rozhovory s pánom Sorosom. V oboch prípadoch sme boli na tej istej verejnej porade na seminároch organizovaných Európskou radou pre zahraničné vzťahy, think-tankom, ktorý Soros čiastočne financuje.

Nikdy sme nemali súkromný rozhovor a určite by som nevyhlasoval, že je to môj priateľ. Ale nikdy som o ňom nemal pochybnosti a nešetrím chválou na jeho filantropiu. Skutočnosť, že dokonca aj túto vec treba obraňovať, hovorí niečo smutné o časoch, v ktorých žijeme.

© Financial Times

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

George Soros

Komentáre

Teraz najčítanejšie