Denník N

Tímový lekár ju sexuálne obťažoval od trinástich, aj tesne predtým, ako vyhrala olympiádu

Maroneyová počas olympiády v Londýne 2012. Foto - tasr/ap
Maroneyová počas olympiády v Londýne 2012. Foto – tasr/ap

Tímový lekár mladým gymnastkám hovoril, že ide o tradičnú procedúru. Teraz ho žaluje 125 žien.

Prípad hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina, ktorý mal sexuálne obťažovať desiatky žien, nie je jediný, ktorý v súčasnosti otriasa Spojenými štátmi.

„Deje sa to všade, potenciál zneužívania je kdekoľvek, kde sa niekto dostane k moci,“ tvrdí bývalá americká olympijská gymnastka McKayla Maroneyová.

Dvojnásobná olympijská medailistka tvrdí, že ju dlhé roky sexuálne obťažoval Larry Nassar, tímový lekár reprezentačného tímu.

Maroneyová to uviedla na Twitteri s označením Me Too (Aj ja, pozn.). Ide o kampaň na prevenciu sexuálneho obťažovania.

„Mojím snom bolo dostať sa na olympiádu, a veci, ktoré som pre to musela podstúpiť, boli zbytočné a nechutné,“ píše.

Začalo sa to v trinástich, keď sa dostala do národného tímu. Obťažovanie trvalo, až kým v roku 2016 ako 20-ročná neukončila kariéru.

„Povedal mi, že ide o lekársky postup, ktorý praktikuje už tridsať rokov,“ spomína. Nespresnila, o aký postup ide.

Nassara žaluje 125 žien. Jednou z nich je Rachael Denhollanderová, ďalšia bývalá gymnastka. V máji na súde povedala, že ju obťažoval päťkrát v roku 2000.

Vložil jej dva prsty do vagíny a vysvetlil jej, že ide o intravaginálne cvičenie svalov. Potom jej dal dole podprsenku, ľahol si k nej na masážny stôl a ruku položil na jej prsník. „Zamrzla som, lebo som vedela, že to bol sexuálny útok,“ tvrdí podľa Guardianu.

Nassar je už v michiganskom väzení za prechovávanie detskej pornografie a čaká na ďalšie súdy.

Pre škandál v marci skončil vo svojej funkcii Steve Penny, prezident americkej gymnastiky. Tú kritizujú, že nezvládla situáciu ani nahlasovanie podobných prípadov. V USA je okolo 3500 gymnastických klubov.

Larry Nassar:

Aj tesne pred medailami

Maroneyová získala dve medaily na olympijských hrách v Londýne 2012, mala 16 rokov. Gymnastky sú na vrchole svojich kariér vo veľmi nízkom veku, olympijské medaily bežne získavajú ešte pred dovŕšením dospelosti.

„Stalo sa to (obťažovanie, pozn.) aj predtým, ako som s tímom vyhrala zlato. A tiež aj predtým, ako som získala individuálne striebro,“ píše.

Maroneyová sa zo striebra veľmi netešila, čo nedokázala zakryť svojou miminkou. Fotografia sa potom stala takzvaným meme.

Na internete k nej ľudia doteraz dopisujú rôzne myšlienky, ak chcú zdôrazniť absurdnosť situácie – sklamanú olympijskú medailistku.

https://twitter.com/LiterallyNoodle/status/894367426091122690

Dnes už bývalá gymnastka opísala aj noc, ktorú označila za najviac strašidelnú vo svojom živote. Pätnásťročná s tímom cestovala do japonského Tokia.

Leteli celý deň aj noc, lekár im dal tabletky na spanie, čo je tradičný postup. Zrejme však neodhadol dávkovanie.

„Zrazu som sa zobudila v jeho hotelovej izbe, boli sme tam sami dvaja a prišlo aj k tradičnej procedúre, ako to nazýval. Myslela som si, že v tú noc zomriem,“ píše.

Na záver svojho príspevku pridala aj štyri odporúčania, ako by sa dalo podobným prípadom predísť:

  1. Prehovoriť a upozorniť tým tých, ktorým sa to deje.
  2. Ľudia, inštitúcie a organizácie, hlavne tie, ktoré majú moc, musia byť postihované za svoje prehrešky.
  3. Vzdelávanie, prevencia, nezáleží, koľko to všetko bude stáť.
  4. Nulová tolerancia násilníkov a tých, ktorí ich ochraňujú.

„Je možné ukončiť takýto typ obťažovania? Je možné, aby tí, ktorí to zažili, prehovorili bez toho, aby ohrozili svoje kariéry a sny? Dúfam. Naše mlčanie dalo zlým ľuďom moc na pridlho. Nastal čas, aby sme si ju zobrali naspäť. Pamätajte, nikdy nie je neskoro prehovoriť.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie