Denník N

Web o dvojakej kvalite bude až na budúci rok, čaká sa na ďalšie testy

Zdroj – Úrad vlády SR
Zdroj – Úrad vlády SR

Krajiny EÚ budú mať vlastné weby o dvojakej kvalite, Brusel by mal zabezpečiť medzinárodný web v angličtine.

Na jar hovorili, že bude čoskoro, koncom leta, že sa môže rozbehnúť po samite o dvojakej kvalite potravín. Dva týždne po jeho skončení to vyzerá tak, že web zameraný na rozdielnu kvalitu značkových produktov v krajinách EÚ zrejme začne fungovať až začiatkom budúceho roka.

Ministerstvo pôdohospodárstva totiž potvrdilo, že plánuje web spustiť až po ďalšom testovaní produktov na dvojakú kvalitu. „Webstránku spustíme súbežne s prezentáciou ďalších výsledkov testov,“ povedal Denníku N riaditeľ odboru komunikácie ministerstva Vladimír Machalík.

Testovať chcú koordinovane

Ani toto, v poradí už tretie slovenské testovanie pritom ešte nebude testovanie podľa spoločnej metodológie EÚ, ktorá by mala zabezpečiť jednoznačné a nespochybniteľné výsledky v rôznych štátoch Únie.

Machalík pre Denník N potvrdil, že ešte predtým, ako bude vypracovaný jednotný postup preverovania zloženia a kvality výrobkov rovnakej značky pre štáty EÚ, budú spolu testovať výrobky štyri krajiny – Slovensko, Slovinsko, Maďarsko a Česko. Tieto štáty sa tak podľa Machalíka dohodli preto, že im pripadá dlho čakať na spoločnú metodológiu, ktorá bude vypracovaná až o niekoľko mesiacov.

Odhadol, že ku koordinovanému testovaniu produktov v štyroch štátoch by mohlo dôjsť do konca tohto roka. Výsledky testov by potom mohli zverejniť začiatkom budúceho roka.

Zhruba v tom čase by tak podľa odhadov ministerstva mohol začať fungovať aj avizovaný web o dvojakej kvalite. Zatiaľ nie je úplne jasné, čo a v akej podobe sa na tomto webe objaví. Machalík povedal, že sa k obsahu portálu vyjadria, keď budú web spúšťať.

V koľkých verziách bude?

Ak sa na jar spomínalo, že by sa informácie o zisteniach, ktoré sa týkajú odlišného zloženia produktov predávaných pod tou istou značkou, mali objaviť na spoločnom webe, po samite sa už viac zdôrazňujú samostatné národné weby jednotlivých krajín.

To naznačila v rozhovore pre Denník N aj eurokomisárka pre spravodlivosť a ochranu spotrebiteľov Věra Jourová. „Dohodli sme sa tak, že sa to bude robiť na národnej úrovni aj kvôli jazykovej mutácii, aby to bolo bližšie spotrebiteľom,“ povedala.

Aj podľa ministerstva si jednotlivé krajiny budú vlastné weby o dvojakej kvalite zabezpečovať vo svojej réžii. „Práve na samite sa dohodla užšia koordinácia webov medzi postihnutými krajinami, keďže väčšina z nich už zrealizovala testy,“ dodal Machalík.

Naše ministerstvo však tvrdí, že Európska komisia by mala zabezpečovať jeden medzinárodný web v anglickom jazyku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika

Teraz najčítanejšie