Denník N

Keby sa blížil hurikán Robo, tiež by nám to zamlčali? (udalosti týždňa)

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa. Teraz ich zaujal odsúdenie exministrov výstavby.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa I.

Kurz politiky, ktorý nasadí Kurz po voľbách v Rakúsku, je vo vzťahu k V4 jasný: chce úzku spoluprácu s Nemeckom, Francúzskom a ďalšími krajinami a dobrý kontakt s krajinami V4. A nechce pristúpiť k V4 – preto špekulácie a následné vyhlásenia o opaku znižujú kredit autorov týchto špekulácií tak z radov novinárov, ako aj politikov. Start-upová generácia má už svojich politikov, je inovatívna, preto je zatiaľ ťažko predvídateľná.

Udalosť týždňa II.

Rozhodnutie Ústavného súdu vo vzťahu k Babišovi či rozhodnutie špeciálneho súdu v nástenkovom tendri si zaslúžia pozornosť. Ale je toľko ale… Dve lastovičky jar nerobia, ale môžu byť náznakom, že by mohla prísť. Alebo sem zaleteli len omylom? Chcem veriť, že je to pozitívna správa. A zároveň viem, že ide zima.

Prešľap týždňa

Poslanci sa nám opäť vyurážali. A ĽSNS si posilňuje pozície medzi mladými ľuďmi a pripravuje sa na silnú pozíciu v župách nie cez osobu župana, ale zastúpenie poslancov vo VÚC.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

 Prešľap týždňa

E-preukazy, do ktorých štát vrazil milióny (našich) eur a do ich používania núti pomaly už aj poslednú babku, čo na trhu predáva kapustu, majú vážnu bezpečnostnú chybu a sú zneužiteľné. To je prúser, no ešte väčší je to, že ten istý štát to ich používateľom tri mesiace tajil! Podľa tejto mustry by sme sa o tom, že k nám mieri hurikán 5. kategórie (Robo? Andrej? Béla?), dozvedeli od našich autorít mesiac po tom, čo by Slovensko rozmlátil na cucky. (Akurát pár vyvolených – Robo? Andrej? Béla? – by ho v pohode prečkalo v spoľahlivých krytoch pod bytovým komplexom Bonaparte.)

Podcenená udalosť

Autohavária, pri ktorej zomrel šofér a sedem opatrovateliek, vracajúcich sa zo služby v Rakúsku, je strašná tragédia. No tragédiou sú aj pracovné a finančné pomery opatrovateliek, ktoré sa starajú o odkázaných ľudí na Slovensku, v našich domovoch opatrovateľských služieb. Štát, ktorý nie je schopný spravodlivo ohodnotiť ich fyzickú a psychickú záťaž, je zvlčilý. A všetkým našim kočnerom, bašternákom a im podobným „našim ľuďom“ by som trestným rozkazom nariadil každý rok šesť mesiacov bezplatne odpracovať v niektorom zo sociálnych zariadení na pozícii opatrovateľa. Z tých druhých šiestich mesiacov by sa mohli vyplatiť.

Citát týždňa

Anton Hrnko: „Drogy jednoducho nepatria na stôl v normálne slušnej rodine a domácnosti.“ Svätá pravda. V normálnej slušnej rodine a domácnosti treba „hrdo, odborne a slušne“ rozkrádať eurofondy, otvárať v parlamente cudzie listy, pri spáchaní dopravného priestupku telefonovať policajnému prezidentovi, intrigovať voči prezidentovi republiky…

 

Eugen Korda, novinár, .týždeň

Udalosť týždňa

Páni exministri Marian Janušek a Igor Štefanov majú namierené do väzenia. Ešte síce tomuto „ozdravnému“ pobytu stojí v ceste Najvyšší súd, ale zdá sa, že si môžu pomaly začať baliť hygienické potreby. Smutné je však to, že hlavný organizátor podvodu, za ktorý ich súdili a odsúdili, sa aj ďalej slobodne tacká v uliciach Žiliny a Piešťan a ničí si nielen pečeň, ale i posledné zvyšky zdravého rozumu. Ak sa však obaja páni naozaj ocitnú v nápravnom zariadení, bol by som rád, keby im z času na čas prišiel naliať trochu optimizmu ich bývalý šéf Robert Fico, ktorý ich podvody celé mesiace obhajoval.

Prešľap týždňa

Na ulici som sa dal do reči s jedným talianskym podnikateľom. Podľa neho sa sicílska mafia má čo učiť od našich politikov a štátnych úradníkov. V priamom prenose nám vraj ukazujú svoje kreatívne nápady, ako nás ošklbať o desiatky miliónov eur. Stačí si len vymyslieť nejaký právny spor, uzavrieť s advokátskou kanceláriou „dobrú zmluvu“ a peniažky začnú veselo cinkať na účtoch v daňových rajoch. Som si istý, že nikdy sa nedozvieme, u koho mala skončiť podstatná časť  z tých „krvopotne“ zarobených miliónov advokátskej kancelárie pána Bžána. Určite to nebude účet prezidenta Kisku, ale nedal by som ruku do ohňa za to, že by to mohol byť účet toho pána, ktorý ho označil za daňového podvodníka.

Podcenená udalosť

Keď vybuchol Černobyľ, tak nás komunisti o tom neinformovali. Vraj preto, aby nás zbytočne neznepokojovali. Nakoniec sme sa to aj tak dozvedeli. Keď sa prevalilo, že ministerstvo vnútra celé mesiace tajilo informáciu o tom, že elektronické občianske preukazy sa dajú zneužiť, úradníci to tiež obhajovali podobne. Nuž, Černobyľ je nepochybne horšie zlyhanie, lebo vtedy išlo o naše životy, zatiaľ čo teraz ide len o naše peniaze a majetky. A my, občania, sme sa nakoniec vďaka tomu dozvedeli, že arogancia vtedajších a súčasných vládcov je úplne rovnaká.

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa

Pravdepodobnosť, že nástenkári zo SNS pôjdu sedieť, tento týždeň významne narástla. Radosť si môžeme pokaziť spomenutím všetkých nepotrestaných skrivodlivostí minulosti, súčasnosti i budúcnosti, ale načo? Ja si radšej spomeniem na svoje pocity spred desiatich rokov, keď sa aj vďaka Monike Tódovej dostala táto špinavosť  zo zamknutej chodby na stránky novín. Keby mi vtedy niekto povedal, že za Ficovej vlády slovenský súd rozdá za nástenkový tender 21 rokov natvrdo, poradil by som mu, aby prestal s drogami.

Preto považujem rozhodnutie špecializovaného súdu v Pezinku za gigantickú vec pre spoločenskú hygienu. To neznamená, že tu už nikto a nič nesmrdí. Ale bublanie vriacej vody je počuť hlasnejšie. A určite ho počujú aj tí, pre ktorých sa tá voda varí.

Prešľap týždňa

Zuzana Piussi  a Vít Janeček natočili aktivistický protibabišovský dokument Selský rozum. Kristína Kúdelová z denníka Sme naň napísala odmietavú kritiku. Tvorcov v nej označila za ultraľavičiarov a spôsob ich práce za neslušný.

Minoritný podiel v SME má skupina Penta a tá sa vraj v Čechách kamaráti s Babišom. To stačilo Janečkovi a Piussi na to, aby obvinili redakciu Sme, že diskreditujú ich film na Babišovu objednávku. Parafrázujúc W. Allena  tvorcom Selského rozumu odkazujem: „To, že po vás ide Babiš, ešte neznamená, že nie ste paranoidní.“

Citáty týždňa

„Mission accomplished,“ napísala na facebook po vynesení rozsudku v kauze nástenkový tender novinárka Monika Tódová.

 

Sergej Michalič, politický konzultant

Udalosť týždňa

Parlamentné voľby u českého suseda. Len dve veci sú isté. Prvá: nebude žiadnym prekvapením, ak voľby dopadnú prekvapením, a zároveň nech tieto voľby dopadnú akokoľvek, v každom variante ich výsledky prekvapením budú. Druhá istota: celý náš región má povesť odporu a predsudkov voči utečencom a migrantom, ani na percentá ich nejako osobitne veľa nemáme, zato politické strany vedené imigrantmi získajú v českých voľbách 30-40% odovzdaných hlasov.

Podcenená udalosť

Dvaja ex-ministri ‘do basy’ na dlhé tresty. Ešte tam nie sú, ale takéto čosi by Slovensko kvalifikovalo do úplne inej ligy. Za normálnych okolností. Jednak preto, že priamo vo vláde sa páchala závažná trestná činnosť – to si myslelo aj doteraz veľa ľudí, akurát teraz to máme aj oficiálne. A tiež preto, že sa u nás páchanie závažnej trestnej činnosti vo vláde neobíde bez trestu – to si myslelo oveľa menej ľudí, a tipujem, že ich počet nenarástol ani po odsúdení dvoch bývalých členov vlády. Možno ani o desatinu percentuálneho bodu. Sme v smrteľnej pasci, ale ak si niekto stále myslí, že treba riešiť len príčinu, hlboko sa mýli.

Prešľap týždňa

Poslanci M. Glváč, J. Laššáková, Ľ. Blaha, D. Jarjabek a ich „výzva“ voči ex-politikovi Lipšicovi. Ako zaznamenal napríklad právnik Peter Kubina, z právneho hľadiska ide o nezmysel, niečo sa však štyrom poslancom podarilo excelentne, totiž sami seba zadefinovali ako najmenšiu možnú merateľnú jednotku osobného vkusu v politike na Slovensku, voľným okom už neviditeľnú. O váhe vkusu v živote jednotlivca aj kolektívu výstižne pojednal teheránsky predavač kobercov takto: „Všetko je otázkou vkusu, prosím pekne, najdôležitejšia vec – treba mať vkus. Svet by vyzeral inak, keby malo trocha viac ľudí o omrvinku lepší vkus. Všetky ohavnosti (…), také ako klamstvo, zrada, zlodejstvo, udavačstvo, majú spoločného menovateľa – takéto veci robia ľudia, ktorí nemajú vkus.“ (Zapísal R. Kapuściński)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie