Denník N

Bralo na Devíne čiastočne zvetralo, vychádzky sa báť netreba

Foto - Vladimír Kohút
Foto – Vladimír Kohút

Správy o páde skál na Devíne nie sú pravdivé, hradby na brale však čaká pre zvetranie výrazná obnova.

Časť hradného muriva na hrade Devín je v havarijnom stave a bude potrebné ho rozobrať. Chodník pod hradom pri sútoku Dunaja a Moravy je preto teraz z bezpečnostných dôvodov zatarasený, chodci však nie sú ohrození.

Informácie zo štvrtka, že sa na Devíne zrútili skaly, nie sú pravdivé, povedal pre Denník N statik Vladimír Kohút, ktorý na brale pracuje a posudzuje jeho stav.

Hradba, ktorá pôvodne slúžila ako opevnenie Devína, je v havarijnom stave už dva roky. Mesto postupne obnovuje poškodené bralá a podľa statika Kohúta sa teraz budú zaoberať práve opravou hradnej časti nad sútokom riek.

Foto – Vladimír Kohút

Statici a pamiatkari doteraz sledovali situáciu na brale len pomocou záberov z dronov. Teraz po čistení skaly od náletových drevín Kohút priamo na mieste zistil, že murivo je oveľa viac porušené, ako si doteraz mysleli. Hradné murivo je totiž veľmi zvetrané.  

Statici pôvodne chceli murivo sceliť a spevniť tak, že medzi kamene dajú novú maltu. Nové zistenia ukazujú, že to nebude stačiť a pravdepodobne musia celú hradbu rozobrať a vybudovať nanovo. Najprv musia vypracovať statický posudok a ďalšie kroky schvália pamiatkari a investor.

Turistov práce obmedzia len minimálne. Sprístupnené sú naďalej všetky časti hradu, ktoré boli otvorené aj doteraz. Zatvorí sa len cesta cez bránu pod hradom smerom k Dunaju.

V máji tohto roka sprístupnilo mesto po deviatich rokoch hornú a strednú terasu Devína. Vďaka nórskym fondom opravili chodníky a jaskyňu, kde otvorili výstavu archeologických objavov. Súčasťou obnovy je aj vyčistenie brál od stromov a burín. Horolezci nasadili na skaly trhlinomery a situáciu neustále sledujú.

Foto – Vladimír Kohút
Foto – Vladimír Kohút

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie