Denník N

Témou župných volieb sa stal aj Bašternák, Ftáčnik aj Kusý tvrdia, že sa mu postavili

Dom, ktorý chcel Bašternák prestavať na vysokú bytovku, ale nevyšlo mu to. foto N - Tomáš Benedikovič, vizualizácie - KLM Group/Trend
Dom, ktorý chcel Bašternák prestavať na vysokú bytovku, ale nevyšlo mu to. foto N – Tomáš Benedikovič, vizualizácie – KLM Group/Trend

Príbeh developerského projektu Ladislava Bašternáka sa začal v čase, keď robil zvláštne prevody, pre ktoré má dnes nálepku daňového podvodníka. Na rozdiel od komplexu Bonaparte na Vajnorskej ulici musel ustúpiť.

Jednou z tém kampane bratislavských župných volieb sa okrem dopravy stal aj Ladislav Bašternák.

Boj s developermi vytiahol ešte v lete vo svojich novinách kandidát na župana Rudolf Kusý (nezávislý). Starosta časti Nové Mesto chcel aj na Bašternákovej stavbe na Vajnorskej ulici ukázať, ako si vie poradiť s vplyvnými stavebníkmi. Kusý v rozhovore pre Denník N opísal, ako na seba spolu s Bašternákom kričali

Favorit bratislavských župných volieb Milan Ftáčnik potom ešte pritvrdil a do súboja s Bašternákov zatiahol aj Smer – povedal, že Bašternákovu stavbu uňho chceli vybaviť „ľudia blízko Smeru“.

Bližšie sme sa pozreli na príbeh Bašternákovej stavby.

Stromy už zmizli, zmizne aj stará škola

Na Vajnorskej ulici neďaleko Trnavského mýta v susedstve Národného tenisového centra zatiaľ stojí budova starej školy. Ešte v lete 2014 pred ňou auto Google Street View odfotografovalo vysoké staré stromy, tie tam už nie sú. Zatiaľ stojí stará budova, developer ju však chce prestavať.

V roku 2014 boli ešte pred budovou stromy, teraz tam už nie sú. foto – Google Street View a N Tomáš Benedikovič

KLM Group získal podľa portálu Reality Trend budovu bývalej základnej školy s pozemkami v dražbe v roku 2009 za 1,5 milióna eur.

Na prvých vizualizáciách spred piatich rokov chcela vtedy ešte Bašternákova firma postaviť výrazne vyššiu budovu ako sú tie v okolí, oproti susedným päťpodlažným domom mala mať aj desať podlaží. Ďalší návrh ukazoval trochu menej podlaží, ale stále viac ako okolitá zástavba.

Developer síce stavbu okresal, no bytovku s vyše 100 bytmi si stále predstavoval trochu vytrhnutú z prostredia Vajnorskej ulice. Masívny osempodlažný dom prevyšoval tie okolité a stavba mala výrazne vytŕčať aj do Vajnorskej ulice.

Vizualizácie: Ako sa menili Bašternákove návrhy

Jeden z pôvodných návrhov s vysokou budovou. vizualizácia – KLM Group/Trend
Ďalší z návrhov, už menší. Vizualizácia – KLM Group / EIA
Bašternák získal povolenie nakoniec na menší projekt. Foto – Vizualizácia KLM Group/Trend Reality

V čase začiatku projektu v roku 2012 práve Ladislav Bašternák uskutočnil veľmi zvláštne prevody s bytmi, ktoré napokon viedli k jeho vyšetrovaniu pre daňové podvody. Vtedy však ešte nebol veľmi verejne známy a jeho projekt na Vajnorskej veľmi nepútal pozornosť. Už vtedy bol známym ministrov zo Smeru a jazdil po Bratislave na luxusnom Bugatti Veyron a v médiách ho spomínali ako developera komplexu Bonaparte, kam sa práve v roku 2012 nasťahoval Robert Fico.

Už od začiatku však musel Bašternák o svoj projekt na Vajnorskej bojovať.

Proti boli primátor, starosta aj obyvatelia

Proti projektu Bašternákovej firmy KLM Group sa postupne postavili obyvatelia, magistrát za Ftáčnika aj starosta Kusý.

Doťahovanie samospráv s Bašternákom sa začalo niekedy okolo roku 2011, rok nato portál Reality Trend zverejnil vizualizácie bytovky na rohu ulíc Vajnorskej a Odbojárskej pri električkovej trati.

Mesto Bašternákov prvý návrh na vysokú budovu odmietlo a záväzným stanoviskom ho podľa Ftáčnika tlačilo do menšieho projektu.

Ftáčnik: Chodili za mnou ľudia blízki Smeru

„Dostali sme na stôl investíciu na Vajnorskej ulici, ktorá bola vysoká, mohutná a vôbec sa do toho priestoru nehodila. Povedali sme, že v žiadnom prípade to takto nemôže byť,“ povedal Ftáčnik.

Ftáčnik, ktorý bol primátorom ako nezávislý s podporou Smeru, mal ako riaditeľa magistrátu nominanta Smeru Viktora Stromčeka, dnešného tajomníka ministerstva dopravy. Dnešný favorit na bratislavského župana Ftáčnik v predvolebnom rozhovore Denníku N povedal, že za ním kvôli projektu prišli ľudia „blízko Smeru“.

„Prišli za mnou ľudia, ktorí hovorili – ale to by ste mali povoliť, lebo to je Bašternák. Povedal som, že nerozumiem tomu, kto je pán Bašternák, lebo som ho vtedy nepoznal, povedal som, že tá investícia tam taká nebude. Záväzné stanovisko mesta bolo vydané tak, že tá investícia má byť menšia, ustúpená, zodpovedajúca charakteru výstavby na Vajnorskej,“ povedal Ftáčnik.

Bývalý primátor hovorí, že to boli Bašternákovi známi, ktorí mali blízko Smeru. Ftáčnik tvrdí, že prijal každého, kto sa s ním chcel stretnúť. „Proste prišli riešiť tú investíciu a ja som im vysvetlil, že z pohľadu územného plánu a rozvoja toho územia sa tam tá investícia nehodí a je nutné ju zmenšiť.“

Žltú budovu a okolitý pozemok chcel Bašternák zastavať masívnou budovou, obyvatelia a Kusý boli proti. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mestská časť bola stále proti

Záväzné stanovisko mesta dostal Bašternák v roku 2014 na už menší projekt s 88 bytmi. Vtedy mala byť bytovka podľa prvých plánov už hotová, no starosta a obyvatelia stále neboli spokojní.

„Stretli sme sa veľakrát, aj s obyvateľmi a s jeho architektom. Ten projekt sme pripomienkovali dvanásťkrát. Pre mňa bolo dôležité, aby tam nevznikol nejaký paškvil, na ktorý sa budem chodiť celý život pozerať,“ rozpráva starosta Kusý. Vraví, že spolu s obyvateľmi presviedčal Bašternáka, aby projekt zmenšil.

„Mal kladné záväzné stanovisko na budovu, s ktorou sme nesúhlasili. Operoval tým, že má nárok stavať, umožňuje to územný plán a že naše aktivity sú za čiarou. Ja som mu hovoril to isté, čo ostatným – prosím, buďte dobrým susedom. Nič viac,“ povedal Kusý. Stanovisko, ktoré vydal magistrát, podľa neho nebolo v poriadku. „To však neznamená, že ustúpime.“

Bašternák napokon získal podľa Trendu stavebné povolenie v roku 2016. Po ústupkoch obyvateľom a mestskej časti je však projekt menší aj oproti návrhu, ktoré schválilo mesto. Stále má ísť o 88 bytov.

Od Bašternáka k advokátovi z Bonaparte

Zástupca spoločnosti KLM Group Róbert Báleš sa k zmenám stavby nechcel vyjadriť. Tvrdí, že o žiadnych tlakoch pri povoľovaní stavby na Vajnorskej nevie.

Firma však už nepatrí Bašternákovi. Na začiatku roka 2017 sa podnikateľ z KLM Group stiahol a podľa Trendu sa jediným spoločníkom a konateľom stal Peter Filip, známy advokát, ktorý zastupoval napríklad aj čerstvo odsúdeného exministra SNS Igora Štefanova, Jozefa Majského či Michala Hrbáčka, v minulosti obžalovaného z únosu Michala Kováča mladšieho. Peter Filip má kanceláriu v komplexe Bonaparte.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ladislav Bašternák

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie