Denník N

Manželka šéfa Ficovho úradu boja proti korupcii robí pre Kotlebu

Robert Fico s Petrom Kovaříkom v máji 2017. Foto – TASR
Robert Fico s Petrom Kovaříkom v máji 2017. Foto – TASR

Riaditeľkou oddelenia riadenia ľudských zdrojov na banskobystrickej župe je Alena Kovaříková, manželka riaditeľa odboru prevencie korupcie na úrade vlády Petra Kovaříka.

Peter Kovařík je novým garantom boja proti korupcii premiéra Roberta Fica (Smer). Jeho manželka Alena Kovaříková je šéfkou personálneho oddelenia predsedu banskobystrického samosprávneho kraja Mariana Kotlebu.

Robert Fico označuje Kotlebu za zlo. Už v roku 2006 v súvislosti s ním vyzýval „na okamžité a tvrdé zásahy polície proti prejavom extrémizmu“.

V januári tohto roka premiér tvrdil: „Bude treba veľmi jasne povedať, že tento experiment Banskej Bystrici poškodil. Nevyužívali sa európske fondy, nerobilo sa prakticky nič. Nie je možné, aby po úrade Banskobystrického kraja chodili holohlaví chlapi a vykrikovali po sebe ‚Na stráž!‘.“

Kotleba je podľa Fica „zlo a voči tomuto zlu treba vystupovať“. Slováci si podľa predsedu Smeru sami pľujú do tváre, „keď dovoľujeme, aby takíto ľudia boli pri moci v tých častiach Slovenska, kde SNP vznikalo“.

V lete 2017 Robert Fico predstavil verejnosti Kovaříka ako riaditeľa nového odboru, ktorý pripraví protikorupčné návrhy. Tie by mali v očiach verejnosti zlepšiť obraz boja proti korupcii.

Úrad pod vedením šéfa ĽSNS Kotlebu prišiel o eurofondy v dôsledku nelegálneho zamestnávania a porušenia pracovnoprávnych vzťahov. Keď začiatkom roka 2014 Kotleba do úradu nastúpil, veľa ľudí zo župy vyhodil a niektorí odišli sami, pretože nechceli pracovať pre sympatizanta fašizmu.

Kovaříková však zostala na vedúcej pozícii, na ktorej pracovala už pred nástupom Kotlebu za župana zo Smeru Vladimíra Maňku. Do zamestnania ako personalistka prijala Kotlebových príbuzných vrátane jeho brata, budúcej manželky a ďalších desiatok členov ĽSNS.

„Pán Kotleba hovoril, že vybuduje cesty, nebude kupovať bagre, rozdá lopaty, zníži nezamestnanosť, že bude bojovať s rodinkárstvom. Celá jeho rodinka je zamestnaná na úrade,“ hovoril pred dvoma týždňami v TA3 predseda parlamentu a SNS Andrej Danko.

Denník N na Kovaříkovej pôsobenie na banskobystrickom župnom úrade upozornil Radovan Bránik, ktorý sa venuje extrémistom.

Odborníčka

Prepúšťanie zamestnancov banskobystrickej župy po Kotlebovom nástupe opísal reportér Denníka N Daniel Vražda vo svojej novej knihe Kotleba.

Asi dva mesiace po voľbách v novembri 2013 spravil Kotleba na úrade organizačnú zmenu a vyhodil jemu nepohodlných ľudí. Niektorí odišli už tesne pred jeho nástupom do funkcie. Napríklad pani, ktorej rodina zahynula v koncentračnom tábore. Podľa bývalého pracovníka úradu sa s Kotlebom nechcela ani raz stretnúť.

Na uvoľnené miesta Kotleba prijal členov ĽSNS a svojich rodinných príslušníkov. Jednou z vyhodených pracovníčok bola napríklad aj manželka policajta, ktorý vyšetroval extrémizmus.

O Kovaříkovej bývalí pracovníci úradu hovoria ako o profesionálke, ktorá ovláda pracovné právo. „Pracujem v oblasti pracovného práva a personalistiky už viac ako 15 rokov, z toho na samosprávnom kraji dvanásty rok ako vedúca oddelenia riadenia ľudských zdrojov, s dvoma až štyrmi podriadenými, toho času pod vedením tretieho predsedu samosprávneho kraja,“ napísala Denníku N Kovaříková.

„Aj to svedčí o tom, že prácu vykonávam na profesionálnej úrovni, výhradne podľa zákona,“ dodala. Uviedla, že počas jej pôsobenia nikto neuspel so žiadnou žalobou proti samosprávnemu kraju za porušenie pracovnoprávnych vzťahov.

„V mojej náplni práce nie je riešiť politické otázky, ale problémy týkajúce sa personalistiky a miezd. Ako iste viete, ja si predsedu samosprávneho kraja nevyberám, tento je volený v priamych tajných voľbách,“ vyhlásila Kovaříková. Vo svojej práci pre Kotlebu nevidí „ani etický, ani morálny problém“.

Porušenia zákonov

V roku 2014 server Bystricoviny informoval, že na župný úrad prišiel hlavný kontrolór župy Michal Kňažek a Kovaříková mu odmietla vydať dokumenty o kontrole. Viacerí poslanci to označovali za zásadné porušenie zákona.

Kovaříková tvrdí, že doklady neodmietla predložiť, len to nemohla stihnúť v stanovenej lehote, pretože veľké množstvo dokumentov kontrolný orgán požadoval v krátkom čase dvoch pracovných dní v najnevhodnejšom období počas spracovania výplat.

„Navyše som bola v jednom z týchto dní na kolektívnom rokovaní v Bratislave. Všetky doklady boli predložené v najkratšom možnom termíne a tvrdenie o odmietnutí predloženia dokumentov je zavádzajúce,“ vyhlásila Kovaříková.

Kňažek potvrdil, že neskôr mu už župa dokumenty vydala.

Župa mala problém aj s nelegálnym zamestnávaním. Vražda v knihe informuje, že išlo o prípad bezpečnostnej služby, ktorá dohliadala na rokovanie zastupiteľstva. Jeden ochrankár tam bol načierno.

Národný inšpektorát práce v polovici roka 2015 označil Kotlebov úrad za nelegálneho zamestnávateľa a župa prišla na 5 rokov o eurofondy, ktoré samosprávne kraje využívajú na infraštruktúrne projekty.

Kovaříková napísala, že odporúča prečítať si v súvislosti s nelegálnym zamestnávaním rozhodnutie inšpektorátu. „Zistíte, že som s tým nemala nič spoločné a nenesiem za to žiadnu zodpovednosť.“

Prečo si Kotleba ponechal Kovaříkovú vo funkcii napriek blízkosti jej manžela k premiérovi? Kovaříková povedala, že na to sa treba opýtať Kotlebu alebo Maňku, prečo ju zamestnávali.

„Pani Kovaříková je špičková odborníčka v oblasti personalistiky. Je nám jedno, koho má za manžela alebo koho volí,“ napísal v stanovisku riaditeľ Kotlebovej kancelárie poslanec Milan Uhrík, ktorý kandiduje za nitrianskeho župana.

Uhrík ešte napísal, že z úradu vyhodili iba tých zamestnancov, ktorí „kšeftovali a kradli“. Podľa Uhríka je veľká časť vedúcich na úrade „vybraná spomedzi pôvodných zamestnancov úradu“. „Nerobíme nič nekalé, tak nemáme pred nikým čo tajiť. Zaujíma nás len kvalita práce.“

Markíza pritom v júni informovala, ako v deviatich tendroch za 5,5 milióna eur na opravu ciest zvíťazila za pochybných okolností firma Renomont Profi z Trenčína. Neskôr sa zákazky sama vzdala.

Vo Vraždovej knihe opísal Kotlebov príchod na úrad Pavol Červienka, ktorý na župe pracoval ako vedúci sociálneho úradu. Novému županovi prekážalo, že Červienka v úrade pracoval až do siedmej, považoval to za podozrivé. Po nástupe do úradu sa podľa neho takto prihovoril k zamestnancom. „Že budeme potiť krv a pľuť piesok či bahno, už presne neviem. Búchal päsťou a hovoril: ‚Neschopní úradníci, nepoznáte realitu.‘“ Červienka musel z úradu tiež odísť.

„Všetko, čo som v živote dosiahla, bolo na základe poctivej a odbornej práce a neprajem si, aby ste ma zaťahovali do vecí, s ktorými nemám nič spoločné,“ napísala na záver svojho stanoviska Kovaříková.

Etický a morálny problém v tom, kde pracuje, nevidí ani jej manžel Kovařík. „Osobne vidím morálny a etický problém len vo formulácii vami položených otázok tak, že účelovo zasahujete do života mojej manželky,“ napísal riaditeľ odboru prevencie korupcie, ktorý pripravuje aj vznik nového úradu pre whistleblowerov.

Ide o úrad, ktorý má garantovať bezpečnosť a istotu ľuďom, ktorí ohlásia netransparentné a podozrivé veci na štátnych úradoch.

Kovařík je bývalý riaditeľ úradu boja proti korupcii a posledných päť rokov bol policajným pridelencom v Spojených štátoch.

Premiér Robert Fico na otázky o Kovaříkovej neodpovedal.

Bránik: Kotleba nemal ľudí

Radovan Bránik hovorí, že Kotleba a Uhrík sa snažia budovať mýtus, že sú protisystémová strana, čo ich podľa neho dostalo aj do parlamentu. „Čo je protisystémové na strane, ktorej personálnu politiku má pod palcom šéfka ľudských zdrojov smeráka Maňku? Kotleba prekvapený vlastným víťazstvom nemal v kraji prakticky žiadne spriaznené štruktúry a hrozilo, že čoskoro narazí. Navonok ukazoval svaly, ale pod povrchom musel pristúpiť na ponižujúce podmienky a tento stav trvá.“

Radovan Bránik. Foto – Matúš Zajac (z archívu R. B.)

Bránik hovorí, že Kovaříková porušila zákon, keď odmietla hlavnému kontrolórovi kraja vydať doklady o odmenách, a Uhrík ju mal vyhodiť.

„Netrúfol si. V Nitre, kde sa chystá kandidovať, je pritom Smer oveľa mocnejší. Ak nekonal zásadovo už v Bystrici, v Nitre sa Smeru nedokáže vzoprieť,“ hovorí Bránik. Myslí si tiež, že keďže mal Smer v Bystrici napriek strate postu župana stále silný poslanecký klub, mal „dobrú vyjednávaciu pozíciu na zachovanie vplyvu spriaznených podnikateľských skupín“.

„Využil to a postavil Kotlebu do situácie, v ktorej si mohol vybrať buď totálnu vojnu, alebo spoluprácu. Aj ponechanie smeráckej personálnej šéfky v úrade je jedným z mnohých dôkazov o tom, ktorú z možností si vybral. Ďalšie dôkazy budú nasledovať,“ tvrdí Bránik.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie