Denník N

Madrid prevezme právomoci nad Katalánskom. Je to ako za Franca, reaguje Barcelona

Španielsky premiér Mariano Rajoy. Foto – AP
Španielsky premiér Mariano Rajoy. Foto – AP

Španielsky premiér Mariano Rajoy chce zbaviť katalánskeho lídra funkcie a oslabiť katalánsky parlament. „Je to prevrat,“ reagujú v Barcelone.

Španielsky premiér Mariano Rajoy sa rozhodol prvý raz v španielskej histórii aktivovať 155. článok ústavy a prevziať časť právomocí nad katalánskou autonómiou. Vzhľadom na to, že ide o situáciu, akú Španielsko ešte nezažilo, hovorilo sa jej aj „nukleárna možnosť“.

Madrid tak reagoval na neochotu katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta vzdať sa snahy o nezávislosť, ktorou sa vyhrážal po neuznanom referende 1. októbra. V ňom podľa lokálnych politikov hlasovalo 43 percent Kataláncov a 90 percent z nich za nezávislosť.

Španielsky ústavný súd označil celé hlasovanie za protiústavné a význam mu nedáva ani EÚ, ktorá sa odmieta miešať do „vnútorných záležitostí“ Madridu. Katalánski politici chceli, aby sa EÚ po policajných násilnostiach, ktoré sprevádzali referendum, zapojila ako mediátor.

Katalánci protestovali

„Čomu čelím, je niečo, s čím som nikdy za mnohé roky v politike nebol konfrontovaný, no svojho partnera na dialóg som si nevyberal,“ povedal Rajoy na mimoriadnom zasadaní svojho kabinetu.

Postup španielskej vlády by mohol ešte vyhrotiť napätú situáciu, kde proti sebe stoja dva tábory, jeden v prospech nezávislosti, druhý za španielsku monarchiu.

Už v ten istý deň sa podvečer zišla veľká, asi polmiliónová demonštrácia v Barcelone. Prišiel na ňu aj katalánsky líder Carles Puigdemont, ktorého chce Madrid zosadiť z funkcie.

„Je to najhorší útok na katalánske autority od čias Francovej diktatúry,“ reagoval v sobotu večer katalánsky premiér Puigdemont. Plán Madridu označil za neprijateľný.

„Poďme dnes, viac ako inokedy, brániť demokraciu a občianske a politické práva,” napísal katalánsky vicepremiér Oriol Junqueras na svojom Twitteri. Šéfka jeho strany Republikánska ľavica Katalánska (ERC) Marta Rovirová plán z Madridu označila za „štátny prevrat“.

Na protest proti postupu španielskej vlády by okrem iného mohli nové voľby ignorovať strany podporujúce nezávislosť a znížiť ich legitimitu.

Naopak, na jednotu krajiny vyzval kráľ Felipe VI. „Katalánsko je a zostane zásadnou súčasťou Španielska,“ povedal nedávno.

Ako to bude vyzerať?

Podľa plánu, ktorý musí Rajoyovi ešte schváliť senát, prevezme Madrid prostredníctvom náhradnej vlády právomoci lokálnej vlády aj parlamentu až do predčasných volieb. Tie by sa mali konať najneskôr do šiestich mesiacov.

Rajoy tvrdí, že zosadia tých predstaviteľov, ktorí porušovali zákony a španielsku ústavu. Teda aj premiéra Puigdemonta. „Lídri Katalánska nerešpektovali zákony, na ktorých je postavená naša demokracia, ani všeobecný záujem. Situácia je neudržateľná,“ citovala agentúra Reuters z vládneho uznesenia.

O využití článku 155 by mal senát rozhodovať v piatok 27. októbra.

Na napätú situáciu v Katalánsku tento mesiac už zareagovalo podľa BBC skoro 1200 katalánskych spoločností, ktoré sa preregistrovali do iných častí Španielska. Konflikt medzi severošpanielskou autonómiou a Madridom sa odrazil aj na slabšej prognóze ekonomického rastu Španielska, ktorá klesla z 2,6 na 2,3 percenta.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nezávislosť Katalánska

Svet

Teraz najčítanejšie