Denník N

Česi volili proti mainstreamu, Piráti a Okamura sa pobili o tretie miesto

Líder českých pirátov Ivan Bartoš. Foto – Česká pirátska strana
Líder českých pirátov Ivan Bartoš. Foto – Česká pirátska strana

Protestné strany predbehli tie tradičné. Okamura hral na strach z migrácie, Piráti ulovili liberálnych mestských voličov.

Cunami, zemetrasenie či hurikán. Takými slovami sa nálepkuje výsledok českých volieb, kde tradičné strany prepadli. Predbehli ich aj takí nováčikovia ako protestní Piráti či xenofóbna Sloboda a priama demokracia (SPD) japonského imigranta Tomia Okamuru.

Obe strany získali spolu vyše 20 percent a pobili sa o tretie miesto za ANO a ODS.

Svojím spôsobom protestné hlasy zbieral aj víťaz volieb ANO, keďže Andrej Babiš profiloval v Superdebate na ČT24 svoje hnutie ako antisystémové.

Imigrant proti imigrantom

Tomio Okamura, ktorý v kampani stavil na strašenie pred islamom a migráciou, ktorá je v Česku takmer nulová, skončil so svojou stranou na štvrtom mieste.

Narodil sa v Tokiu moravskej matke a japonskému otcovi. Desať rokov žil v Japonsku. Časť detstva prežil v detskom domove, kde bol šikanovaný, a preto dlho koktal. Pracoval ako smetiar, predával pukance. Väčšinu pracovného života však podnikal v turistickom ruchu. Sprevádzal japonských turistov po Prahe.

Spočiatku sa však netváril ako protiimigrantsky a protiislamsky naladený. V roku 2013 odfotil v Londýne svoju vtedajšiu priateľku v „moslimskom oblečení“. V roku 2011 usporiadal súťaž Miss Expat, ktorá hľadala najkrajšiu cudzinku v Českej republike.

V politike sa objavil v roku 2012, keď sa mu podarilo dostať do hornej komory českého parlamentu – senátu. Senátorov kritizoval, že sú „dobre platenými bábkami poslancov“. Okrem iného hlasoval za doživotnú imunitu verejných činiteľov.

V roku 2013 založil svoju prvú politickú stranu, ktorá sa volala Úsvit priamej demokracie Tomia Okamuru. Do parlamentu sa v predčasných voľbách dostali, avšak krátko nato sa v rámci strany začali hádky o falošných faktúrach, ktoré Okamura podpisoval sám so sebou.

Strana ho vyzvala na zaplatenie takmer 600-tisíc korún, ktoré mu oficiálne zaplatila v rôznych volebných kampaniach. V roku 2015 bol Okamura z poslaneckého klubu Úsvitu vylúčený. Neskôr založil svoju aktuálnu stranu SPD, s ktorou teraz získal vyše desať percent hlasov a takmer trinásťtisíc preferenčných hlasov.

Evolucionári

Predbehla ho tesne Česká pirátska strana, ktorá v týchto voľbách dosiahla historický úspech. Svojich voličov lákala na elektronizáciu štátu, legalizáciu marihuany či úpravu podmienok udeľovania dotácií na poľnohospodárstvo.

Vo volebnej kampani sa jasne vymedzili voči Andrejovi Babišovi či ČSSD. Napriek tomu, že sa profilovali ako protestná strana, hovoria o sebe, že sú evolucionári, nie revolucionári. Nechcú byť deštruktívni. Odmietajú ísť do vlády s hnutím ANO či SPD Tomia Okamuru.

Hlasy brali najmä medzi frustrovanými pravicovými voličmi, ktorí sú proeurópsky naladení. Najviac zabodovali v Prahe a v zahraničí, kde sa ich zisky pohybovali okolo osemnástich percent. Keď sa Denník N rozprával s lídrom juhomoravskej kandidátky Radkom Holomčíkom, cieľom Pirátov bolo dosiahnuť desať percent v celej republike. Nakoniec získali 10,79 %.

Podľa sociológa Daniela Prokopa z Medianu výsledok volieb potvrdzuje profiláciu Pirátov ako liberálnej mestskej strany.

Predseda českých Pirátov Ivan Bartoš nosí dredy, hrá na akordeón a spieva v punkovej kapele Nohama napřed. Vysokoškolský titul získal z informačných vied, jeden semester pôsobil na univerzite v New Orleans, neskôr v Česku naštartoval pracovný portál Airjobs.

Venoval sa aj autorskému právu či informačnej bezpečnosti. Pre Pirátov pritiahol takmer jedenásť percent hlasov. V súčte preferenčných hlasov sa umiestnil na piatom mieste v celej republike, keď získal vyše 13 000 hlasov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie