Denník N

Komu prospeje Horthyho socha?

Koncentračný tábor Osvienčim. Foto – TASR/AP
Koncentračný tábor Osvienčim. Foto – TASR/AP

Farárka vo Vydranoch tvrdí, že sochu nepostavia politikovi Horthymu, ale protestantskému kresťanovi Horthymu.

Boh nám v Biblii prikazuje, aby sme si nestavali modly! Židia a moslimovia toto prikázanie rešpektovali, no „múdri“ kresťania sa na pokyn Všemohúceho vykašľali. Potom prišli protestanti a sochy z kostolov vyhodili. Avšak aj medzi nimi sa nájdu „odpadlíci“, ktorí chcú opäť stavať sochy.

Vo Vydranoch sa farárka reformovaného cirkevného zboru a presbytérium rozhodli postaviť sochu bývalému maďarskému regentovi Miklósovi Horthymu. Zámer ihneď vyvolal protesty. Proti soche sa ohradili nielen rôzne inštitúcie a súkromné osoby, ale aj biskup reformovanej cirkvi László Fazekas. Poslaním cirkvi nie je stavať sochy politikom, vyjadril sa biskup.

Vydranci argumentujú tým, že Horthy nebol ani fašista, ani vojnový zločinec. Farárka uviedla aj to, že sochu nepostavia politikovi Horthymu, ale protestantskému kresťanovi Horthymu. Neviem, či dáma myslela tieto slová vážne. Ak bude socha skutočne pripomínať pamiatku religiózneho človeka, tak sa cirkev ocitla vo zvláštnej situácii.

Na základe tohto poňatia to nebol politik, ale veriaci protestant, kto v roku 1919 spustil zabíjanie označované ako biely teror. V roku 1920 potom tento reformovaný kresťan súhlasil s protižidovským zákonom numerus clausus. A po roku 1938 podpísal ďalšie neľudské protižidovské zákony.

V roku 1941 sa na príkaz tohto veriaceho protestanta pobrali státisíce maďarských vojakov zomrieť na ruský front. V tom istom roku s jeho vedomím „prehodili“ cez ukrajinskú hranicu (pri meste Kamenec Podolský) dvadsaťtisíc maďarských Židov, aby ich vzápätí popravili nacisti.

A na jar 1944 tento veriaci protestant bez jediného slova sledoval, ako Eichmann s nadšenou podporou maďarských žandárov deportuje do Osvienčimu 400-tisíc maďarských Židov. Ozval sa až vtedy, keď boli na rade Židia z Budapešti. A stal sa zázrak – deportácie sa skončili.

Keby protestoval, mohol zachrániť aj Židov z vidieka. No neprotestoval. Na jeseň 1944 potom potichu odovzdal moc Szálasimu a zmizol v prepadlisku dejín.

Teraz sa našli ľudia, ktorí ho chcú prinavrátiť zo zabudnutia. Buďme však ostražití, lebo spolu s Horthym prídu aj Ante Pavelić, Antonescu, Tiso, Hácha a ostatní. Komu to prospeje?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie