Denník N

Babiš chce rokovať s každým, to isté neplatí naopak. Najviac by sa mu hodila ODS, tá ho odmieta

Andrej Babiš chce o novej vláde rokovať s každou stranou. Foto – TASR
Andrej Babiš chce o novej vláde rokovať s každou stranou. Foto – TASR

Víťaz českých volieb Andrej Babiš má jeden problém: viaceré strany ho pre finančný podvod s Čapím hnízdom odmietajú ako premiéra.

Ešte nikdy v českej histórii nevyhrala jedna strana vo všetkých okresoch. Hnutiu ANO Andreja Babiša sa to podarilo. S takmer 30 percentami a 78 poslancami (z dvesto) je ďaleko pred ostatnými ôsmimi stranami.

Napriek tomu to český populistický miliardár so zostavovaním vládnej koalície jednoduché mať nebude, pokiaľ nebude chcieť vládnuť s extrémne ľavicovými komunistami a xenofóbnou SPD Tomia Okamuru na opačnom konci politického spektra.

Tieto dve strany majú s Babišom, ako bolo vidno v povolebnej debate v Českej televízii, najmenší problém.

Líder ANO chce rokovať s každou stranou, ktorá sa dostala do parlamentu, to však neplatí naopak. Viaceré aj po voľbách a drvivej výhre opakovali, že „s Babišom nikdy“.

Pravicovým stranám či nováčikom z pirátskej strany, ktorá skončila tretia, sa nepozdáva, že by mali vládnuť s premiérom, ktorý bol obvinený z eurofondových podvodov.

Mnohé zo strán si to dávali ako podmienku už počas kampane a nezmenil to ani obrovský úspech Andreja Babiša, ktorý vyhral voľby aj ako najkrúžkovanejší politik zo všetkých. To však len zmenšuje jeho apetít prenechať premiérske kreslo niekomu inému.

Jedno je viac-menej isté: zostaviť vládu bez ANO, respektíve SPD, je takmer nemožné.

Babišov modrý sen: vláda s ODS (103 hlasov)

Túto „modrú koalíciu“ si Babiš zrejme želá zo všetkých najviac. Síce len s krehkou väčšinou troch hlasov, ale zato s predvídateľnou pravicovou stranou ODS by trochu upokojil tých, ktorí sa boja autoritárskych spôsobov Andreja Babiša a jeho odklonu od Západu.

Sám počas víťaznej tlačovky hovoril o tom, že jeho strana je proeurópska, podporuje NATO a nie je hrozbou pre demokraciu.

Líder ODS Petr Fiala sa však do koalície s Babišom zatiaľ nehrnie, vylúčil aj svoju podporu pre menšinovú vládu Andreja Babiša a chce ísť s ODS do opozície. „S hnutím ANO nebudeme rokovať o novej vláde,“ povedal Fiala, ktorého strana bola jedným z prekvapení volieb, keď sa dostala na druhé miesto.

Nezvráti však tento odmietavý postoj Václav Klaus ml., ktorý má svojou populistickou rétorikou k ANO pomerne blízko? Po Babišovi dostal syn exprezidenta najviac preferenčných hlasov – vyše 20-tisíc. No aj on tvrdí, že ODS získalo málo hlasov, aby mohlo presadiť svoj program a jeho miesta patrí do opozície.

Najhoršia koalícia: Babiš, xenofób a komunisti (115 hlasov)

Úvahy o tom, že by sa po voľbách mohol Babiš spojiť s Okamurom, ktorý svoj úspech dosiahol strašením utečencami a islamom, komplikuje okrem Babišovej opatrnosti aj povolebná matematika.

Spolu má ANO a SPD len sto hlasov, jeden do väčšiny chýba. Pomôcť by im mohli komunisti – buď otvorenou, alebo tichou podporou menšinovej vlády.

Babiš vo svojom prvom rozhovore s veľmi servilným moderátorom v televízii Barrandov naznačil, že niektoré Okamurove nápady ako priama demokracia cez referendum mu pripadajú fajn, ale predsa len, zdá sa mu trochu radikálny. Spojenie extrémnej ľavice a krajnej pravice by mohlo Babišovi priniesť množstvo praktických aj ideologických problémov a narazil by aj na odpor vo vlastnom hnutí.

Aj preto sa zrejme pokúsi vyhnúť tejto koalícii.

Staronová koalícia: ANO, ČSSD a KDU-ČSL (103 hlasov)

Menej problematický scenár. Mala by toľko hlasov ako koalícia s ODS, ale až tri strany, a teda o to viac ústupkov a nášľapných mín. Navyše, po dramatickej kampani, keď sa ich vzájomné vzťahy vyhrotili v dôsledku Babišovho obvinenia z podvodného získania peňazí pre Čapí hnízdo, je ťažké zabudnúť na vzájomnú nevraživosť.

Najmenší problém by s tým zrejme mal tradičný jazýček na váhach – KDU-ČSL.

Socialisti, ktorí skončili po debakli až 6. (minulé voľby pritom vyhrali), by sa zároveň museli zbaviť Bohuslava Sobotku, ktorý je pre ANO v prípadnej vláde neprijateľný. To by nebol až taký problém; otázka je, či by ČSSD vo vláde s Babišom dokázala vôbec prežiť po ďalších voľbách.

Bahamská koalícia: ANO, Piráti a KDU-ČSL (110 hlasov)

Vzhľadom na jasné slová populárneho lídra Pirátov Ivana Bartoša je tento trojspolok vo farbách bahamskej vlajky nereálny. Líder pirátskej strany považuje vedenie ANO aj vzhľadom na jeho stíhanie za Čapí hnízdo neprijateľné. A to nielen v prípade, že by sa Babiš vzdal postu premiéra, ale aj keby zostal v pozadí vo vedení hnutia.

Všetci proti Babišovi

Takáto koalícia je tiež vylúčená. Jej predpokladom by bola účasť Okamurovej SPD vo vláde. Viaceré politické strany ju považujú za protisystémovú nedemokratickú stranu založenú na jednom človekovi a odmietajú s ním spolupracovať. Bez nej by však protibabišovský tábor so siedmimi stranami nemal dosť hlasov. Množstvo subjektov rozličných ideológií by nefungovalo ako zlepenec ani len na papieri.

Do hľadania koalície môže vstúpiť svojimi zákulisnými hrami aj prezident Miloš Zeman, ktorý už naznačil, že sa ponáhľať nebude.

A ako napísala Silvie Lauder v magazíne Respekt: „V českých voľbách platí jedna konštanta – obvykle dopadnú inak, ako si myslíme. A to isté sa dá povedať o povolebnom rokovaní a zostavovaní koalícií, ktoré zatiaľ vždy prinieslo nejaký nový, doteraz nevídaný scenár. Domáce politologické učebnice sa zrejme budú prepisovať aj tentoraz.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie