Denník N

Potemkinovský kandidát alebo celebrita, ktorá môže poraziť Putina? Kto je Xenia Sobčaková

Reprofoto – Instagram X. S.
Reprofoto – Instagram X. S.

Rebelka z dobrej rodiny, celebrita z reality šou a najnovšie aj prezidentská kandidátka. Xenia Sobčaková chce kandidovať „proti všetkým“ a podľa kritikov pomôcť Putinovi k ďalšiemu víťazstvu.

Keď oznámila, že bude kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2018 proti Vladimirovi Putinovi, hneď sa objavili úvahy, že je falošnou kandidátkou – s cieľom vytvoriť dojem, že ruské voľby sú napriek všetkému predsa len súťažou.

Problém je však v tom, že keď to oznamovala, najobľúbenejší opozičný líder Alexej Navaľnyj sedel vo väzení za organizovanie protikorupčných protestov a ruská volebná komisia oznámila, že ak bude chcieť kandidovať na prezidenta, tak najskôr v roku 2028.

Putin teda môže kandidovať ešte dvakrát bez toho, aby sa bál reálneho súpera. Známa ruská celebrita Xenia Sobčaková ním veľmi pravdepodobne nebude. Sama v rozhovore pre Guardian povedala, že má malú šancu vyhrať, nemá politickú stranu a ani len program. Stačí sa jej štylizovať do roly – ak ste unavený z Putina a jeho režimu, voľte ma.

„Je to potemkinovský kandidát. Bude kandidátka ‚proti všetkým‘, teda aj proti sebe. Avšak jej cena na komerčných podujatiach stúpne dramaticky,“ povedal Denníku N o „párty dievčati“ s prezidentskými ambíciami ruský politológ Andrej Kolesnikov z moskovského Carnegieho centra.

Jej predvolebná stránka má v preklade adresu – Sobčaková proti všetkým.

Xenia Sobčaková: Každý má právo kandidovať, aj ja.

Kto je Xenia Sobčaková?

Má 35 (hoci vo videoklipe hovorí, že má 36, narodeniny má až 5. novembra), vystupuje často v ruskej opozičnej televízii TV Dožď, kde má vlastnú šou. Vedie ruskú verziu módneho časopisu L’Officiel a má vlastnú módnu firmu.

To, že bude kandidovať v marcových voľbách, oznámila na YouTube. A hoci sa profiluje ako Putinov protivník a kritik, nemá problém si s ním osobne pohovoriť. Naposledy to bolo vraj preto, aby prehovoril v dokumente, ktorý natáča o svojom otcovi.

Mnohí v Rusku ju poznajú nielen ako celebritu z reality šou Dom-2 a moderátorku v televízii, ale aj ako dcéru z prominentnej politickej rodiny.

Zadržaná na demonštrácii v roku 2012. Foto – TASR/AP

Jej otec Anatolij Sobčak bol kedysi Putinovým šéfom ako starosta Petrohradu. Dal mu prvé zamestnanie po jeho nie veľmi úspešnej kariére agenta KGB vo východnom Nemecku. Anatolij Sobčak zomrel za záhadných okolností v hoteli v Kaliningradskej oblasti v roku 2000.

Putina preto Xenia Sobčaková pozná od detstva veľmi dobre osobne, jej otec bol Putinovým politickým mentorom. Aj preto mnohých prekvapilo, že sa stala jednou z tvárí protiputinovských protestov v rokoch 2011 a 2012. Polícia robila raziu aj u nej, aj ju zatýkali počas represií na nedovolených demonštráciách.

Predtým, ako sa vydala za herca Maxima Vitorgana, randila s jedným z opozičných lídrov Iľjom Jašinom.

Jej mama Ľudmila Narusovová pritom sedí v ruskom senáte. Sobčakovú pozná 95 percent Rusov, no väčšina ju vníma skôr negatívne.

Kremeľský trik?

Aby „ruská Paris Hiltonová“ s diplomom z medzinárodných vzťahov a politológie na moskovskej MGIMO mohla kandidovať za prezidentku, musí najskôr vyzbierať 300-tisíc podpisov. Bez požehnania Kremľa by podľa znalcov ruských pomerov do volieb ísť nesmela. Za zmienku stojí aj pozitívna reakcia na jej ohlásenú kandidatúru zo strany Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova.

Sobčaková tvrdí, že je to zjavná taktika Kremľa – vytvoriť dojem, že je s nimi jedna ruka. „Rozhodli sa, že ma zadusia svojou náklonnosťou. Je to veľmi múdra taktika. Robia všetko pre to, aby to vyzeralo, že sme spolu,“ povedala Sobčaková pre britské noviny.

O jej kandidatúre sa špekulovalo dlho. Navaľnyj ju vníma ako kremeľskú hru či opozičnú karikatúru, ktorá má prezidentským voľbám pridať na legitimite a dodať im fasádu politickej súťaže.

Sobčaková hovorí, že keby Navaľného zaregistrovali, svojej kandidatúry sa rýchlo vzdá.

V roku 2012 na proteste s Alexejom Navaľným. Foto – TASR/AP

[Pochopte súčasné Rusko vďaka knihe 20 rozhovorov S Rusmi o Rusku.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie