Denník N

Iveta Pospíšilová: Neefektívnosť a zadlženosť nemocníc (anketa k voľbám do VÚC)

Iveta Pospíšilová. Foto – archív I. P.
Iveta Pospíšilová. Foto – archív I. P.

Denník N Považská Bystrica kontaktoval všetkých kandidátov na poslancov Trenčianskeho samosprávneho kraja bývajúcich v okrese Považská Bystrica a spýtal sa ich, čo bude ich prioritou na poste poslanca a akú majú víziu pre Považskú Bystricu a okolie. V abecednom poradí zverejňujeme odpovede tých, ktorí sa do ankety zapojili.

Iveta Pospíšilová, PhDr. (53) – vedúca sestra, Považská Bystrica, SaS, OĽaNO, KDH, OKS, NOVA, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska

Čo bude vašou prioritou, ak sa stanete poslankyňou Trenčianskeho samosprávneho kraja?

Aká by bola vaša vízia konkrétne pre okres Považská Bystrica z hľadiska poslankyne Trenčianskeho samosprávneho kraja?

Som tímový hráč, ctím si spoluprácu húževnatých ľudí, ktorí sa nezištne angažujú v prospech verejného života. Patrím k nim, a preto kandidujem, pretože chcem poskytnúť svoj osobný potenciál v prospech riešenia skutočných a naliehavých potrieb župy. Mojou záľubou je moja profesia, ktorá ma napĺňa. Z pozície zdravotníka je pre mňa témou číslo jedna kvalita a bezpečnosť pacienta v nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK.

Problémom nemocníc je veľmi slabá alebo žiadna práca s ľudskými zdrojmi, ktorá je nahradená politizáciou. Výsledok je často v rozvrátených vzťahoch, intrigy, strata lojálnosti, byrokracia, alibizmus, neexistencia kontinuity. Neefektívnosť a zadlženosť nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti VÚC podľa môjho názoru výrazne súvisia so skutočnosťou, že nie sú riadené ako sieť nemocníc. To znamená sieť kooperujúcich entít na zabezpečenie podporných činností, centrálnych nákupov, kontrolingu a s jednotnými procesmi. Vidím rezervy vo vyhodnocovaní a porovnávaní ukazovateľov efektívnosti jednotlivých nemocníc, hlavne v oblasti ľudských zdrojov.

Zjavný a podstatný je aj rozdielny prístup k motivovaniu zdravotníckych pracovníkov pre dosahovanie požadovaných výkonov a nerovnosť ich šancí, napríklad v zmysle konkurzov, keď sa záujemca ani nedozvie, že bol konkurz vyhlásený, pretože nie je na webovej stránke nemocnice, ale vyvesený na dverách chodby. Slabinou nemocníc všeobecne je nedostatočná úroveň hotelových služieb, manažmentu pacienta, všadeprítomná byrokracia a z môjho pohľadu nevhodná komunikácia s pacientom. To je aj dôvod, prečo tvrdím, že „komunikácia lieči“. Zovšeobecňovanie je vždy nebezpečné, človek riskuje, že sa dopustí chyby, napriek všetkému, ak získam mandát poslanca, participácia na eliminovaní vyššie uvedených problémov bude pre mňa to najdôležitejšie.

V prípade úspechu Renáty Kaščákovej – našej koaličnej kandidátky na post županky – a úspešnosti kandidátov na poslancov nebudeme musieť v riešení akútnych problémov kraja hľadať cestu kompromisov, tvrdých argumentácií a polemiky. Za podstatné považujem, aby župu viedli tí, ktorí sú čestní, otvorení a užitoční záujmom občanov. Toto je skutočný dôvod, prečo ísť 4. novembra 2017 voliť a voliť s rozumom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Teraz najčítanejšie