Denník N

Ako premiér Fico bojuje s korupciou a ako pochopiť české voľby

Robert Fico bojuje s korupciou a extrémizmom. Okrem situácií, keď s nimi nebojuje. Andrej Danko bol v Rusku. A v Čechách boli voľby.

  • Bývalý minister vnútra Gustáv Krajčí šoféroval opitý.
  • Bývalý Fond národného majetku, dnes MH Manažment, vyplatil ďalšej advokátskej kancelárii odmenu takmer 8 miliónov eur.
  • Takto vysvetlil hlavný odborník ministerstva zdravotníctva facky rodiacim ženám: „No tak chudák chcel byť frajer, že dal niekedy nejakej po papuli – aj to teda silne pochybujem, chcel sa ukázať pred sestričkou.“

 

Absolútne. Foto N – Tomáš Benedikovič

Preferencie Andreja Danka naďalej padali a ten zrušil návštevu Švédska, aby nepodľahol lobistickým tlakom v súvislosti s nákupom stíhačiek. Návštevu Ruska nezrušil a lobistickým tlakom podľahol. Tiež sa vrátil s pocitom, že si vie predstaviť viac ruštiny na školách.

Richard Sulík oznámil, že na ministerstve školstva malo prísť k ďalšiemu podvodu s eurofondmi, a polícia zadržala člena Mosta a župného poslanca Stanislava Vospálka. A ako kedysi povedal Béla Bugár, s korupciou sa nikdy nestretol.

No a Robert Fico sa hrdil tým, že bojuje proti korupcii a extrémizmu, čiže manželka šéfa protikorupčného úradu pracuje pre Mariana Kotlebu. Logicky.

Andrej Danko, preciťujúci.

Kandidát na nitrianskeho župana Ján Greššo prijal od Andreja Danka 5 000 eur na prieskum verejnej mienky, ktorý mal ukázať, či môžu fašisti v kraji vyhrať. Ján Greššo tiež povedal, že ak prieskum ukáže, že vyhrať nemôžu, neodstúpi. Prieskum ukázal, že vyhrať nemôžu, Ján Greššo neodstúpi.

Všetci boli spokojní, hovorilo sa však, že voliči fašistov sa zorganizovali a svoju voľbu v prieskume zapierali. Hovorilo sa, že prieskum v skutočnosti neukázal vôbec nič, teda okrem toho, čo všetci chceli, a že bol teda úplne zbytočný.

Víťazom v súťaži predvolebných prieskumov je Milan Urbáni.

Bývalých ministrov za SNS Janušeka so Štefanovom odsúdili na 12 a 9 rokov a hovorilo sa, že to už začalo. Nenašiel sa nikto, kto by ich obhajoval, hoci premiér Fico ich kedysi obhajoval veľmi presvedčivo.

Médiá aj opozíciu vtedy obviňoval z protislovenskej kampane, a teraz nehovoril nič. Naďalej však obhajoval ministra Kaliňáka, a to bol ten minister, ktorý povedal, že korupcia na najvyšších miestach neexistuje. Teraz odsúdili bývalých ministrov vlády, v ktorej bol aj on, takže to bola pravda.

A kým sa oslavovalo, ktosi povedal, že celý nástenkový tender je nič proti tomu, čo SNS chystá na ministerstve obrany. Ako sme už spomínali, Andrej Danko bol v Rusku. Ako sme už tiež spomínali, premiér Fico bojuje s korupciou. Takže tak.

Za ktorý citát hlasujete vy?

V českých parlamentných voľbách zdrvujúco vyhral Andrej Babiš, čiže sa hovorilo, že sa prekreslili mapy a Čechy sa priklonili k antisystémovým stranám. Vzápätí sa však hovorilo aj to, že ak je Andrej Babiš druhým najbohatším Čechom, najväčším poberateľom dotácií vo V4, ministrom financií a vicepremiérom, je naopak stelesnením systému.

Politológovia hovorili, že ani majetkové škandály, ani spolupráca s ŠTB neznamenajú pokles popularity. Komentátori boli presvedčení, že väčšina ľudí je z vývoja po roku 1989 absolútne sklamaná.

Ekonómovia naopak hovorili, že Česi nemajú z čoho byť sklamaní, lebo sa majú sa najlepšie, sú najbohatší v histórii a majú najnižšiu nezamestnanosť. Namiesto toho sa pýtali, ako si vlastne Česi tú slobodu predstavovali.

Filozofi vysvetľovali, že je to zložitejšie, lebo Česi svoju predstavu slobody zredukovali na farebné televízory a nákupné centrá, ale tú skutočnú slobodu vlastne nikdy nechceli. Skutočná sloboda totiž znamená neistotu a ťažobu slobodne sa rozhodovať.

S tým zas nesúhlasili sociológovia, ktorí presviedčali, že je to aj tak všetko jedno, lebo človek sa nemá tak, ako sa má, ale tak, ako sa cíti.

No a najšťastnejší zo všetkých boli Slováci: tí zrazu v rámci V4 vyzerali ako ostrovček zdravého rozumu. Už aj ten Fico zrazu vyzeral veľmi vypočítateľne a stabilne. A až to bol dôkaz, že mapy sa naozaj prekreslili.

Tu je Marian Janušek na tento týždeň, radi ma môžete mať tu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie