Denník N

Bývalého riaditeľa Markízy Ruska zatkla polícia, vraj si objednal vraždu

Pavol Rusko v roku 2016. Foto – TASR
Pavol Rusko v roku 2016. Foto – TASR

Ruska za objednávateľa vraždy označil mafiánsky boss Mikuláš Černák, ktorý sedí vo väzení. Bývalý riaditeľ Markízy sa podľa jeho verzie chcel zbaviť svojej spoločníčky Sylvie Volzovej. Rusko vinu popiera.

Bývalého riaditeľa Markízy Pavla Ruska zatkli policajti. Ešte v roku 1997 si vraj objednal vraždu svojej vtedajšej spoločníčky v televízii Sylvie Volzovej. Ako prvý to napísal denník SME.

Ruska za objednávateľa vraždy údajne označil mafiánsky boss Mikuláš Černák, ktorý je odsúdený na doživotie a sedí vo väzení. Černák už v roku 2015 povedal, že bude postupne vypovedať o všetkých vraždách, s ktorými mal niečo spoločné.

Rusko vlastnil s Volzovou firmu Markíza Slovakia, ktorá mala licenciu na vysielanie televízie Markíza. Televízia začala vysielať v roku 1996.

„Pavlovi Ruskovi bola obmedzená osobná sloboda, budú s ním realizované úkony v súvislosti s jednaním na prípravné konanie trestného činu vraždy,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar pre Plus Jeden deň.

Pavol Rusko trávi noc z pondelka na utorok v cele policajného zaistenia. Jeho právnik Marek Para povedal, že dnes vypovedal pred vyšetrovateľom. „Jednoznačne vysvetlil všetky okolnosti, poprel vinu a z môjho pohľadu odstránil dôvodnosť podozrenia,“ povedal Para.

Vražda za 20 miliónov korún

Ako píše SME, Černák policajtom opísal, ako ho v októbri alebo novembri 1997 Rusko kontaktoval s požiadavkou, aby Volzovú zlikvidoval. Bývalý riaditeľ Markízy mu to vysvetľoval tak, že má so svojou spoločníčkou spory. Černák bol v tom čase najsilnejším mužom slovenského podsvetia.

Pavol Rusko vraj v Černákovej kancelárii v Banskej Bystrici ponúkol za vraždu odmenu 20 miliónov korún (vyše 663 800 eur).

„Povedal, že to bude dobre zaplatené a že jemu tam ide o veľa. Hlavne, že to musí byť urobené čisto,“ uviedol Černák v trestnom oznámení.

Podľa dohody mal Černák zariadiť, aby Volzovú uniesli, prinútili ju pred notárom prepísať podiel na Ruska a potom zlikvidovať. Rusko vraj dokonca zložil zálohu 500-tisíc korún.

Ľudia z podsvetia vraj Volzovú naozaj sledovali, k únosu však nedošlo, lebo Černáka v decembri 1997 napokon zadržali potom, čo sa sám prišiel prihlásiť na policajnú stanicu.

Volzová vypovedala

Denníku SME potvrdil zatknutie policajný vyšetrovateľ. „V predmetnej veci bolo dnešného dňa vznesené obvinenie štyrom osobám, jedna osoba bola zadržaná. Ďalšie informácie poskytneme, ak to dôkazná situácia dovolí,“ povedal vyšetrovateľ denníku.

Okrem Ruska majú byť v prípade plánovanej vraždy obvinení aj mafiáni Mikuláš Černák, Róbert Lališ a Miloš Kaštan. Černákovou motiváciou vypovedať môže byť snaha o zníženie svojho doživotného trestu. Do úvahy by to prišlo po 25 rokoch vo väzení, zatiaľ si odsedel dvadsať rokov.

Minulý týždeň údajne k prípadu vypovedala samotná Volzová. Policajtom vraj povedala, že sa v roku 1997 bála o svoj život.

„Bola som zhrozená. Keď som si prečítala, že bol za mňa niekto ochotný zaplatiť 20 miliónov korún, aj som sa trochu cynicky zasmiala, že ma tak vysoko ohodnotili. Ale nebolo mi všetko jedno,“ povedala v rozhovore pre SME, ktorý dala denníku ešte pred Ruskovým zatknutím.

„Mala som aj signály od ľudí z Markízy, že som v ohrození. V tom čase som sa zdržiavala striedavo na Slovensku a v zahraničí. Bolo to nepravidelné, aby som ten kolotoč prerušila. Necítila som sa bezpečne.“

Volzová povedala, že v roku 1997 sa ju Rusko snažil z televízie vytlačiť a vedela o svojom sledovaní. „V mieste môjho bydliska sa zdržiavali mne neznámi ľudia. Postávali pod mojimi oknami, sledovali, čo robím, kde sa pohybujem. Dala som si na vchodové dvere namontovať mreže. Prerušila som kontakt s mnohými priateľmi, aby som ich neohrozovala.“

Volzová predala svoj podiel v Markíze v roku 2001.

Rusko a Černák

Rusko o svojich kontaktoch s Černákom hovoril aj verejne. Tvrdil však, že si u Černáka len overoval informáciu, podľa ktorej si, naopak, Volzová v podsvetí objednala jeho vraždu. Krátko pred tým, čo sa Černák v decembri 1997 prihlásil na polícii, Markíza odvysielala reportáž z jeho narodenín.

Redaktor Markízy Dušan Valko sa ako jediný novinár dostal k Černákovi a odvysielal príspevok, ako si v Banskej Bystrici pozrel ohňostroj.

Video: Černákova oslava narodenín

https://youtu.be/5TUvDXglthU

Roky 1997 a 1998 boli v Markíze dramatické. Koniec leta 1998 priviedol pred televíziu tisícky ľudí. Najprv na tradičný deň otvorených dverí – krátko potom na protivládne protesty.

Na začiatku bol obyčajný obchodný spor. Firma Gamatex podnikateľa Mariána Kočnera, neskôr známeho z mafiánskych zoznamov, získala od ESPE štúdia Siloša Pohanku pohľadávku voči Ruskovi a Sylvii Volzovej, ktorá mala aj s úrokmi hodnotu 80 miliónov korún. Pohankovo štúdio údajne ešte v roku 1995 uzavrelo s Ruskom dohodu, že Markíze pomôže s licenciou a rozbehom, za čo zinkasuje tri milióny vtedajších nemeckých mariek.

Peniaze nikdy nedostali, a tak údajný dlh prevzal Kočner. Rusko pohľadávku neuznával, Volzová áno.

Gamatex so svojou ochrankou televíziu obsadil, Rusko sa na niekoľko dní skryl v Česku, redaktori Markízy volali ľudí na pomoc. V politicky citlivom období, len pár týždňov pred voľbami, si totiž ľudia obsadenie kritickej televízie spájali s vtedajšou vládnou mocou, teda HZDS Vladimíra Mečiara.

Kauza nakoniec po niekoľkodňových protestoch utíchla. O dva roky neskôr Rusko dokonca Kočnera vyplatil.

Rusko a známosť s Kočnerom

Rusko po roku 2000 vstúpil do politiky, založil stranu ANO a stal sa ministrom hospodárstva v druhej Dzurindovej vláde. V roku 2005 ho hospitalizovali s postrelenou nohou. Rusko tvrdil, že sa postrelil náhodou, keď čistil guľovnicu na poľovačku.

ANO v ďalších voľbách v roku 2006 získala len asi percento a pol a z parlamentu vypadla. Rusko sa vrátil k podnikaniu, no veľmi sa mu nedarilo. Určitý podiel na tom vraj mal dnes už bývalý manžel moderátorky Anety Pariškovej, David Dočekal.

Toho Rusko viní, že mu ukradol 3,5 milióna dolárov. Dočekal tvrdil, že mu peniaze Rusko daroval – zakladateľ Markízy to však popieral. „Táto kauza bola dôvodom mojich neskorších finančných problémov. Skrátka, keď vám zo štruktúry biznisu zrazu zmizne taký obrovský balík peňazí, tak sa problémy kopia ako domino. Mnohé projekty, ktoré sme predfinancovali, skolabovali a priniesli ďalšie straty,“ vysvetľoval Rusko denníku Nový Čas.

Presná výška sumy, ktorú údajne Rusko za svoj podiel v Markíze získal, sa nikdy nezverejnila. Písalo sa približne o desiatich miliónoch eur.

Rusko v posledných mesiacoch vystupoval už len ako neúspešný producent a riaditeľ azylového centra Maják nádeje, ktoré vzniklo v roku 2002 ako nezisková organizácia bratislavského Starého Mesta a Nadácie Markíza. Bolo to v čase, keď mal ešte Rusko podiel v televízii.

Rusko produkoval českú verziu Rómea a Júlie, ktorá lákala na hviezdne obsadenie Helenou Vondráčkovou či Bárou Basikovou, po chvíli rušila jedno predstavenie za druhým, až úplne skrachovala.

Zaujímavé však je, že Maják nádeje si za 36-tisíc eur údajne rezervoval lístky na prvé predstavenia muzikálu Rómeo a Júlia, ktoré podľa Ruska neskôr s províziou púšťali do bežného predaja. Bratislavské Staré Mesto za tým však videlo pokus o spreneveru peňazí, ktorý začala prešetrovať polícia.

Maják nádeje Ruska spojil opäť s Mariánom Kočnerom. Rusko ako riaditeľ Majáka uzatvoril v decembri 2015 zmluvu o pôžičke na 100-tisíc eur s Kočnerovou spoločnosťou Správa a inkaso pohľadávok.

V tom istom čase Rusko uzatvoril so spoločnosťou Inkasný servis zmluvu o budúcej zámennej zmluve, ktorá mala hovoriť o vzájomnej zámene nehnuteľností Majáka nádeje za priestory v luxusnom komplexe Five Star Residence. Aj za Inkasným servisom stojí Kočner.

Išlo o priestor s rozlohou 750 štvorcových metrov, Kočner hovoril asi o siedmich spojených bytoch. Starému Mestu sa však podarilo predbežným opatrením zámene zamedziť, za čo mal podľa Kočnera s Ruskom zaplatiť Maják nádeje zmluvnú pokutu 500-tisíc eur.

Obaja tvrdili, že bola zámena myslená vážne. Týrané ženy sa mali podľa ich verzie naozaj presťahovať do luxusného komplexu Five Star Residence a budova Majáka sa mala prestavať na internát. „Nejaký somár na meste pokazil dobrý zámer,“ tvrdil Kočner Novému Času.

Namiesto toho mali Kočnerovi vzniknúť pohľadávky vo výške 600-tisíc eur (pôžička plus zmluvná pokuta), ktoré prebrala novovzniknutá firma Vigi Trade. Všetko toto sa odohralo v priebehu troch mesiacov, čo podľa zástupcov Starého Mesta naznačuje, že im obom išlo o podvod.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pavol Rusko

Slovensko

Teraz najčítanejšie