Denník N

Čechov uchvátil Feriho afroúčes a harmonika Pirátov, Slovensko mladým ponúka Kotlebu

Foto - Facebook Dominika Feriho
Foto – Facebook Dominika Feriho

Slovensku chýbajú svieži politici, ktorí by dokázali zabaviť aj facebookovú generáciu a osloviť ju pozitívnymi témami. České voľby môžu ukázať cestu.

Dvadsaťjedenročný študent Dominik Feri kandidoval za TOP 09, ktorá na prvý pohľad nemá predpoklady na to, aby ju volili aj prvovoliči.

Volebným lídrom strany je dlhoročný politik a bývalý minister financií Miroslav Kalousek, ktorý by sa so svojimi škandálmi nestratil ani v Smere. Ako čestný predseda vystupoval už takmer osemdesiatročný Karel Schwarzenberg.

Feri však priniesol svojej strane sviežosť, ktorá „starým“ politikom chýbala. Na Facebooku uverejňoval obrázky, v ktorých si strieľal z ostatných aj zo seba. Fanúšikovia mu verili, že to nie je len trik, ale že sa spolu s nimi úprimne baví.

Napríklad deň pred voľbami si dal na Facebook fotografiu Rudolfa Hrušínskeho z filmu Spalovač mŕtvol. „Uvidíme se zítra u uren,“ hovorí dvojzmyselne Hrušínsky.

Feri, nepriehľadnuteľný už svojím afroúčesom, má na Facebooku viac než 80-tisíc fanúšikov – viac už má v TOP 09 len Schwarzenberg. Cez víkend ho voliči na pražskej kandidátke prekrúžkovali z posledného 36. miesta do parlamentu, v ktorom bude najmladším poslancom v českej histórii.

Autentický politik

Nebol to len Facebook, vďaka ktorému tento študent práva uspel. „Bol veľmi aktívny aj mimo sociálnych sietí. Navštevoval školy a kto s ním hovoril, tak videl, že politiku myslí vážne a že ju dokáže urobiť príťažlivou,“ poznamenáva komentátor Hospodářských novín Petr Honzejk.

Feri neprišiel s originálnymi myšlienkami ani nápadmi. Zároveň však nemusel ponúkať lacné sľuby, ani sa nepriživoval na nenávisti k utečencom či Rómom.

„Dokázal jazykom mladých vysvetľovať, čo je to vlastne liberálna demokracia. Vecných tém veľa nemal, skôr zapadal do dnešného trendu, v ktorom sa viac volia charizmatickí kandidáti než programy,“ dodáva Honzejk.

Pusťte na nich pirátov

Feri je typ politika, ktorý uspel hlavne vďaka podpore generácie, ktorú na Slovensku najviac oslovuje Marian Kotleba. Pomohol mu aj volebný systém. Keďže Česi volia v 14 obvodoch, Ferimu stačilo zaujať mestských voličov v Prahe, kde kandidoval.

Ešte výraznejší príbeh však ponúkla Česká pirátska strana, ktorá dokázala osloviť mladých v celom Česku a stala sa treťou najsilnejšou stranou. Aj jej kandidáti ťažili z nekomformnosti a čiastočnej antisystémovosti.

Vo volebnom klipe, ktorý mal na Youtube viac než 800-tisíc pozretí, jazdili na starej Karose a kritizovali štandardných politikov ako je Sobotka a Babiš. „Všichni kradou, povídal, opakoval čtyři roky. Jenom k tomu nedodal, že medzi ne patří taky,“ spieval v klipe líder hnutia Ivan Bartoš s narážkou na Babiša.

Video: Bartoš spieva o tom, že všetci nekradnú

 

Na rozdiel od iných antisystémových strán prinášali aj konštruktívne témy, ktoré sa týkali ich domény, ktorou je internet. V druhom virálnom klipe Bartoš spieval o digitalizácii štátnej správy – jazykom, ktorý mohol osloviť aj mladých.

„Nejdřív si zajděte pro rodní list, tím jsem si jist. Dalším je shánění výpisu z rejstříku, tak mi ho vydej, ty starej komiku.“ Týmito a ďalšími replikami sa pustili do zdanlivo nudnej témy byrokracie, ktorú bez schopnosti zaujať riešia tradičné strany už dlhé roky.

Video: Pirátska balada o úradoch

 

Preskočil aj Okamuru

Bartoš tesne po voľbách označil za zadosťučinenie, že sa im podarilo tesne preskočiť aj xenofóbnu stranu Tomia Okamuru. Práve Okamura šíril na Facebooku tvrdú negatívnu kampaň voči Bartošovi, ktorý sa zastával utečencov.

„Predseda Pirátov nielen že otvorene propaguje migrantov a islam, ale navyše podporuje tvrdé drogy,“ písal Okamura v statuse. Napokon Piráti preskočili okamurovcov o 0,15 percentného bodu.

Pre Pirátov môže byť povzbudivé, že majú silnú podporu aj medzi stredoškolákmi, ktorí zatiaľ ešte nemohli voliť. Ich motto „Pusťte nás na ně“, oslovilo mladých aj pri fiktívnych študentských voľbách, v ktorých skončili druhí.

„Piráti pôsobia dojmom, že tínedžerom rozumejú. Vyzerajú mlado, zvládajú sociálne siete a riešia témy súvisiace s internetom, ktoré mladých zaujímajú. Zároveň im asi nezneli zle ani nápady Pirátov na legalizáciu marihuany,“ hovorí Karel Strachota, manažér projektu Jeden deň na školách, ktorý študentské voľby organizuje.

Príklad antikampane, ktorú pred voľbami rozbehol proti Bartošovi Tomio Okamura a viaceré anonymné protimigrantské stránky.

Celkovým víťazom medzi stredoškolákmi by sa síce stal Andrej Babiš, Strachota však bol jeden rozdiel. upozorňuje na jeden dôležitý faktor.

„Mnohí zo stredoškolákov, ktorí by hlasovali za Babiša, prevzali túto voľbu od rodičov. Naopak, Pirátov vnímajú ich fanúšikovia ako skutočne autentickú stranu pre mladých,“ dodáva Strachota.

Na Slovensku Kotleba s Kollárom

Teraz pohľad na Slovensko. Minulý rok sa stranou slovenských prvovoličov stala ĽSNS Mariana Kotlebu. Podľa agentúry Focus, ktorá pre televíziu Markíza robila takzvaný exit poll, volilo kotlebovcov takmer 23 percent mladých do dvadsaťjeden rokov. Druhá skončila SaS s necelými 18 percentami.

S Kotlebom výrazne sympatizovali aj stredoškoláci, ktorí zatiaľ nemohli voliť. V hypotetických voľbách, ktoré na slovenských školách robila Rada mládeže Bratislavského kraja, volil takmer každý tretí žiak buď predsedu strany Sme rodina Borisa Kollára, alebo práve Kotlebu.

„U prvovoličov a mladých majú väčší úspech kandidáti, ktorí nie sú profesionálni politici, ale zároveň sú do istej miery mediálne známi. Mladí očakávajú, že títo „nepolitici“ prinesú niečo nové,“ hovorí Ján Bartoš z Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý tieto výsledky analyzoval.

 

Témy, podľa ktorých sa mladí Slováci rozhodujú, sa podľa neho líšia podľa krajov i vzdelanosti „Mladí, ktorí sú z menších sídiel a sú menej vzdelaní, preferujú skôr silnú ruku štátu. Reagujú na populistické myšlienky, ako je obmedzenie sociálnych dávok pre nepracujúcich alebo nastolenie poriadku,“ vysvetľuje Bartoš.

Naopak, vzdelanejších podľa neho viac zaujímajú témy súvisiace s osobnou slobodou. „Môže ísť napríklad o dekriminalizáciu mäkkých drog, ale aj o viac voľnosti štátu v rámci Európskej únie.“

Mazurek namiesto Feriho

Rozdiel oproti Česku spočíva v tom, že Slovensku chýbajú originálni politici, ktorí môžu hovoriť jazykom mladých a zároveň by dokázali prinášať aj pozitívne témy.

„Chýba tu jednoznačne pozitívny hrdina. Nie je tu politik, ktorý by si robil selfie s GoGom či Majkom Spiritom a nevyzeral by pri tom kŕčovito,“ hovorí Nikita Slovák, ktorý pomáhal s internetovou kampaňou SaS.

Milan Mazurek mal ešte donedávna na Facebooku takmer 20-tisíc fanúšikov, než bol jeho profil zablokovaný.

Politici typu Feriho či Pirátov by mohli medzi mladými vyvažovať podporu, ktorú inak adresujú primárne Kotlebovi a Kollárovi.

„Bohužiaľ, na Slovensku má dnes k mladým najbližšie Milan Mazurek, ktorý vystupuje ako starší brat žiakov z učilíšť či odborných škôl,“ dodáva Slovák.

Sieť bola slabá

Väčšina takzvaných demokratických politikov sa s Facebookom zatiaľ len učí pracovať. Zvlášť slovenským provoličom doteraz nedávali mnoho dôvodov, prečo by ich mali sledovať.

Kampaň na sociálnych sieťach bola vo volebnom roku 2016 v porovnaní s českou kampaňou o poznanie nudnejšia.  Mimo kotlebovcov a Kollára virálne príspevky príležitostne vyprodukovala len SaS.

Video: Jeden z mála virálov pred voľbami 2016 vyrobila SaS

Jej najsledovanejšie video sa volalo „Deň priateľov Roberta Fica“. Za zvukov budovateľskej hudby sa tam zobrazovali fotografie ľudí, ktorí sú, alebo boli s Ficom spájaní – od Muammara Kaddáfího cez vysmiateho Juraja Širokého až po obnaženú Máriu Troškovú. Na sociálnych sieťach malo video viac než 800-tisíc pozretí.

Naopak, svoj potenciál nevyužila strana Sieť, ktorej kandidáti najprv vystupovali ako nová alternatíva voči vláde.

Hoci jej kandidáti na čele s Radoslavom Procházkom sa snažili pôsobiť civilne a moderne, používateľov sociálnych sietí príliš neoslovili. Fanpage Siete mala tesne pred voľbami len necelých 25-tisíc fanúšikov a zo slovenských strán bola až desiata.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie