Denník N

Kiska s Ficom prepašovali Danka do cudzieho sveta

Foto - TASR
Foto – TASR

Spoločné vyhlásenie ústavných činiteľov je správna vec, ktorá si zaslúži ocenenie.

Spoločné vyhlásenie prezidenta, predsedu parlamentu a premiéra k zahraničnej politike je vážna vec. A treba povedať, že aj skvelá. Dá sa debatovať o detailoch a Sulík bude zas smiešne prskať lebo jadro, ale miliónkrát dôležitejšie je iné.

Slovensko sa ústami troch najvyšších ústavných činiteľov prihlásilo k Bruselu, NATO a vôbec celému Západu tak silno ako žiadna iná krajina v regióne. Symbolicky sa tak stalo deň po volebnom masakri motorovou pílou v Česku a vôbec nie je prehnané, ak teraz predseda vlády povedal, že sme „proeurópsky ostrov“.

Andrej Kiska sa k deklarácii pripojil, pretože je presne v súlade s tým, ako sa v politike správal doteraz.

Pri Robertovi Ficovi môžeme pochybovať o jeho motívoch, môžeme tiež hádať, dokedy mu jeho euroatlantické nadšenie vydrží a kedy ho vymení za niečo iné. Sú to dôležité otázky, ale kým jeho nadšenie trvá, treba z neho vyťažiť čo najviac. Šancu, že ho v dohľadnom čase prejde, navyše znižuje práve toto vyhlásenie, ku ktorému Kisku dokopal po hádke o dane. Odteraz mu ho môže každý pripomínať.

Pri Andrejovi Dankovi treba oceniť, že sa pridal. Na ňom však najviac vidno, že sa v celej záležitosti ocitol omylom a len vďaka tomu, že Neptún, Mars a Venuša sú vo vzájomnej polohe, ktorá sa zas zopakuje až v roku 2574. Krásne to ilustrovalo, že kým Kiska s Ficom hovorili o zahraničnej politike, predseda SNS sa zmohol len na reči o internetových stranách a medveďoch v spravodajstve RTVS počas Dňa ústavy.

K tomu, že Únia „je pre Slovensko a jeho občanov životným a hodnotovým priestorom, ktorý nemá alternatívu“, nemal Danko veľa čo povedať, pretože si to nemyslí. K odhodlaniu, aby sa „Slovensko vydalo cestou čo najhlbšej spolupráce v EÚ“, sa v poslednom čase jasne vyjadril cestou do Ruska a servilným správaním k jeho predstaviteľom.

O úprimnosti jeho prihlásenia sa k rezolúcii si svoje myslí aj prezident. Keď oceňoval, že vláda aktualizovala Bezpečnostnú stratégiu, nebola náhoda, že sa pri tom obrátil na Danka so slovami, že by ju mal čoskoro potvrdiť aj parlament. Pre SNS je totiž až príliš protiruská a čoskoro sa vďaka hlasovaniu o stratégii dozvieme, či si Danko myslí, že dal svoje meno pod seriózny dokument, alebo iba zdrap papiera.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie