Denník N

Lekárka a Tolstého prapravnučka: Lymfedém u detí v celom Rusku liečime dvaja

Ruská lekárka objednáva všetky pomôcky pre ruských pacientov z Nemecka. Zdroj – Alexandra Rovná
Ruská lekárka objednáva všetky pomôcky pre ruských pacientov z Nemecka. Zdroj – Alexandra Rovná

V Rusku môžu mať problémy s odtokom miazgy milióny pacientov a všetkých lekárov, ktorí to liečia, je len desať.

Ruská lekárka Alexandra Rovná prednáša v Európe a Rusku o liečbe lymfatických pacientov. Tí trpia opuchmi tela, ktoré spôsobil zlý odtok miazgy. V poslednom štádiu neliečenej choroby hrozí elefantiáza, takzvaná slonia končatina. Hovorí aj o tom, či zdedila talent po svojom predkovi Levovi Tolstom, ale najmä o liečbe lymfadému a postavení lekárov v Rusku.

Starý otec vášho dedka bol Tolstého synom. Ste prapravnučkou jedného z najvýznamnejších spisovateľov vôbec. Čo to pre vás znamená?

Hrdosť? To je asi zlé slovo. Vnímam to ako nesmierne dôležité, že mám aspoň kúsok z takého génia v sebe. Podľa mňa bol neuveriteľný psychológ, rozumel dobre aj histórii a poznal ženské zmýšľanie. Keď niečo píšem, píšem veľmi dlhé správy, aj slohy v škole som mala niekoľkostranové, zatiaľ čo moji spolužiaci nevedeli dopísať druhú. Myslím, že som to po ňom zdedila.

Ktorá jeho kniha je vašou najobľúbenejšou?

Anna Kareninová. Najlepšie v nej ukázal, ako rozumel ženskému mysleniu. V ďalších knihách ukazuje viac mužskú stránku alebo historické súvislosti či spoločnosť. Anna Kareninová a Kitty sú ženy, ktoré sú podobné aj dnešným ženám. Bola som z tých detailov ženského rozmýšľania niekedy až zhrozená, pýtala som sa samej seba, ako to mohol vedieť. Knihu som čítala veľakrát, stále je to pre mňa veľkou záhadou. Všetko, čo sa v nej deje, je stále aktuálne. Na začiatku knihy je napísané: všetky rodiny sú šťastné rovnakým spôsobom a všetky nešťastné rodiny sú nešťastné svojím vlastným spôsobom. Keď sa zamyslím, je to veľká pravda. Šťastné rodiny sú si podobné, problémy tých nešťastných sa líšia.

Váš starý otec Tolstého poznal?

Bohužiaľ, nepoznám nikoho, kto Tolstého osobne stretol. Je to veľa generácií. Nanešťastie, starý otec umrel, keď som mala osemnásť, a predtým som s ním netrávila veľa času. Niekoľko rokov pred smrťou žil mimo Petrohradu. Keby som mala možnosť, rada by som sa s ním o Tolstom porozprávala viac.

Po Tolstom ste podľa vlastných slov zdedili talent na písanie, no vy ste si vybrali medicínu. Vždy ste chceli byť lekárkou?

Najskôr som chcela byť veterinárka, ale po hodinách anatómie ma ľudské telo začalo fascinovať ešte viac.

Alexandra Rovná (31) Napriek túžbe stať sa veterinárkou vyštudovala Tolstého prapravnučka medicínu. Po štúdiu si spravila špecializáciu na rehabilitáciu, neskôr aj pediatriu. Vyštudovala aj manažment zdravotníctva. Pred štyrmi rokmi sa ako jediná z dvoch lekárov v Rusku začala venovať ďalšiemu odboru a v Nemecku sa z nej stala lymfologička. Viac času venuje liečbe detí. Práve s kolegami cestuje po Rusku a Európe, aby lekárov učila problém správne diagnostikovať. Zároveň organizuje podporné skupiny pre pacientov.

Vašou prvou špecializáciou je rehabilitácia.

Chcela som sa naučiť robiť medicínske masáže bábätkám. Je to zaujímavé a veľmi rýchlo sa dostavia výsledky. Najlepšie je, že nikto kvôli vám nezomrie a nikto nezomrie, ani keď nespravíte nič. Pre mňa to je naozaj podstatné, lebo pri iných odboroch sa smrti pacienta nevyhnete. Niektorí doktori vedia mať odstup, čo nie je môj prípad.

Prečo ste sa napokon rozhodli byť ešte aj pediatričkou?

Tým, že som veľa rehabilitovala s deťmi. Pochopila som, že nemám dostatočné vzdelanie. Rodičia od lekárov očakávajú, že vedia odpovedať na všetky otázky, aj zo špecializácie, ktorá nie je ich. Mňa zase hnevalo, že som im odpovede nevedela dať.

Koľko času vám to zabralo?

Obe z nich tri roky. Lenže stále som si uvedomovala, že byť lekárkou v Rusku nie je výnosné. Potrebujete aspoň tri práce, aby ste si zarobili na priemerné živobytie. Medzi Ruskom a väčšinou ďalších krajín je v tomto obrovský rozdiel. Len teraz sa začali vyvíjať súkromné kliniky, všetky predtým patrili štátu.

Pracovala som najlepšie, ako som vedela, ale stále to nestačilo. Vedela som, že hľadajú špecialistu do firmy, ktorá mala na starosti poistenia. Ich požiadavka bola, že im nestačí medicínske vzdelanie, ale aj ekonomické. Išla som na ekonomický inštitút a vyštudovala manažment zdravotníctva. Keďže je to dodatočné vzdelanie, trvalo len rok.

Vtedy za vami do Petrohradu prišiel šéf s nápadom vyrábať špeciálne produkty pre pacientov s lymfedémom.

Nevedel ale, že je to choroba, kde sa každý lymfedém líši. Nemohol vyrábať a predávať jednotné veľkosti. Rozmýšľal, že zoberieme miery každému pacientovi individuálne. Mojou úlohou bolo nájsť pacientov a prekladať kurz. Bolo to prvýkrát, čo som sa stretla s lymfedemickým pacientom. Prekvapilo ma, že v Rusku sú ich tisíce, možno milióny. Nikto nevedel, ako ich liečiť.

V tom čase, v roku 2014, bola len jedna drahá klinika v Moskve, ktorá sa liečbou zaoberala. Väčšina lekárov ani nevedela, čo týmto ľuďom povedať. Ak bol lymfedém veľmi zlý, končatinu odrezali.

Pochopila som, že pacienti potrebujú špeciálny sťahovací odev, aby sme videli výsledky. Vysvetlila som šéfovi, že nemôžeme tieto produkty predávať, lebo nevieme, ako lymfedém liečiť. Nikto nevedel, ako ho zmenšiť. Aby sme zistili ako, musela som sa začať učiť. Pochopila som, že nikde v Rusku cesta nevedie. Táto choroba existuje, ale krajinou je nepovšimnutá. Nie je zahrnutá v žiadnom medicínskom poistení. Nikto ju nevedel liečiť, nič sa o nej nedalo naučiť. Z moskovskej kliniky mi povedali, že za stáž by som musela zaplatiť 15 tisíc eur a zohnať tri zdravotné sestry. To bolo neuveriteľné.

Lacné asi nebolo ani následné štúdium v Nemecku.

Donútilo ma to vysvetliť šéfovi, že ak vidí svoju budúcnosť v tomto smere, musím sa učiť liečiť. Veril mi tak veľmi, že mi vzdelanie preplatil a na nemeckej klinike som si spravila dvojročnú špecializáciu. Stala sa mojím životom. Nie je to len o pacientoch. Som jedna z desiatich lekárov, ktorí lymfedém dokážu liečiť, a v Rusku je 140 miliónov ľudí. Niekoľko miliónov ľudí má tento problém. Ďalší fakt je, že Rusko je naozaj veľké a liečebné centrá sú sústredené v Moskve a Petrohrade. Zaplatiť si spiatočnú letenku z Vladivostoku je veľmi drahé. Chceme s kolegami učiť ďalších doktorov, ako pacientom pomôcť. Tento rok sme začali vzdelávací projekt. Robíme teoretické aj praktické kurzy, nielen pre ruských doktorov, ale aj európskych. Medzi nimi je napr. Rumunsko. Niektoré dodatočné kurzy boli dvakrát v Česku, Aténach, Litve aj Slovinsku. Tiež som začala s moskovskou klinikou vydávať noviny, ktoré prekladáme a sú aj online. V poslednom čísle sme urobili články o súvislosti s alkoholom, aby aj pacienti vedeli, čo majú robiť, keď túto chorobu majú. Problém je, že veľa lekárov pri lymfedéme stanoví liečbu zlej diagnózy. Preto chceme, aby pacienta poslali k špecialistovi.

Konferencia na švajčiarskej klinike Aarau. Zdroj – Alexandra Rovná

Súvisí lymfedém s rakovinou?

Jeden typ lymfedému je primárne z rakoviny. Prvý sa získa v tehotenstve, dieťa sa s ním už narodí. Nededičný je vtedy, ak počas života nastane trauma. Najčastejšie kvôli onkologickej operácii. Ak má žena rakovinu prsníka, vyberú jej aj lymfatické uzliny z tej oblasti. V skoro polovici prípadov majú potom ženy lymfedém v ruke. Preto by mali podstupovať pravidelnú prevenciu, pooperačné riziko by potom nebolo také veľké.

Sú ženy častejšími pacientmi?

Určite. Dokonca primárnym lymfedémom trpí viac dievčat ako chlapcov. A u nich to nie je ani spojené s rakovinou. Ženy majú dva problémy, kde rakovina môže veľmi zasiahnuť. Rakovina prsníka spôsobí lymfedém v ruke, v oblasti genitálií môže zasiahnuť nohu.

Elefantiáza je až posledná fáza. Dá sa zmenšiť aj taký lymfedém?

Pracovať s takým tkanivom je veľmi ťažké a vyžaduje veľa času, ale možné to je. Lymfedém je už veľmi veľký, akoby sloní. Často je aj ťažký a zhrubnutý ako slonia koža, máte pocit, ako keby ste sa dotkli kameňa. Elefantiáza je dôsledkom dlhodobého neliečenia sa, ktorému sa dá predísť.

Predpokladám, že táto choroba pôsobí veľmi zle na psychiku pacientov.

Snažíme sa s nimi pracovať, organizujem im trojhodinové prednášky. Môj sen je dobehnúť rozvoj americkej liečby, kde existuje neuveriteľná podporná skupina pre pacientov. Majú naozaj veľký vplyv na myslenie ľudí. Títo pacienti si myslia, že sú škaredí, odpudiví, nikto sa na nich nikdy nepozrie a nemajú žiadnu budúcnosť. Majú ťažké depresie. Neviete, či najskôr liečiť telo alebo sa zamerať na psychiku. Američania sa o svoje skúsenosti delia medzi sebou, organizujú spoločné veci. Lídrami sú celebrity, ktoré touto chorobou tiež trpia a nehanbia sa za ňu. Tvárou organizácie je Kathy Bates. Poznám ruské osobnosti, ktoré ju tiež majú, ale nikdy by sa o svoju skúsenosť nepodelili. Preto si pacienti myslia, že sú na to sami.

Kathy Bates hovorí o svojej chorobe. Zdroj – YouTube/LE&RN

V Rusku sú desiati lekári, ktorí liečia túto chorobu. Ako to je s deťmi?

Ja robím konzultácie aj liečby, som jedna z dvoch lekárov pre lymfedém u detí. Môj čas nie je neobmedzený, a keď si mám vybrať, volím radšej deti. Ak im nepomôžem, nemá ich v podstate kto liečiť.

Máte štyri práce. Dá sa to zvládať?

Posledná práca je zameraná práve na učenie kurzov, ktoré robím od konca minulého roka. Som zástupcom firmy, ktorá vyrába sťahovacie prostriedky na liečenie týchto pacientov. Všetky objednávky z Nemecka prechádzajú cezo mňa. Stále sa venujem rehabilitáciám dva večery týždenne. Spím naozaj málo, pracujem v noci. Niekedy mám aj konzultácie s pacientmi. Liečba trvá aspoň desať dní, a mám tak veľa pacientov, ktorí tú liečbu chcú, že mi nestačí 24 hodín denne. Naposledy som pacientke vysvetľovala, že ju môžem liečiť, ale len v noci. Prvého pacienta som mala ráno o desiatej, posledného o štvrtej ráno. Takýto rozvrh som mala desať dní bez prestávky. Po týchto dňoch som sa rozhodla, že si nikdy nezoberiem osem pacientov na liečbu naraz. Ale radšej už nikdy nehovorím nikdy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie