Denník N

Príspevky stránok zmizli z newsfeedu na niekoľko mesiacov, informoval Facebook

Autor – Filip Struhárik
Autor – Filip Struhárik

Facebook sa pre Slovákov zmenil zrejme na niekoľko najbližších mesiacov, povedal Denníku N Adam Mosseri, ktorý šéfuje vývoju newsfeedu.

Vo štvrtok sa veľkej časti Slovákov prestali zobrazovať príspevky facebookových stránok v newsfeede, presunuli sa na nové miesto nazvané Prieskumník (Explore Feed). Zmena okamžite spôsobila majiteľom stránok výrazné zhoršenie štatistík – dosah niektorých spadol zo dňa na deň až o dve tretiny, interakcií (lajkov, komentárov a zdieľaní) bolo štyrikrát menej.

Doteraz bolo známe, že ide o test, ktorý Facebook spustil v šiestich krajinách – na Slovensku, Srí Lanke, v Srbsku, Bolívii, Guatemale a Kambodži. Začiatkom októbra hovorca Facebooku pre strednú a východnú Európu tvrdil, že ide o „krátky test“.

V pondelok šéf facebookového newsfeedu Adam Mosseri Denníku N potvrdil, že test je len regionálny a neexistuje žiaden plán o jeho globálnom rozšírení. Uviedol tiež, že test môže trvať mesiace, pretože bude dlhšie trvať, kým si ľudia na zmeny zvyknú. Bližšie podrobnosti neuviedol.

https://twitter.com/mosseri/status/922523705519026177

Prieskumníka (Explore Feed) zapína Facebook celosvetovo. Na Západe však funguje inak – tam má ľuďom pomôcť objavovať nový obsah. Príspevky stránok, ktoré majú ľudia lajknuté, zostávajú v pôvodnom newsfeede.

 

Štvrtkový prepad interakcií (lajkov, komentárov a zdieľaní) zaznamenalo 60 stránok slovenských médií. Bledou modrou sú dáta za minulý týždeň, tmavou aktuálny týždeň. Zdroj: CrowdTangle

O teste, ktorý prebieha v šiestich krajinách, zahraničné médiá vôbec nevedeli. Upozornil ich na to Denník N. V sobotu zverejnil informácie v angličtine, ktoré neskôr prebrali weby ako Guardian, Mashable či The Next Web.

Keď o zmenách na Facebooku informovali veľké svetové médiá, zareagoval na nezodpovedané otázky aj šéf newsfeedu sídliaci v San Franciscu.

Denník N sa pokúša získať ďalšie informácie o Prieskumníku a ďalšom fungovaní newsfeedu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie