Denník N

Marián Puček: Prioritou je jedáleň v nemocnici a optimalizácia školského systému (anketa k voľbám do VÚC)

Marián Puček. Foto - archív M.P.
Marián Puček. Foto – archív M.P.

Denník N Považská Bystrica kontaktoval všetkých kandidátov na poslancov Trenčianskeho samosprávneho kraja bývajúcich v okrese Považská Bystrica a spýtal sa ich, čo bude ich prioritou na poste poslanca a akú majú víziu pre Považskú Bystricu a okolie. V abecednom poradí zverejňujeme odpovede tých, ktorí sa do ankety zapojili.

Marián Puček, Mgr. (48) – projektový manažér, Považská Bystrica, SaS, OĽaNO, KDH, OKS, NOVA, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska

Čo bude vašou prioritou, ak sa stanete poslancom Trenčianskeho samosprávneho kraja?

Aká by bola vaša vízia konkrétne pre okres Považská Bystrica z hľadiska poslanca Trenčianskeho samosprávneho kraja?

Mojím motívom pre kandidatúru je alarmujúci stav nielen Slovenskej republiky, ale aj jednotlivých VÚC. Nedoriešená cestná infraštruktúra, alarmujúci stav školstva a zdravotníctva vyzývajú k zmene prístupu. Dlhodobo vládnuca garnitúra nezvládla dobudovanie najzákladnejšej infraštruktúry. Stratila morálne právo ponúkať svoje kapacity občanom pri správe štátu. Načo nám je župan, ktorý nesplnil svoje sľuby a teraz ich opakovane ponúka? Spolu s poslaneckým zborom? Veď už ukázali, že to nezvládajú, tak prečo ich voliť opäť?

Vo VÚC treba riešiť stav nemocníc, konkrétne v Považskej Bystrici je potrebné spraviť radikálnu rekonštrukciu jedálne v nemocnici a logisticky optimalizovať fungovanie celého zariadenia. Ja osobne sa svojím vzdelaním a praxou cítim prítomným v školstve. Tu je nutné otvorene hovoriť o optimalizácii školského systému a jeho naviazaní na prax. A nielen hovoriť, treba sa nadýchnuť a vysloviť zásadné rozhodnutia a potom ich aj realizovať. Už včera bolo neskoro.

Osobne som bol prítomný pri prvej vlne optimalizácií, kde sa občania búrili a nedokázali si predstaviť zrušenie niektorých škôl. No nakoniec vždy uznali, že to bol krok k lepšiemu. Vtedy sme mali napríklad na banskom učilišti odbor kozmetička. Dnes už takéto úlety nenájdeme, ale školstvo má obrovský priestor na zefektívnenie hospodárenia.

Vidím veľkú šancu v spojení demokratických síl – ako nezávislý kandidát (sympatizant hnutia Progresívne Slovensko) som na kandidátke širokého spektra strán: SaS, Zmena zdola, Oľano, Nova, OKS a čo je naozaj veľmi príjemné, aj KDH. Teším sa, že si táto tradičná strana uvedomila, že spájanie so Smerom nemôže byť správnou cestou v zmysle nimi vyznávaných hodnôt.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Teraz najčítanejšie