Denník N

Sprístupnili dizertačnú prácu Stephena Hawkinga z roku 1966, počas prvého dňa si ju stiahlo 60-tisíc ľudí

Fyzik Stephen Hawking na snímke z roku 2012. Foto – TASR/AP
Fyzik Stephen Hawking na snímke z roku 2012. Foto – TASR/AP

Ktokoľvek a kdekoľvek na svete by mal mať neobmedzený prístup nielen k mojej vedeckej práci, ale aj práci všetkých veľkých osobností ľudstva. Každá generácia stojí na pleciach tých, ktorí boli pred nimi, povedal Hawking.

Stephen Hawking sa stal držiteľom doktorského titulu (PhD.) na Cambridgeskej univerzite v roku 1966 na základe 119-stranovej dizertačnej práce „Vlastnosti rozpínajúceho sa vesmíru“.

V pondelok Hawkingova alma mater zverejnila na svojom internetovom katalógu Apollo digitálnu formu tejto práce.

V roku 1966 mal britský fyzik 24 rokov a už sa uňho začínala prejavovať amyotrofická laterálna skleróza, pre ktorú mozog postupne nie je schopný ovládať väčšinu svalov a človek zostáva paralyzovaný.

V tom čase však Hawking ešte vedel sám písať, čo dokazuje vlastnoručný podpis na práci.

Dizertačná práca pomohla naštartovať Hawkingovu kariéru a bola základom pre jeho reputáciu ako jedného z najlepších vedcov a fyzikov sveta.

Fenomenálny Brit v práci rozoberá dôsledky expanzie vesmíru, pričom vyzdvihuje skutočnosť, že galaxie nemôžu vzniknúť nárastom odchýliek, ktoré boli pôvodne malé, píše Guardian.

Na pleciach gigantov

Prestížna Cambridgeská univerzita uviedla, že len za ostatných niekoľko mesiacov dostala stovky emailov, ktoré požadovali sprístupnenie dizertačnej práce Stephena Hawkinga pre širokú verejnosť.

Po tom, čo Hawking udelil súhlas so zverejnením práce, povedal: „Dúfam, že sprístupnením mojej dizertačnej práce inšpirujem ľudí z celého sveta pozerať sa aj smerom ku hviezdam, a nie len na seba; aby sme rozmýšľali o mieste, kde žijeme, a snažili sa pochopiť fungovanie vesmíru.

Ktokoľvek a kdekoľvek na svete by mal mať neobmedzený prístup nielen k mojej vedeckej práci, ale aj práci všetkých veľkých osobností ľudstva. Každá generácia stojí na pleciach tých, ktorí boli pred nimi.

To bol aj môj prípad v Cambridge, kde boli mojou inšpiráciou práce Isaaca Newtona, Jamesa Clerka Maxwella a Alberta Einsteina. Je úžasné počuť, koľko ľudí už prejavilo záujem o stiahnutie mojej práce. Dúfam, že teraz, keď k nej konečne majú prístup, nebudú sklamaní.“

Hawking reagoval na to, že Cambridge sprístupnil jeho prácu v pondelok a za necelých 24 hodín si ju stiahlo takmer 60-tisíc ľudí. „V dôsledku toho bola naša stránka s otvoreným prístupom (open access site) pre jej používateľov pomalšia ako obyčajne a niekedy dokonca nedostupná,“ cituje CNN predstaviteľa Cambridgeskej univerzity Stuarta Robertsa.

Sprístupnenie aj prác ďalších

Na Cambridgeskej univerzite veria, že tento krok podnieti aj iných absolventov univerzity, aby zverejnili svoje práce: „Odstránením bariér medzi ľuďmi a vedomosťami môžeme urobiť ďalšie pokroky vo všetkých oblastiach vedy, medicíny a techniky. Je mimoriadne dôležité šíriť znalosti získané počas doktorandského štúdia.

Od októbra 2017 budú všetci doktorandi na Cambridgeskej univerzite povinní ukladať elektronickú verziu svojich dizertačných prác. Taktiež dúfame, že mnohí študenti, podobne ako Stephen Hawking, využijú možnosť publikovať svoju prácu on-line,“ povedal Arthur Smith z komunikačného oddelenia univerzity.

Bestseller

Hawking študoval fyziku napriek tomu, že jeho otec z neho chcel mať lekára. Dnes je držiteľom 12 čestných titulov. Medzi rokmi 1979 a 2009 bol profesorom matematiky na Cambridgeskej univerzite, kde stále pôsobí.

Jeho kniha Stručná história času vydaná v roku 1988 sa stala s viac ako desiatimi miliónmi predaných výtlačkov vo viac ako 40 jazykoch medzinárodným bestsellerom, píše Guardian.

Život brilantného britského fyzika nezostal nepovšimnutý ani filmovými producentmi. V roku 2014 natočili film Teória všetkého, ktorý zachytáva Hawkingov život.

Trailer k filmu Teória všetkého o živote Stephena Hawkinga. Zdroj – YouTube

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie