Denník N

Nový Targ nie je len o nákupoch. Objavte hory, ktoré obľuboval aj Ján Pavol II.

Foto - autor
Foto – autor

Gorce sú ideálne hory na jesennú a zimnú turistiku.

Je ťažké nájsť druhé poľské mesto, ktoré by Slováci navštevovali tak ako Nový Targ. Len 20 kilometrov od hranice z oravskej, ale aj spišskej strany, nájdu prirodzené centrum regiónu Podhalia, veľa nákupných centier, podobnú mentalitu či jazyk miestnych obyvateľov.

Vďaka tomu sa Slováci v Novom Targu cítia ako doma.

Účel takýchto frekventovaných výletov sa pritom často obmedzuje len na nákupy. Cesta autom na Novú tržnicu, potom k supermarketom a veľkoobchodom – a späť domov.

Foto – autor

A všetko bez toho, aby ste si dali kávu na hlavnom námestí, pozreli si miestne zaujímavosti, nehovoriac o návšteve nejakého poľského múzea alebo o horskej túre.

To je však problém nielen Nového Targu a Jablonky, ale aj cestovania Slovákov do Poľska všeobecne. Lacné nákupy a hotovo, naspäť domov.

Poľsko je pritom po Českej republike mentálne, jazykovo, kultúrne a ekonomicky druhým najbližším susedom Slovenska. Máme spoločné Tatry, Oravskú priehradu, Dunajec a Pieniny, dohovoríme sa bez prekladateľov a kráľovské mesto Krakov je pre polovicu Slovenska geograficky bližšie ako Bratislava.

Napriek tomu sa poznáme veľmi málo, pričom Poliaci poznajú Slovensko oveľa lepšie, ako Slováci Poľsko. Slovenská turistika do Poľska sa však obmedzuje len na tie nákupy (česť výnimkám).

Ján Pavol II: Poďte na Turbacz

Na Slovensku sa dodnes v dobrom spomína na slovanského pápeža Jána Pavla II. Mnohí Slováci chodia na výlety do Krakova a Vadovíc, do miest spojených so životom poľského pápeža.

Foto – autor

Pre týchto ľudí musia byť veľmi zaujímavé Gorce – obľúbené hory kardinála Karola Wojtyłu v čase, keď bol ešte krakovským kňazom a neskôr biskupom.

Karol Wojtyła sa narodil v neveľkom mestečku Vadovice a ešte pred vojnou rád chodil po Beskydách, Tatrách a Gorciach. Tie posledné obdivoval najviac a chodieval sem veľmi často po II. svetovej vojne.

„Poďte na Turbacz (najvyšší štít pohoria Gorcov),“ hovoril, keď sa stal pápežom. „Prejdite si tieto horské chodníky,“ dodával.

Niet divu, že v Gorcoch a okolitých pohoriach Beskýd takmer všetky chodníky nosia meno „pápežské“. Čo ho tak zaujalo v týchto nepríliš vysokých horách?

Najvyšší štít Gorcov, čiže Turbacz, má 1310 metrov. V porovnaní s Tatrami je to málo. Avšak keď si to porovnáme s východiskovým bodom, máme aspoň 700 až 800 metrov stúpania. Na Turbacz sa dá ísť od mestečka Rabka (500 metrov nad morom), Poręba Wielka – Koninki alebo od Nového Targu (600 metrov).

Gorce sú, samozrejme, iná kategória hôr ako Tatry. Neuvidíme tu skalnaté pahorky. V spodných častiach Gorcov budeme stúpať cez les, avšak vyššie už budeme mať pekný výhľad na Tatry, Pieniny, Oravu, Spiš a Beskydy.

Hory dobré na október, november a zimu

Od prvého novembra sa zatvára väčšina turistických chodníkov v slovenských Tatrách. Ale aj na tých, ktoré zostávajú otvorené, turistov výrazne obmedzuje počasie. Milovníci horských prechádzok v októbri a novembri sa však nemusia vzdávať svojich plánov na horské túry.

Gorce sú najlepšie práve na jeseň a v zime. Na rozdiel od Tatier a Babej Hory sú dosť bezpečné celý rok.

Čo teda, ak si chcete naplánovať túru do Gorcov? Hory sú dosť veľké a majú niekoľko štítov, ale ak máte obmedzený čas, skúste cestu na najvyšší štít tohto pohoria – Turbacz.

Foto – autor
Foto – autor

Najčastejšie turisti vychádzajú ráno z Rabky (kam sa dá doraziť vlakom alebo autobusom zo Zakopaného, Nového Targu a Krakova), idú na Turbacz a odtiaľ dole do Nového Targu. Po ceste sa dajú navštíviť horské chaty Stare Wierchy a Turbacz, kde sa dá občerstviť. Cesta trvá asi šesť hodín.

Na kultový Turbacz sa však dá ísť aj z Nového Targu – a urobiť to tak, že sa pôjde hore jedným chodníkom, a dole iným. Cesta hore trvá 3 hodiny, dole 2 hodiny. Na Turbaczi sa dá aj prespať v horskej chate.

Gorce sú aj o zimnej turistike. Je to raj pre bežkárov. Trať Obidova – Turbacz patrí medzi najlepšie bežecké trate v celom Poľsku. A pritom je to veľmi lacné, lebo Nový Targ ešte neobjavil svoju silu ako turistické stredisko.

Samotné mesto, bohužiaľ, nie je zaujímavé (okrem hlavného námestia). V mnohých miestach je dokonca aj škaredé. Ako východiskový bod na túru po Gorcoch to však neprekáža. Za tri hodiny ste na kultovom Turbaczi, a tam sa na všetko pozeráte z úplne inej perspektívy.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie