Denník N

Harabin o nástenke rozhodovať nebude, zastavili mu nové prípady

Foto – TASR
Foto – TASR

Predsedníčka Najvyššieho súdu zmenila rozvrh tak, že senát, v ktorom je Štefan Harabin, dočasne nedostáva žiadne nové kauzy.

V kauze nástenkového tendra nebude v odvolaní rozhodovať senát Najvyššieho súdu, v ktorom je Štefan Harabin. Sudcovská rada Najvyššieho súdu mu ešte v auguste pozastavila prideľovanie nových vecí.

Jej rozhodnutie je zverejnené na stránke súdu. Návrh na pozastavenie nových vecí dala predsedníčka súdu Daniela Švecová. Harabin je členom senátu 4T. Jeho predsedom je Martin Piovartsy a ďalším členom je ešte Pavol Farkaš.

Hovorca Švecovej Boris Urbančík povedal, že k opatreniu došlo „pre veľké množstvo nevybavených vecí oproti iným senátom, a teda aktuálnu vysokú zaťaženosť“.

Podľa Urbančíka sa nedá povedať, ako dlho bude pozastavenie trvať a či tak tomu bude, aj keď na súd príde odvolanie v kauze nástenkového tendra. „Iný senát pozastavený nápad nemá,“ povedal Urbančík.

Rozhodovať bude jeden zo štyroch senátov

Aktuálny rozvrh práce platí do konca roka, to by už odvolanie v celej kauze mohlo byť na súde. Sudkyňa Ružena Sabová má teraz 30 dní na to, aby v nástenkovom tendri napísala rozsudok a doručila ho všetkým stranám.

Exministri Janušek a Štefanov dostali 12 a 9 rokov, 30-tisíc eur pokutu a zákaz činnosti vo verejných funkciách.

Súd spolu s rozsudkom pošle zúčastneným termín, dokedy majú podať odvolanie. To potom znovu pošle všetkým stranám a až potom ho pošle na Najvyšší súd. Môže to trvať približne dva mesiace.

Na Najvyššom súde môžu prípad dostať štyri senáty, rozhodovať bude elektronická podateľňa. Senát 2T tvoria sudcovia Peter Paluda, František Mozner a Dana Wänkeová, senát 3T Jana Serbová, Alena Šišková, Gabriela Šimonová a Martin Bargel, senát 5T tvoria Juraj Kliment, Peter Hatala a Peter Szabo a senát 6 T sú Štefan Michálik, Daniel Hudák a Viliam Dohňanský.

Harabin: Je mi to jedno

„Môžem sa len domnievať, že to môže súvisieť s kauzou Kýbel. Nechcú, aby v prípade odvolania sa skončil tento spis opäť u nás,“ povedal Harabin.

V tomto prípade už jeho senát dvakrát zrušil doživotie pre mafiána Róberta Lališa, prezývaného Kýbel. Rozhodol tak preto, lebo bol podľa neho zaujatý senát Špecializovaného trestného súdu, ktorému predsedá Jozef Šutka. Harabinov senát takto rozhodol naposledy v júli tohto roka.

Iný senát Najvyššieho súdu pod vedením predsedu Juraja Klimenta však už dvakrát povedal, že sudcovia zo špecializovaného súdu zaujatí nie sú a môžu o Kýblovi rozhodovať. Posledné toto rozhodnutie je z 18. októbra. „Je to právna prasačina,“ komentoval toto rozhodovanie Harabin, podľa ktorého to „svedčí o tom, že minister vnútra Robert Kaliňák si vyberá sudcov, ktorí budú v jednotlivých veciach zákonní a robí to cez predsedníčku súdu Danielu Švecovú“.

Harabin o opatrení predsedníčky povedal, že mu je to jedno. „Veď keď to nebudem pojednávať, tak to nebudem pojednávať. Ktorý sudca sa dožaduje toho, že by mal okrem iného spisu aj spis s 26-tisíc stranami?“ Harabin je presvedčený, že keď kauza Kýbel „prehrmí“, tak jeho senát bude opäť dostávať aj nové prípady.

Harabin pripúšťa, že jeho senát má veľa starých spisov. Tie sú však podľa neho „zdedené“ po sudcovi Emilovi Bždochovi. Ten prestal súdiť v marci 2015 a prezident Andrej Kiska ho odvolal z funkcie v júni 2016.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nástenkový tender

Slovensko

Teraz najčítanejšie