Denník N

Niečo sa tu nebezpečne mení

Pri slovenskom zhrození z výsledkov českých volieb je namieste aj pohľad na vlastnú realitu.

Autor je publicista

Prvé komentáre o výsledkoch českých volieb zväčša vyjadrujú zhrozenie. Zdôrazňuje sa pri tom úspech Babišovho ANO napriek jeho minulosti, kauzám i obrovskému konfliktu záujmov a poukazuje sa aj na úspech antisystémových a protestných strán.

Lenže z hľadiska tendencie badateľnej vo viacerých demokratických krajinách nie sú výsledky volieb v Českej republike nijako výnimočné. Teda z hľadiska prieniku protisystémových a protestných strán do politického priestoru.

Okrem toho… V Česku sú komunisti na ústupe, na Slovensku fašisti na vzostupe. Čo je horšie a čo, naopak, lepšie? V Česku sa dostali do parlamentu dve nové protisystémové strany: Piráti a SPD. Na Slovensku Sme rodina a kotlebovci, pričom „kotleby“ otvorene popierajú holokaust a zvelebujú fašistický slovenský štát. V Česku „tradičná“ ODS, strana, ktorá viac ráz nominovala premiéra a má za sebou neľahký príbeh politiky reforiem a transformácie, skončila druhá. Kde je dnes SDKÚ-DS?

Česi majú oligarchu Babiša, my Fica s oligarchiou za chrbtom a bývajúceho u Bašternáka. Babišovým voličom nevadia jeho eštebácka minulosť, husákovská čeština, obrovský konflikt záujmov pri prepojení politiky, biznisu a mediálneho impéria, ani megakauzy ako Čapí hnízdo. Voličom Roberta Fica neprekážajú jeho komunistická minulosť, ani Bašternák, ani množstvo káuz.

Naša slovenská realita nedáva dôvod nevnímať kriticky ani české excesy. Lenže pri slovenskom zhrození z výsledkov českých volieb je predsa len namieste aj takáto reflexia.

Českým špecifikom je, že sa víťazná strana oligarchu Babiša stavia do protikladu k ponovembrovému systému. Doposiaľ vraj vládli politici, čo nemakali a kradli, teraz je tu Babiš a s ním politici, čo makajú a nekradnú. Populistický náter na deštrukciu liberálnej demokracie ako vyšitý.

Najpredávanejšie nebulvárne noviny patria do Babišovho mediálneho impéria. Medzi piatimi najpredávanejšími nebulvárnymi novinami má Babiš hneď dve. Dva významné spravodajské portály s veľkým dosahom tiež patria do Babišovho impéria. Pred voľbami vo vlakoch rozdávali zdarma Babišove Lidové noviny. Mohli by sme analyzovať aj nadprácu dvoch významných súkromných televízií.

Babiš uskutočňuje svoju podobu berlusconizácie politiky. No pri takom obrovskom mediálnom dosahu a s manipulatívnou nadprácou jeho médií Babišov výsledok v skutočnosti nie je až takým bombastickým úspechom. Navyše nik sa do vlády s ním nehrnie.

SPD a Piráti nemusia byť vo vláde, no s Babišom nájdu viaceré ideové styčné body a dokážu sa s ním zhodnúť na podpore takých zmien, ktoré môžu znamenať nebezpečné korektúry demokracie, respektíve deštrukciu liberálnej demokracie a právneho štátu.

České voľby potvrdili posun v politickom priestore. V Česku hrozia nebezpečné korektúry demokracie. Nástup strán a hnutí s predstavami, ktoré vedú k okliešteniu liberálnej, zastupiteľskej demokracie, ba až k jej demontáži, je ďalším varovným signálom. Potvrdzuje sa, že niečo sa tu nebezpečne mení.

Pre demokraticky zmýšľajúcich (nielen) politikov je to nová výzva: nájsť spôsob, ako v takomto zmenenom prostredí chrániť, prezentovať a presadzovať hodnoty demokracie tak, aby toto úsilie bolo účinné.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie