Denník N

Koľko a akých poslancov môžete voliť vo vašom meste, štvrti či dedine? Prehľadná mapa kandidátov

Tieto voľby sú komplikovanejšie, nevolíte zo všetkých kandidátov na poslancov, ale len tých z vášho obvodu. Pozrite si, ako sa volí vo vašom volebnom obvode.

Mapa: Volebné obvody a poslanci, niektoré sú menšie ako okresy

(návod: po kliknutí na okres sa vám zobrazia obvody a jednotliví kandidáti v týchto obvodoch, ikonky zobrazujú kandidátov na županov)

Ak sa vám mapa nezobrazila správne, otvorte ju v novom okne. Mapu vytvoril Peter Hric.

 

V župných voľbách sa hlasuje inak než v parlamentných alebo prezidentských. Okrem toho, že si voliči vyberú nového župana, rozhodnú aj o nových krajských poslancoch.

Voliči si v každom okrsku volia iný počet poslancov. Napríklad v Banskej Štiavnici budú voliči napríklad krúžkovať len jedného poslanca, v Prešove a blízkom okolí 12, v bratislavskej Petržalke a menších mestských častiach spojených s ňou do jedného obvodu je to 9 poslancov.

Pozor, volebné obvody nie sú všade podľa okresov, niekde sú menšie. Napríklad okres Pezinok je rozdelený na štyri menšie volebné obvody, v ktorých spolu menšie mestá a dediny volia po jednom poslancovi.

V župných voľbách sa nedá hlasovať z iného miesta alebo krajiny. Možné to bude len v obci trvalého pobytu.

Prvý raz jednokolová voľba

Voľba župana je prvý raz jednokolová – kandidát, ktorý získa najviac hlasov v sobotu 4. novembra 2017, bude viesť kraj najbližších päť rokov. Po novom nemusí mať ani nadpolovičnú väčšinu hlasov.

Zákon o zmene voľby presadila súčasná vládna koalícia vo februári 2017. Jedným z dôvodov bol aj boj proti ĽSNS Mariana Kotlebu.

Opozícia protestovala a tvrdila, že v prvom kole sa hlasy voličov môžu rozdrobiť medzi viacerých demokratických kandidátov a fašisti môžu získať väčšinu.

Zároveň tento systém môže vyhovovať súčasným županom, ktorých má vládny Smer šiestich.

2700 kandidátov na župných poslancov

Županom sa chce stať 90 kandidátov, krajskými poslancami až 2900 kandidátov.

Ženských kandidátok na predsedníčku VÚC je len asi desať percent, medzi poslaneckými kandidátmi je len o pár percent viac žien.

Najmladších kandidátov na župana aj na poslancov majú voliči v Trenčianskom kraji. Najstarší kandidáti na župana sú v Banskobystrickom kraji a poslaneckí kandidáti zasa v Bratislavskom kraji.

Väčšinu kandidátov na županov aj poslancov podporujú politické strany.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie