Denník N

Pôrodníci nemajú štandardy, môžu preto improvizovať. Drucker ich sľubuje koncom roka

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Pôrodnice preverí pracovná skupina na ministerstve zdravotníctva. Experti pracujú aj na určení postupov, aby lekári pri pôrode postupovali podľa vedeckých štúdií, nie podľa tradícií.

Film Medzi nami (Before I Met You) o pôrodoch na Slovensku ukázal, ako sa zdravotníci správajú k rodiacim ženám.  Otvára aj otázky, ako sa pri pôrodoch postupuje.

Vidieť v ňom napríklad rutinný nástrih, teda že lekár nastrihne ženu, aj keď to stav dieťaťa či matky nevyžaduje. Film natáčal tím okolo Zuzany Límovej v Univerzitnej nemocnici Bratislava, ale podľa štatistík je nástrih bežnou praxou aj v iných nemocniciach.

Ako je možné, že pôrodník môže robiť rutinné nástrihy? A prečo niektorí pôrodníci rodia dieťa zadočkom cisárskym rezom a iní prirodzene?

Na Slovensku totiž neexistujú štandardizované postupy, štát neurčil, ako majú pôrodníci v jednotlivých situáciách postupovať. Napríklad kedy použiť nástrih či kedy má rodička podstúpiť zatlačenie na brucho.

Štandardy chýbajú

Ministerstvo zdravotníctva na štandardoch pracuje, zostavilo skupinu, ktorú vedie hlavný odborník pre gynekológiu a pôrodníctvo Miroslav Borovský. Skupina by mala urobiť popis, ako by mal lekár postupovať v rôznych situáciách, ktoré môžu pri pôrode nastať.

Štandardy by mali byť podľa ministerstva hotové do konca decembra tohto roku. Do praxe by ich mali zaviesť začiatkom budúceho roku.

Prečo doteraz neboli? Ministerstvo tvrdí, že už vlani na nich začali pracovať, štandardné postupy boli jedným z 26 projektov, na ktoré sa chcelo ministerstvo zamerať.

Na ministerstve zriadili aj kontrolnú pracovnú skupinu, ktorá by sa mala pozrieť na to, aké podmienky majú dnes ženy v pôrodniciach.

A podľa čoho dnes lekári postupujú? Ministerstvo tvrdí, že aj keď nie sú štandardy ešte pripravené, lekári postupujú podľa odporúčaní európskej a svetovej spoločnosti pre gynekológiu a pôrodníctvo.

„Najnovšie medicínske informácie a poznatky získavajú lekári aj na pravidelných odborných kongresoch medzinárodných aj domácich,“ tvrdí ministerstvo.

Aj napriek tomu však v pôrodníctve slovenskí lekári často postupujú inak, ako hovoria európske či svetové odporúčania. Ukazujú to štatistiky.

V roku 2016 bol v priemere  takmer každý tretí pôrod cisárskym rezom. Nemocnice, kde je najmenej cisárskych rezov, ich majú okolo 14 až 15 percent. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje za ideálny stav, keď je cisárskych rezov od 10 do 15 percent.

V pôrodnici v Nových Zámkoch tvorili cisárske rezy vlani dokonca 51,4 percenta pôrodov a v Topoľčanoch až 51,9 percenta, vychádza to z údajov Sprievodcu pôrodnicami.

Menej rutiny a tradícií, viac vedeckých poznatkov

„Ak by sme postupovali prísne podľa pravidiel medicíny založenej na dôkaze, tak by sa plánovane ukončovalo cisárskym rezom maximálne desať percent rodičiek. K tomu treba prirátať zhruba desať percent rodičiek, ktoré skončia akútnym cisárskym rezom počas pôrodu, takže do tých 20 percent cisárskych rezov je normálna frekvencia,“ povedal pôrodník Jozef Záhumenský, ktorý je prednostom v pôrodnici v bratislavskom Ružinove.

Odborníci sa zhodujú, že cisársky rez je zákrok, ktorý zachráni dieťa aj matku. No ak sa využíva v prípadoch, keď nie je nevyhnutný, má zlé následky pre matku aj dieťa.

Pre matku znamená riziko spojené s operáciou, čiže infekcie a poranenia orgánov. Žena sa po cisárskom reze dlhšie zotavuje, čo môže narušiť kontakt matky s dieťaťom. Tento zákrok tiež môže byť rizikom pri ďalšom tehotenstve.

Pre dieťa, ktoré prišlo na svet cisárskym rezom, sa zvyšuje riziko respiračných komplikácií, ako aj pravdepodobnosť neskorších ochorení.

Podľa Záhumenského je všeobecne známe, že ak má nemocnica či región viac ako 15 až 19 percent cisárskych rezov, už sa nezlepšujú novorodenecké výsledky, ale výrazne stúpajú komplikácie u rodičiek.

„Je na vedení daného oddelenia alebo kliniky, aby zanalyzovalo vlastné výsledky a zistilo, akým spôsobom je možné zvýšiť počet žien, ktoré úspešne a bezpečne absolvujú prirodzený pôrod. K tomu je potrebné sa neustále vzdelávať a sledovať svetové trendy. Najhoršia medicína je založená na tradícii a rutinérstve,“ povedal Záhumenský.

Podobne zlé výsledky ako pri cisárskych rezoch majú slovenské pôrodnice aj pri nástrihoch hrádze. Podľa odporúčaní WHO by ich nemalo byť viac ako 10 percent, roku 2015 ich bolo na Slovensku v priemere 57,4 percenta.

Najmenší podiel mali nemocnice menej ako 29 percent, znamená to teda, že nastrihli ženu pri menej ako každom treťom pôrode. Ale na Slovensku sú aj nemocnice, ktoré podľa Sprievodcu pôrodnicami uviedli, že robia nástrih pri 85 percentách pôrodov.

Pôrodníci hovoria, že u mnohých lekárov prevládne pri rozhodovaní sa tradícia a nie moderné postupy. „Rutinný nástrih je škodlivá praktika, je to jeden z postupov, s ktorým by sa mala naša odborná spoločnosť vyrovnať. Epiziotómia je indikovaná operácia, a keď vedenie kliniky odporučí, aby vždy písal lekár dôvod, prečo ju vykonal, ich počet na klinike významne poklesne. My ich máme okolo 40 percent, čo je trošku viac, ako sa udáva ideálne,“ hovorí Záhumenský.

Rovnako je na klinike, či pôrodnici, ako sa postaví k pôrodu dieťaťa zadočkom. Niektoré pôrodnice podporujú prirodzený pôrod, iné chcú cisársky rez. Ak by boli štandardy, lekár by mal daný postup, ako má v týchto prípadoch postupovať.

Štandardy by pomohli aj podľa Záhumenského. „Mojím aktuálnym cieľom je presadiť jasné štandardné postupy pre jednotlivé okruhy pacientok tak, aby sa zabránilo improvizácii a hlavne aplikácii neoverených a neúčinných postupov. To nám na Slovensku veľmi chýba, aplikácia medicíny založenej na dôkaze,“ povedal.

Svet zdravia má svoje odporúčania

V najväčšej sieti nemocníc na Slovensku Svet zdravia, ktorá patrí Pente, sa ročne narodí vyše 9600 detí. Pre porovnanie, v najväčšej slovenskej pôrodnici, v bratislavskej Petržalke (Antolská), sa ročne narodí zhruba 3000 detí.

„Naša spoločnosť má vypracované odporúčania na vedenie spontánneho pôrodu, pôrodu po predchádzajúcom cisárskom reze, cisársky rez, pôrod koncom panvovým (zadočkom dieťaťa, pozn. red.),“ povedal hlavný lekár siete Svet zdravia v odbore gynekológia a pôrodníctvo Ján Bujňák.

Vlani bola takmer štvrtina pôrodov vo Svete zdravia cisárskym rezom. Koľko majú nástrihov, táto sieť nepovedala.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pôrody

Slovensko

Teraz najčítanejšie