Denník N

Pre Prahu i pre Bratislavu je Únia len o peniazoch

Budúcemu českému premiérovi európske hodnoty nič nehovoria, môže sa kedykoľvek obrátiť proti Európe.

V prospech budúceho českého premiéra Andreja Babiša sa často uvádza aspoň to, že nie je protieurópsky tak, ako bol protieurópsky Vladimír Mečiar alebo sú protieurópski Viktor Orbán, Jarosław Kaczyński či Miloš Zeman. Niežeby sa uňho predpokladal vrelý pozitívny vzťah k európskym hodnotám, rovnako taký vzťah nebadať ani u Roberta Fica.

Babiš je však podobne ako Fico pragmatik. Vie, že česká ekonomika potrebuje európske dotácie a exportne orientovaným českým firmám členstvo v Únii veľmi prospieva. Bez EÚ by susedia zďaleka tak neprosperovali a Babiš nechce byť premiérom ekonomického úpadku. A čo je ešte dôležitejšie, úspech Babišových firiem nie je postavený len na jeho podnikateľských schopnostiach a pracovitosti, ako tvrdí.

Hlavným odvetvím Babišovho biznisu je, aspoň v agrárnej sfére, čerpanie eurodotácií. Nehovoriac o tom, že sám podniká i v iných krajinách Únie. Babiš teda určite nechce ohroziť české členstvo v EÚ, od ktorého sú krajina i on osobne závislí. Ani Babišovo odmietanie eura nepramení z osobného presvedčenia. Sám by možno euro privítal, vie však, že v euroskeptickom Česku nie je populárne a najviac ho odmietajú práve voliči populistov, čiže aj jeho. Tak teda euro odmieta tiež, aspoň kým sa verejná mienka neobráti.

To však neznamená, že Babiš nemôže kedykoľvek nasadiť podobnú protieurópsku rétoriku ako Orbán. Ten bol za svojej prvej vlády v rokoch 1998 až 2002 tiež proeurópsky až dovtedy, kým Únia nepohrozila, že nevyplatí dotácie na predražené maďarské diaľnice. Tie diaľnice boli predražené aj preto, lebo na ne materiál dodávali firmy Orbánovho otca.

Vo chvíli, keď mu Únia začala brániť v rozkrádaní, Orbán zaraz zistil, že je hrozbou pre celý maďarský národ. Babišovi sa ľahko môže stať to isté. Na Orbánovom príklade navyše Babiš vidí, že je možné získavať politické body permanentným štvaním proti Únii, zároveň postaviť svoju ekonomiku na čerpaní eurodotácií a dokonca na rozkrádaní peňazí z Bruselu osobne bohatnúť. A Únia sa pokojne nechá fackovať, bude ďalej platiť a nič podstatné proti nemu nepodnikne. Najmä ak bude takých lídrov ako Orbán a Babiš v Únii viac a budú sa navzájom kryť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie