Denník N

Aktivisti mali na mítingu ĽSNS heslá o korupcii. Niektorí kotlebovci sa podľa nich báli vojsť

Protikotlebovská akcia v Spišskej Belej desať dní pred voľbami. V popredí Peter Zibura (vľavo) a Lukáš Hotáry. Za nimi skupinka Rómov z priľahlej osady v Krížovej Vsi. Foto – Jozef Mačutek
Protikotlebovská akcia v Spišskej Belej desať dní pred voľbami. V popredí Peter Zibura (vľavo) a Lukáš Hotáry. Za nimi skupinka Rómov z priľahlej osady v Krížovej Vsi. Foto – Jozef Mačutek

Aktualizované 10:00 o stanovisko primátora mesta. Partia obyvateľov zo Spišskej Belej si povedala, že je dôležité, aby sa osobne konfrontovali s kandidátmi Mariana Kotlebu na ich mítingu.

Šesťtisícová Spišská Belá má pre Mariana Kotlebu zvláštny význam. V mestečku obklopenom rómskymi osadami získala jeho ĽSNS vlani v parlamentných voľbách 16 percent hlasov, čo výrazne prekročilo celoslovenský priemer.

Pochádza odtiaľ aj jeden z najznámejších kotlebovcov, poslanec Milan Mazurek. V tunajších vlakoch pravidelne operujú Mazurekom vedené vlakové hliadky.

Keď v pondelok spravili kotlebovci v Spišskej Belej predvolebný míting, prišla sa ukázať aj druhá strana. „Rozhodli sme sa prísť a dať najavo, že Spišská Belá nie je ‚nazi-land‘,“ hovorí podnikateľ a miestny zastupiteľ za KDH Lukáš Hotáry.

Primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak (nestraník) kotlebovcom povolil míting zorganizovať v kinosále, ktorá je súčasťou budovy metského úradu. Vysvetlil to tým, že pre župnými voľbami musí zachovávať rovnaký prístup ku všetkým kandidujúcim stranám.

„Keďže ĽSNS je stranou riadne zaregistrovanou, bez ohľadu na to, čo si o tejto strane myslíme, pričom ja mám na ňu dosť jasný názor, v rámci volebnej kampane má mať rovnaké možnosti ako iné politické strany,“ hovorí primátor.

Už pred začiatkom akcie sa pred budovou zhromaždilo okolo tridsať miestnych obyvateľov, ktorí odmietajú Kotlebu. Stálo tu niekoľko študentov, pár podnikateľov, fyzioterapeut, hudobník či zdravotná sestra. Podporila ich aj skupinka Rómov z neďalekej osady.

„Povedali sme si, že ignorovať kotlebovcov nie je riešenie. Raz ich tu máme, majú podporu značnej časti ľudí, preto sa s nimi musí niekto konfrontovať,“ hovorí aktivista Peter Zibura, ktorý pracuje ako IT vývojár.

Kvetmi na kotlebovcov

Pred budovu si priniesli transparenty, na ktorých pripomínali niektoré sľuby, ktoré dával Kotleba ešte ako kandidát na župana.

„Sľuboval zamestnať 15-tisíc ľudí, realita je deväťdesiat vrátane svojej rodiny,“ písali na jednom z nich.

Účastníkom zároveň rozdávali kvety s priviazanými lístkami. Napísali na ne extrémistické výroky Kotlebu, či jeho poslancov, alebo mená kandidátov ĽSNS, ktorí sú dnes tresne stíhaní. „Na čej strane si,“ pýtali sa v lístkoch. Kotlebovi sympatizanti si ich väčšinou odmietali brať.

Kvety pre Kotlebových sympatizantov v Spišskej Belej. Foto – Jozef Mačutek

Aktivisti potom zašli aj na míting. Sedeli v hľadisku a pokúšali sa s kotlebovcami diskutovať a spochybňovať to, čo svojim sympatizantom hovorili.

„Nedošlo k žiadnym konfliktom, ani nepadali vulgarizmy. Malo to relatívne kultivovaný priebeh,“ opisuje Zibura.

Denník N oslovil aj ĽSNS. Poslanca a hovorcu strany Milana Uhríka sme sa pýtali, ako vnímali priebeh mítingu. Uhrík sa nevyjadril.

Aktivista: Neviem, či to bol dobrý nápad

Kotlebovci na mítingu hlavne ukázali svojich kandidátov do župných volieb. Hlavnými rečníkmi boli poslanec Národnej rady Mazurek a kandidát na župana v Prešovskom kraji Jozef Mihalčin.

Aj vďaka protiakcii s transparentmi sa míting nepodaril. Hľadisko kinosály bolo poloprázdne, počet priaznivcov a odporcov Kotlebu bol približne vyrovnaný.

„Bolo vidieť, že sme viacerých ľudí odradili. Krátko pred začiatkom prechádzali okolo budovy, ale keď nás videli s plagátmi, sklopili zrak a išli ďalej,“ hovorí podnikateľ v realitách Bohumil Bohunický. Ten kandiduje na župného poslanca s podporou SaS a opozičných strán.

Na Facebooku mali fotky ich transparentov stovky lajkov, šírili ich viaceré protikoletbovské skupiny. Bohunický si však myslí, že v samotnej Spišskej Belej takýmto protestom mnoho nevyriešili.

„Na mítingu nakoniec zostali len skalní Kotlebovi priaznivci, s ktorými nemá zmysel diskutovať. Tí váhajúci tam neprišli, takže si nemohli vypočuť naše argumenty,“ dodáva.

Proti ĽSNS v Belej protestoval aj študent Ján Vojtaššák (vpravo), ktorému sa v lete vyhrážal jeden z Kotlebových sympatizantov odrezaním hlavy. Foto – Jozef Mačutek

Koľko máme nemocníc?

Bohunický počas debaty skúšal jedného z kandidátov Kotlebu na poslanca, ktorý sa oficiálne špecializuje na zdravotníctvo, či o tejto téme niečo vie. Pýtal sa ho, za koľko nemocníc zodpovedá Prešovská župa.

„Po dlhšom váhaní povedal, že ide o dve nemocnice, o ktorých hovoril, že sú v nich biedne pomery,“ opisuje to Bohunický. V skutočnosti má Prešovská župa  iba jednu nemocnicu v Starej Ľubovni a tú inštitút Ineko hodnotí ako jednu z najlepších na Slovensku.

Ďalším úsmevným momentom pre odporcov ĽSNS bolo, keď kandidát na župana Mihalčin odpovedal, ako chce vyriešiť korupciu. „Odpovedal, že ju jednoducho zruší,“ dodáva Bohunický.

Ten si myslí, že ak by takéto vystúpenie videli potenciálni voliči ĽSNS, mohlo by to ovplyvniť ich rozhodnutie, ako voliť. „Naživo by sa mohli presvedčiť, že sľuby kotlebovcov sú na úrovni krčmových debát.“

Spišská Belá inak aj Zipser Bela bola voľakedy nemeckým mestom. Jej srdce tvoria domy po karpatských Nemcoch, ktorých tesne po vojne odsunuli z Československa. Foto N – Vladimír Šimíček

O zázračnom hospodárení

Názory, či mal protest s transparentmi zmysel, sú rôzne. Napríklad Lukáš Hotáry, ktorý patril k iniciátorom akcie, si myslí, že účel splnil.

„Podľa mňa je dobré, keď sa ukáže, že stačí pár transparentov, aby sa ľudia hanbili prísť na míting ĽSNS. Pokiaľ by stále mali poloprázdne sály, prestalo by ich to baviť,“ myslí si.

Argumentuje aj tým, že kotlebovci sa postupom času zlepšujú v komunikácii a aj pre odporcov je čoraz ťažšie s nimi polemizovať.

To sa podľa neho ukázalo aj v pondelok. Poslanec Mazurek napríklad prišiel na míting pripravený a na dataprojektore premietal prezentáciu o údajných úspechoch Kotlebu v banskobystrickej župe. Za každým „slajdom“ opakoval, že Kotleba ušetril kraju 36 miliónov.

Prirodzene už nedodal, že je to hlavne pre to, že banskobystrická župa dostáva vďaka vyššiemu výberu daní od štátu o 80 miliónov eur viac, než dostával jeho predchodca Vladimír Maňka (Smer).

„Keď na vás takto vychrlia čísla, tak ťažko viete na to hneď reagovať, pokiaľ ste si vopred nenaštudovali nejaké ekonomické analýzy,“ hovorí Zibura.

Pripravený Mazurek

Témy, ako sú židia, Rómovia či migranti v Spišskej Belej, zatlačili ľudia z ĽSNS do úzadia. Viac rozprávali o tom, ako vyriešia korupciu a nefungujúci štát.

„Ich ideológia bola zrejmá iba v náznakoch. Kandidát na župana napríklad hovoril, ako všetci budú mať prácu, ako zakáže bezdomovcom pretĺkať sa ulicami a sem-tam zaznelo niečo o asociáloch,“ rozpráva Zibura.

Keď sa ozvali aktivisiti, že takéto predstavy kotlebovcov pripomínajú totalitný štát, dostali odpoveď od Mazureka.

„Bolo vidieť, že Mazurek je oveľa lepšie nabrífovaný než ich kandidát na župana. Povedal, že totalitný štát máme už dnes, pretože kotlebovci nemôžu vystupovať v médiách a že im za výroky hrozí väzenie,“ dodáva Zibura.

Spišská Belá bola v minulosti dôležitým hospodárskym centrom vďaka tabačke, ktorú postavili v roku 1889. Ešte v 90. rokoch minulého storočia, keď ju vlastnil nemecký výrobca Reemsta, zamestnávala stovky ľudí. Keď firmu v roku 2002 prevzal Imperial Tobacco, výrobu z Belej presunuli na Ukrajinu, čo celý región výrazne zasiahlo. Foto N – Vladimír Šimíček

A čo nesplnené sľuby, že Kotleba ako župan zamestná 15-tisíc ľudí ? „Na to majú pripravené výhovorky, že predložili rôzne návrhy do zastupiteľstva, ale ich odporcovia ich neschválili,“ hovorí Zibura.

Aktivisti zo Spišskej Belej chcú v podobných aktivitách pokračovať. Najbližšie zvažujú ísť do podtatranskej obce Lendak, kde majú kotlebovci výraznú podporu.

Dôvodom sú problémy s Rómami z priľahlých osád, o ktorých miestni hovoria, že chodia kradnúť úrodu z polí. „Pokiaľ tam ĽSNS bude mať míting, plánujeme tam ísť a prezentovať  náš pohľad, že Kotleba nie je riešenie,“ hovorí Bohunický.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Milan Mazurek

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie