Denník N

Černákov advokát Polák: Bolo vidno, že Rusko je zlomený, a necítil sa dobre

František Polák. Foto N – Monika Tódová
František Polák. Foto N – Monika Tódová

Obhajca bývalého bossa podsvetia František Polák hovorí, že policajtov svedectvá Mikuláša Černáka dlho nezaujímali.

František Polák vyštudoval právo na Univerzite Komenského v ročníku s Robertom Ficom alebo Jaromírom Čižnárom. Pracoval v polícii (1987 – 1994), väčšinou na oddelení vrážd. Vo februári 1994 nastúpil do Slovenskej informačnej služby, kde bol do konca roka 2006. Odvtedy pracuje ako advokát.

Ako dlho ste obhajcom Mikuláša Černáka?

Som s ním v kontakte a obhajujem ho už vyše sedem rokov. Začal som ho obhajovať, ešte keď bol v Ilave, teraz je v Leopoldove. Keď som sa s ním zoznámil, nevypovedal o žiadnej trestnej činnosti, ktorej sa mal dopúšťať, a kauzy, za ktoré bol odsúdený, boli uzatvorené. Zoznámili sme sa pri jednej veci, kde vypovedal ako svedok. Oslovil ma, prišiel som za ním, rozprávali sme sa, začal som ho zastupovať a začali sme preberať niektoré prípady, ktoré ešte len začali nabiehať. Černákovi bývalí súputníci sa dopúšťali trestných činov a začali to hádzať naňho. On sa musel nejako brániť. Videl som, že ho bývalí kumpáni rozčarovali. Držal im chrbát a oni naňho začali hádzať vlastné skutky. Svoju vlastnú trestnú činnosť popierali tým, že to všetko hádzali naňho.

Kedy sa rozhodol, že ide vypovedať?

Nikdy nehovoril, že je nevinný, alebo že vo väzení nemá čo robiť. Videl som, že ho trápilo, čo v minulosti urobil, ale cítil aj veľkú nespravodlivosť, že je jediný, kto za všetko sedí, a keď poukáže na trestnú činnosť kumpánov, prokuratúra robí všetko preto, aby nebolo vznesené obvinenie, hoci ide prevažne o vraždy. Z tohto je veľmi rozčarovaný.

Prečo by prokuratúra mala záujem kryť jeho kumpánov?

Vidím to na ich meritórnych rozhodnutiach a posudzovaní dôkazov. Nie som to len ja, kto si to myslí, ale aj skúsení vyšetrovatelia z NAKA. Vznášajú obvinenia a prokuratúra ich ruší. Vždy si nájdu nejaký dôvod. Keď povie, že niečo spáchal, tam mu veria, ale akonáhle povie, že boli sme viacerí, vtedy mu už neveria a hovoria, že je to účelové. Toto ho naštartovalo. Miki je človek, ktorý buď bude vypovedať a povie všetko, alebo povie, že odmietne vypovedať a viac sa s nikým baviť nebude. Neznižoval sa k tomu, že by svoju trestnú činnosť hádzal na niekoho iného. On ani nehovoril o prípadoch, o ktorých len počul, alebo sa o nich dozvedel. Hovoril len o skutkoch, ktoré veľmi dobre poznal, sám spáchal alebo sa na nich podieľal. Vo väčšine káuz je sám obvinený. Jeho výpovede sú logické, súhlasí to s ďalšími dôkazmi.

Mikuláš Černák.foto – TASR

Kedy Černák prvýkrát vypovedal o Pavlovi Ruskovi?

V roku 2014 prišli za Černákom operatívni pracovníci. Hovorili s ním o rôznej trestnej činnosti, ktorú by vedel objasniť. Išlo o balík trestných činov, kde boli osoby nezvestné alebo sa po nich pátralo. Tým, že hovoril o všetkom, spomenul aj tento prípad. Myslím, že to bol iba rozhovor, kde si robili poznámky, aby mohli skutky ďalej rozpracovať, ak sa teda rozhodnú. Neviem, či z toho existuje aj oficiálny zápis. Potom sa zľahla zem. Ku kauze pána Ruska sa nikto nikdy nevracal.

Zaoberali sa inými vecami, o ktorých vypovedal?

Osobne som v Černákovom mene napísal list do rúk námestníka generálneho prokurátora pána Šufliarskeho. Opísal som, ktoré vraždy chce Černák objasniť, a že chce ukázať štyri alebo päť hrobov. Telefonoval som pánovi Šufliarskemu a dohodol som si na generálnej prokuratúre stretnutie. Hovoril som mu, že sú to mimoriadne citlivé informácie, vrahovia sú na slobode, majú peniaze, môžu ovplyvňovať svedkov, ničiť miesto činu. Bol som na generálnej prokuratúre, kde som rokoval s pánom Kováčom a pánom Kanderom. Mal seriózny prístup, pána Kováča som nepoznal, ale dostal na starosti všetky tieto prípady.

Čo sa potom dialo? 

Kováč povedal, že keď si to naštuduje, tak sa ozve. Hovoril, že nemá čas ísť za Mikulášom Černákom, ale krátko na to som videl, že bol za Kaštanom v Ilave, sedel tam aj Černák. Náhodou sme sa stretli, ale už sa tváril, že ma nepozná. Ja som bývalý vyšetrovateľ a viem, že ak niekto príde a povie, že chce ukázať zakopanú mŕtvolu, príde tam aspoň hliadka, ktorá zaistí miesto činu a okamžite sa robia prvé úkony. Je jedno, či tam tá mŕtvola je týždeň alebo 20 rokov. Okamžite treba nasadiť techniku, aby sa zamedzilo zmareniu stíhania, poškodeniu miesta činu. Na moje veľké udivenie, námestník Šufliarsky sa na to vykašľal. Tak sme písali urgenciu.

Komu? 

Prezidentovi, generálnemu prokurátorovi, policajnému prezidentovi. Potom prišli operatívci z NAKA, že sa tomu teda budú venovať , ale zase sa odmlčali. Asi dva roky potom, čo vypovedal, išli konať a vykopávať mŕtvoly. Jedna už bola napríklad prekopaná.

Čo to znamená?

Hrob bol prázdny. Zostalo len jedno rebro, čo tam niekto zabudol. Viem tiež, že vyšetrovateľom, ktorí to riešili, robili obrovské problémy. Robili im to ľudia, ktorí dostali Černáka za mreže.

Aký by mali dôvod?

V tom tíme bol pán Šufliarsky, ktorý bol kedysi prokurátorom v Banskej Bystrici, pán Lučanský, súčasný šéf inšpekcie, pán Šefčík, teraz pridelenec v Českej republike, a pán Mičieta, teraz príslušník SIS. Viem, že pán Lučanský ovplyvňoval vyšetrovateľov, že Černákovi netreba veriť, a miešal sa do vyšetrovania. Pán Šefčík poslal na vyšetrovateľa inšpekciu, robili mu zle. Keď sme už veľmi kričali, že ako je možné, že nie je záujem vypočuť Černáka, keď chce vypovedať k vraždám, tak námestník generálneho prokurátora Šufliarsky zvolal tlačovku, kde namiesto toho, aby povedal, že sú radi, že Černák chce objasniť ďalšie skutky a že uvidíme, či mu to prospeje ako poľahčujúca okolnosť, alebo to aspoň uľaví jeho duši, tak sa chytil za srdiečko a povedal, že vyslovuje pokoj, že sa nenájde sudca, ktorý by po tom všetkom, čo Černák urobil, ho prepustil podmienečne z väzenia. Je to v absolútnom rozpore s trestným poriadkom a profesionalitou.

Černák je odsúdený na doživotie, o aké poľahčujúce okolnosti by išlo?

Je odsúdený na doživotie a zaradený v najťažšej nápravnovýchovnej skupine. Aj v rámci doživotného trestu môžete dostať zaradenie do ľahšieho stupňa s voľnejším režimom, môže dostávať napríklad viac návštev. A potom, aj keď je o tom priskoro hovoriť, každý páchateľ má nárok požiadať po 25 rokoch o podmienečné prepustenie. Súd by rozhodoval, či je schopný sa vrátiť do spoločnosti tak, aby ju neohrozoval a nebol pre ňu viac nebezpečný.

Čo sa stalo teraz, že za Černákom prišli iní policajti z tímu Gorila?

Neviem, nebol som pri tom úkone. Neviem, ako ten tím pracuje. Viem len to, čo mi povedal Černák. Vraj prišli za ním, že majú poznatok a aj niektoré ďalšie, že v 2014 hovoril o tejto veci týkajúcej sa Ruska a či je ochotný o tom vypovedať. Majú aj iné poznatky, pretože Černákova výpoveď by na vznesenie obvinenia nepostačovala.

Idú po Ruskovi, aby vypovedal kvôli Gorile?

Neviem, ale môžem vám povedať môj názor. Pavol Rusko je inteligentný človek, veľa dokázal, nebudem teraz hodnotiť jeho povahové vlastnosti, ale nie je chudobný. Keby išli do takéhoto stíhania bez toho, že by mali silné dôkazy, to by bola hanba. Ak raz polícia vznesie obvinenie za trestný čin vraždy v štádiu prípravy a pustí to do médií, ako potom vysvetlí, že by ho nestíhala? U organizátora alebo objednávateľa vraždy nepripadá do úvahy ani podmienečné zastavenie trestného stíhania napríklad pre svedectvo v inej veci. Ak tím Gorila za tie roky narazí na takýto skutok, je úplne logické, že sa ho snaží preukázať. Dostali sa k zaujímavému skutku. Určite spravili šetrenie a keď zistili, že majú dôkazy na vznesenie obvinenia, tak to urobili.

Otázka je, čo robili policajti tri roky?

Prečo išli vykopávať mŕtvolu po dvoch rokoch? Prečo nechcú zavrieť Kána? Je to účelovka, niekoho osobný záujem. Tím Gorila má vo svojej pracovnej náplni hlavne korupciu v štátnej správe. Ak sa popritom dostali k takémuto skutku, asi im to nejaký čas trvalo, kým zabezpečili všetko, čo mali.

Čo sa dialo ďalej, keď prišli za Černákom?

Zavolal mi a spýtal sa ma, čo má robiť. Bál sa toho, že zasa len on zostane ako jediný obvinený a bude si sypať popol na hlavu a ostatní zostanú vonku. Že si hodí na hlavu 20 vrážd a ešte viac si ublíži. Povedal som mu, že ak raz začal rozprávať a neuhýba, tak každé jeho najmenšie zaváhanie voči nemu zneužijú. Nemá čo stratiť.

Prekvapilo vás, že Černákovu výpoveď potvrdil aj Kaštan?

Veľmi nie, aj keď Kaštan je nevyspytateľný. Týmto si Kaštan už ublížiť nemôže, je odsúdený za vraždy a v ďalších je rozpracovaný. Ak bude žiadať o podmienečné prepustenie z väzenia, tak tiež bude chcieť poukazovať na trestnú činnosť, ktorú pomohol objasniť. V tejto veci navyše nijak neutápa Kána, ktorý ho platí.

Kán je ten, ktorého podľa vás prokuratúra chráni?

Som o tom presvedčený.

Nie je to dohoda za to, že usvedčil Černáka?

V tom období som Černáka nezastupoval a nebol som činný ako advokát. Ale od Černáka viem, že Kaštan usvedčoval Černáka napriamo a Kán len v tichosti. Navonok vystupoval tak, aby si Černáka nepohneval. Černák si veľmi dlho myslel, že Kán ho nezradí. To už som ho zastupoval ja, keď sa dozvedel, že ho Kán celý čas podvádzal.

Aké silné sú dôkazy proti Ruskovi?

Sú tu dve výpovede, ktoré sedia v podstatných veciach. Som presvedčený, že Černák a Kaštan nemali možnosť sa spojiť a zladiť si výpovede. To, čo opisujú, sa teda mohlo udiať. Motív sedí – chcel prepísať podiel pani Volzovej a mala sa stratiť zo sveta. On hovorí, že ten podiel nepotreboval, bol neodvolateľný a silný generálny riaditeľ. Kto má veľa, však chce ešte viac. Mal 33 rokov, ženy mu ležali pri nohách, od vieme ktorej až po ďalšiu, mal kopu peňazí, svet bol gombička, poznal predsedu vlády, Annu Nagyovú, podsvetie. Nebolo mu rady.

Minister hospodárstva druhej Dzurindovej vlády Pavol Rusko. foto – TASR

Trinásť rokov ste pracovali v SIS. Čo ste vedeli o Gorile?

Nič. Robila sa na piatom odbore a ja som bol riaditeľom prvého odboru ochrany ústavnosti. S Gorilou sme nemali nič spoločné a ani som netušil, že sa niečo robí. Dozvedel som sa to z médií.

Čo si o Gorile myslíte?

Podľa toho, čo sa prezentuje v médiách a aj z mojej profesnej skúsenosti si myslím, že je to jednoznačne pravda.

Pustia Ruska na slobodu?

Je to diskutabilné. Ľudia, ktorí ho vypočúvali, už vypovedali a na svojej výpovedi nič nezmenia. Môžu sa však ešte nájsť iní svedkovia, ktorí by ho mohli podporne usvedčovať a on by mohol mať na nich zo svojej pozície dosah.

Je dnes ešte Rusko niekto?

Pre mňa nikdy nič neznamenal, ale vybudoval televíziu, dostal sa do politiky. Nebavme sa o jeho charaktere, ale o schopnostiach. Ľudia, ktorí sa vedia obracať a k tomu majú pokrivený charakter, dnes majú zelenú. Nie je slabým súperom pre prokuratúru. Keby som bol vyšetrovateľ, návrh na vzatie do väzby dám. Odôvodnil by som to tým, že je dôvodné podozrenie na ovplyvňovanie svedkov a uňho aj podozrenie utiecť, keďže je bohatý. Jeho advokát určite bude hovoriť, že podstatné výpovede už boli urobené, po dvadsiatich rokoch nemá čo ovplyvniť a nie je nebezpečný. Väzbu môžu nahradiť probačným dohľadom a tým, že sa bude každý týždeň hlásiť. Keď budú chcieť, tak ho zavrú, keď nie, tak ho nezavrú. V mojej praxi som sa stretol s rôznymi kauzami – napríklad s väzbou za bitku dvoch žien na ulici, dievča mi držali šesť rokov v base. A zažil som aj prípad, kde chlap dobil policajta na polícii za zadržaný vodičák v kancelárii a nezobrali ho do väzby.

V akom stave bol Rusko, keď ho v utorok vypočúvali?

Sám povedal, že sa necíti psychicky dobre, a bolo na ňom vidieť, že je zlomený. Kto by nebol. Trestnú činnosť popiera a hovorí, že nevie, prečo sa to stalo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pavol Rusko

Slovensko

Teraz najčítanejšie