Denník N

Kto nesúhlasí, je proti Slovensku?

Newsroom RTVS. Foto N - Tomáš Benedikovič
Newsroom RTVS. Foto N – Tomáš Benedikovič

Treba len kričať a trieskať do stola, vyzerá to efektne. Pre takých, pre ktorých je krik a trieskanie štandardom.

A opäť idú voľby. Politici, čo sladko niekoľko rokov spali sťa sitnianski rytieri, sa preberajú. Cvičia si úsmevy a pod taktovkou reklamných mágov pózujú v správnych farbách a osvetlení. Vyretušované tváre s dokonalou pleťou. Zaplnili bilbordy, špinia svet vizuálnym smogom. Varia guláše a zubia sa.

Sľubujú, veď to nič nestojí. A my trpíme klasickou amnéziou, pretože im veríme. Že všetko vyriešia a že konečne bude blahobyt. Že to doteraz spraviť nemohli, pretože: zlá doba, polená pod nohy, málo času, prechodné obdobie, bla-bla-bla… (doplňte čokoľvek). Nadšene sypú z rukáva veľkohubé táraniny o zásadných zmenách. Všetci vieme, že sa len naparujú a po voľbách pôjdu na sotva polovičný výkon, zabezpečení a spokojní, na svojich vysedených a bezpečných miestach. Vieme, že takmer nič zo sľubov nesplnia, ale aj tak sa blahosklonne tvárime, že je to vlastne v poriadku. A naďalej zabúdame. Taký je predsa princíp tejto hry.

Mnohí voliči majú radi jednoduché riešenia a dobre to vedia napríklad aj páni v zelených tričkách. Sú pripravení. Rozprávajú rozprávky pre hlupákov o tom, že za ich zbabraný život môže niekto iný – najlepšie, ak ho nikdy naživo ani nevideli. Napríklad imigranti, ktorí sa húfne tlačia do našich rázovitých viesok a siahajú nám na tatranské končiare. Že bystrický führer a jeho banda by nedokázali nič spraviť alebo nebodaj vyriešiť, pretože na to nemajú, je jedno. Treba len kričať a trieskať do stola, vyzerá to efektne. Samozrejme – pre takých, pre ktorých je krik a trieskanie štandardom. A kotleboidi okrem iného očaria aj prostých človiečikov, ktorým je, napriek chabému vzdelaniu, všetko jasné – oni predsa prekukli tento svet a všetky jeho tajné nitky! Kto nesúhlasí, je proti Slovensku.

A medzitým politici, čo sú pri moci a chcú pri nej zostať naďalej, panáčkujú ako zajace. Zhodou náhod práve teraz zrazu dokážu vyriešiť neriešiteľné problémy. Pozrite – ide to, keď sa chce! Toto sme predsa robili vždy, sme dobrí, pekní a šikovní. Opravené ulice, pochytaní podvodníci, predložené účty… Mám také tušenie, že im to dlho nevydrží.

Lebo správny ostrieľaný politik vie, že pre voličov treba trošku pracovať len pár mesiacov pred voľbami – a to sa predsa zvládnuť celkom dá. Zvyšok je pohoda.

Nikomu by som nechcel upierať pocit pohodlia, spokojnosti a odpočinku – ale uvedomujete si, drahí súdruhovia, že aj vďaka vám sa tak utešene skotlebieva?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie