Denník N

Philip Morris: Na fajčení je najhoršie horenie, náš produkt sa len zohrieva

Andrea Gontkovičová. Foto – archív Philip Morris
Andrea Gontkovičová. Foto – archív Philip Morris

Výrobca jedných z najznámejších cigariet Marlboro tvrdí, že vytvoril nový produkt, ktorý nahradí klasické fajčenie a môže priniesť menšie riziko zdravotných problémov. Priznáva, že ide len o predpoklady, a dlhodobé vplyvy na zdravie ešte budú musieť sledovať.

Tabaková spoločnosť Philip Morris vyvinula nový spôsob fajčenia a vstrebávania nikotínu. V ich zariadení IQOS je síce klasický tabak, no nehorí, iba sa zohrieva. Šéfka oddelenia produktov so zníženým rizikom Andrea Gontkovičová tvrdí, že v porovnaní s klasickým fajčením má IQOS potenciál znížiť zdravotné riziká, dá sa fajčiť aj tam, kde klasické cigarety nie. 

Aký je rozdiel vášho produktu IQOS oproti elektronickým cigaretám?

Elektronická cigareta je založená na kvapaline, ktorá obsahuje nikotín a IQOS je založený na destilovaní nikotínu priamo z tabakového základu. IQOS je elektronické zariadenie, ktoré sa skladá z baterky, čepele, ktorá sa nahrieva na kontrolovanú teplotu, ktorá neosciluje. Pri niektorých elektronických cigaretách táto skúsenosť nie je taká rovnomerná. Ďalší rozdiel, pri použití IQOS a tabakových náplní HEETS je uspokojenie väčšie ako pri niektorých známych elektronických cigaretách.

Prečo ste sa rozhodli prejsť na tento spôsob konzumácie tabaku?

Rozhodli sme sa reagovať na hlavný problém fajčenia. Tím nie je tabak ani nikotín, ale to, že cigareta horí. Odhodlali sme sa v tejto oblasti pracovať a ponúknuť spotrebiteľovi výrobok, ktorý by mu dal tabakové a nikotínové uspokojenie, ale s nižším negatívnym zdravotným dosahom. Všetko sa vyvíja, ako batérie a technológie, aby sme dospeli k heat control technológii, a až v súčasnosti sa snúbi naše poznanie, snaha a technologické možnosti.

Budete postupne vyraďovať klasické cigarety?

Určite budeme IQOS veľmi aktívne ponúkať dospelým fajčiarom, pretože je pre nich lepšia voľba a podľa toho, ako naň budú prechádzať, sme pripravení znížiť zameranie na cigarety.

Čo to bude v praxi znamenať?

V súčasnosti máme na svete už viac ako tri milióny fajčiarov, ktorí prešli od cigariet na IQOS. Potvrdilo sa, že aj fajčiarom v Únii IQOS vyhovuje, a tak transformujeme niektoré fabriky na výrobu HEETS v Rumunsku a Grécku a budujeme nové v Taliansku a Nemecku.

Ako sa prejaví znížené riziko nového produktu?

To je veľmi zložitá otázka, na ktorú ešte nemáme odpoveď. Znížiť zdravotné riziká je cieľ, o ktorý sa usilujeme. V aerosole, ktorý vzniká v IQOS, je v priemere o 90 až 95 percent menej škodlivých a potenciálne škodlivých látok a tomu pripisujeme veľkú dôležitosť. Potom sa robia laboratórne a klinické testy, ktoré stále pokračujú, aby sa potvrdili doterajšie výsledky.

Nie je potom ešte skoro prezentovať IQOS ako menej škodlivú náhradu cigariet?

IQOS prezentujeme ako výrobok, ktorý má potenciál znížiť zdravotné riziká v porovnaní s cigaretami. Veda za tým je veľmi silná, pevná a povzbudzujúca. Súčasne sme predložili celý náš vedecký balík relevantných štúdií a pozorovaní, americkému vládnemu úradu FDA na hodnotenie. Až čas potvrdí, ako sa nižšia rizikovosť prejaví na miere škodlivosti.

Andrea Gontkovičová

Pracuje vo Philip Morris ako riaditeľka oddelenia produktov so zníženým rizikom pre Česko, Slovensko a Maďarsko. Študovala na Univerzite Komenského anglickú, americkú, latinskoamerickú a hispánsku literatúru a jazyk.

Nemôže sa stať, že tak ako sa kedysi nevedelo alebo nehovorilo o tom, že cigarety sú škodlivé, tak sa sa pri ­IQO­­Se­­ časom objaví niečo, čo bude mať negatívne dosahy?

To, čo hovoríme, je podložené vedeckými výskumami. Keď je v aeorosole o 90 až 95 percent menej škodlivých látok a keď klinické testy potvrdzujú, že ľudský organizmus na aerosol reaguje podobne, ako keby človek prestal fajčiť, tak je to nejaký predpoklad. Samozrejme, časom sa potvrdia dôsledky, ale dôkazy, ktoré máme, zatiaľ ukazujú pozitívnym smerom a neobjavilo sa nič, čo by nás z tej cesty odviedlo. Všetky tie štúdie sú zverejnené, prechádzajú vedeckou oponentúrou, máme asi 200 článkov, ktoré boli publikované vo vedeckých časopisoch. Netajíme ich a naši vedci vedú dialóg s kolegami mimo Phillip Morris. Celá veda je stavaná na kombinácii presne dvoch elementov – zariadenia IQOS a tabakových náplní HEETS.

Dôsledky fajčenia sa prejavujú asi po 20 rokoch a nikto nevie presne povedať, kto a ako ochorie.

Riziko pravdepodobnosti ochorenia fajčiara v čase stúpa. Keď sa v istom momente rozhodne prestať fajčiť, začne klesať. Naša snaha je priblížiť sa druhej krivke, ako sa len dá. Ale je ešte veľmi skoro. Máme za sebou toxikológiu, systémovú toxikológiu, laboratórne a in vivo klinické štúdie, ktoré tento predpoklad potvrdzujú.

Máte nejaké predpoklady, aký by to mohlo mať účinok na fajčiarov a ich zdravie?

Stále sa cítime komfortne v tom, že tento výrobok má potenciál znížiť zdravotné riziká v porovnaní s fajčením.

Keď už ste sa zamerali na výskum, skúšali ste vyvinúť aj niečo, čím by ste uľahčili fajčiarom zbaviť sa závislosti?

Momentálne sa zameriavame na výrobky, ktoré majú potenciálne znížené riziká v porovnaní s fajčením.

IQOS, vraj menej riziková náhrada klasických cigariet. Foto N – Tomáš Benedikovič

Je aerosol z IQOS škodlivý pre okolie?

Dym, ktorý vzniká v cigaretách a je škodlivý pre okolie, sa volá second hand smoke. Na to, aby niekto vdychoval dym, musí vzniknúť. Dym je zložený z kvapaliny, plynu a pevných čiastočiek pri horení. Keďže v našom prípade vzniká iba aerosol, nie je tam pasívne fajčenie.

Potom je tu však ešte tých 5 až 10 percent škodlivých látok, ktoré podľa vás stále vznikajú aj pri používaní IQOS.

Áno, ale dôležité je množstvo. Keď sa porovnávali následky užívania IQOS v uzavretom priestore s fajčením, čísla boli násobne nižšie, hlboko pod hranicou noriem. Porovnávali sme domácnosť, kanceláriu, reštauráciu, keď ľudia fajčili a nefajčili alebo používali IQOS, a viedlo to k výsledku, že IQOS nemá negatívny vplyv na kvalitu ovzdušia.

Je možné IQOS používať na zastávkach alebo inde v nefajčiarskych priestoroch?

Zákon zakazuje fajčenie, teda keď niečo horí. IQOS nehorí, ale sa zahrieva, regulácia by sa ho týkať nemala. V Čechách zakázali fajčenie v podnikoch a ministerstvo zdravotníctva verejne vyhlásilo, že používanie IQOS ani elektronických cigariet nie je založené na horení, zákon sa ich netýka.

Môžu IQOS používať aj tehotné ženy?

Určite nie, nejde iba o fajčenie, ale aj o nikotín, ktorý môže mať vplyv na nevyvinutý plod. Nejde o fajčenie, ale príjem nikotínu, tak tam to riziko existuje. Také isté stanovisko máme aj k neplnoletým, podobne ako pri cigaretách.

Počet fajčiarov postupne klesá, je to stále menej moderné. Čo to znamená pre vás?

Svetová zdravotnícka organizácia hovorí, že napriek všetkej regulácii počet fajčiarov bude stále viac ako jedna miliarda. Nevieme to odhadnúť, vychádzame z toho čísla. Máme výrobok, ktorý má potenciál znížiť zdravotné riziká, ktorý chceme priniesť pre dospelých fajčiarov, ktorí chcú pokračovať. Keď bude fajčiarov menej, vysporiadame sa s tým. Tento trend je dlhodobý, s týmito parametrami podnikáme dlho. Na Slovensku máme podiel na trhu necelých 60 percent. Ešte je tu 40 percent fajčiarov značiek našej konkurencie a v tom chceme byť úspešní. To nie je súťaž fajčiari proti nefajčiarom, ale súťaž, kto ponúkne lepší produkt.

Vy fajčíte?

Nefajčím.

Ani ste nikdy nefajčili?

Párkrát som to skúsila, ale nikdy som nebola pravidelný fajčiar.

Čo vás odradilo od fajčenia?

Nikdy mi to nechutilo a ani to nebolo v súlade s mojím telom. Radšej si dám pohár vína, to mi chutí.

Čo si myslíte o fajčení?

Na svete je od dávna, je to jeden z pôžitkov, ktorý si mnohí ľudia doprajú. Niekto si dá cigaretu, niekto pohár vína, niekto pohár whiskey, je to súčasť ľudstva už dlhé obdobie. Vieme, že fajčenie je škodlivé, a pokiaľ to ľudí naozaj trápi, najlepšie je prestať.

Je podľa vás fajčenie prejavom slobody?

Je to veľmi individuálne. Keď sa rozhodnem, že je to prejavom slobody, ale vedľa mňa sedí niekto, kto povie, že mu to veľmi prekáža, hľadám si svoju slobodu niekde inde. To je to isté, ako keby ste sa spýtali, či je lepšia pravicová alebo ľavicová vláda.

Ste najúspešnejšia tabaková firma na Slovenskom trhu. Nemáte výčitky, keď viete, že fajčenie zabíja?

Nie je tajomstvo, že fajčenie škodí a človek by mal prestať, ak ho to trápi. Keď to nechce alebo nevládze urobiť, máme tu preňho lepšiu voľbu. Cigarety sú stále legálny produkt a je po nich dopyt. Našu rolu do budúcna vidíme v tom. Pracovať na vývoji výrobkov, ktoré budú uspokojovať potreby fajčiarov, ale ich rizikovosť bude čo možno najbližšie stavu, akoby prestali fajčiť. Áno, je to vízia, ale veríme, že máme nástroje na to, aby sme to dokázali.

V cigaretovom dyme je viac ako 8-tisíc chemických látok, z toho asi 100 spôsobuje ochorenia ako rakovina pľúc, srdcovo-cievne či pľúcne choroby. V dyme je arzén, benzén, ťažké kovy, kyanid vodíka a ďalšie látky. Prečo je takýto produkt legálny?

Prečo ľudia fajčia? Ľudia fajčia po stáročia, ale tieto poznatky má veda až v posledných dekádach. Je to známe a zákon nám ukladá jasné pravidlá, lebo fajčenie škodí. Až dnes máme technológiu, ktorá dokáže tabak zahrievať a poskytnúť fajčiarovi zážitok, ktorý očakáva od fajčenia, bez spaľovania tabaku. My ako tabaková firma cítime povinnosť tento výrobok uviesť na trh a dať ho dospelým fajčiarom ako lepšiu alternatívu. Čo preto môžeme urobiť viac? Dáva to nádej na lepšiu budúcnosť. Ja osobne aj vo firme sa tešíme, že sa nám nielenže podarilo IQOS vyvinúť, ale máme aj vedecké dáta o jeho parametroch.

Vyjadrenia onkológa Štefan Korca k IQOS

Americká FDA (vládna agentúra, ktorá kontroluje a schvaľuje potraviny a liečivá) vážne zvažuje, že IQOS môže byť menej rizikový ako klasické fajčenie.

Predpokladajú, že fajčiari sa môžu pokúšať prestať, ale mnohí neprestanú a tento produkt môže fajčenie nahradiť. Philip Morris tvrdí, že IQOS má o 90 percent menej škodlivín, FDA nemá presné čísla, ale tiež sa na základe štúdií prikláňajú k tomu, že je škodlivín menej.

Ak je škodlivín na úrovni 10 percent oproti klasickým cigaretám, stále to ešte neznamená, že je to neškodné a odporúčané, ale môže to byť únikový východ pre tých, ktorí nie sú schopní prestať fajčiť. Riziko je však v tom, že ten, kto by inak nezačal fajčiť, to skúsi, lebo je menej faktorov, ktoré ho odrádzajú.

Aj keď nikto nevie, čo bude o 10, 20 rokov, v dnešnej dobe sa zdá, že je to prípustná alternatíva skutočnému fajčeniu. Môže sa objaviť aj nejaký nový negatívny vplyv, hoci pravdepodobnosť je malá. Philip Morris investoval veľké miliardy do skúšania nových cigariet a vedia, aké riziko na seba podstupujú, ak by uviedli nepodložené alebo slabé informácie. Americká FDA je prísna, sú veľmi opatrní, no začínajú sa prikláňať k schváleniu, že tam je možnosť zníženého rizika.

Ak by sa mali prejaviť ochorenia ako rakovina pľúc, bola by to zhruba podobná doba ako pri klasickom fajčení. Oni však už vedia definovať chemikálie v aerosole a vedia ich aplikovať na bunkové kultúry a môžu vyskúšať aplikáciu aj zvieratám, ktoré sú veľmi citlivé na vznik nádorov už pri malých množstvách karcinogénov. Riziko je nižšie, ale v žiadnom prípade to nie je bez rizika.

Štúdie hovoria, že ak začnú fajčiť deti, majú väčšiu šancu stať sa závislými oproti dospelému človeku, u ktorého sa taká silná závislosť nevyvinie. Sú deti dôležité pre tabakové spoločnosti?

Existuje legislatíva, ktorá zakazuje predávať tabakové výrobky ľuďom pod 18 rokov. Určite zostaneme v priestore, ktorý nám zákon dáva, pod hranicu 18 rokov určite nepôjdeme.

Má Slovensko problém s pašovaním cigariet?

Nelegálny trh je širší ako len pašovanie. Problém má každá krajina, Slovensko sa drží na špičke rebríčku EÚ s najnižším podielom nelegálneho trhu. Niektoré krajiny dosahujú úroveň 20 až 30 percent, tu to osciluje medzi jedným až tromi percentami. Pašované výrobky spôsobujú daňové úniky, ale falšované cigarety predstavujú navyše aj zdravotné riziko, často sa vyrábajú v nekontrolovaných a zlých podmienkach a našli sa v nich látky ako azbest, piesok, sklo a podobne.

V čom vidíte motiváciu pašerákov: robia to pre vysokú cenu cigariet, alebo je pre nich polícia slabým protivníkom?

Colná správa historicky odvádzala na Slovensku veľmi dobrú prácu najmä na hranici s Ukrajinou. Spotrebná daň tvorí až 80 percent ceny cigariet, na to ide ešte DPH. Ľudia, ktorí sa v tejto oblasti nelegálneho obchodu pohybujú, vidia, že je to vysoko ziskový biznis. Majú veľkú výhodu oproti legálnemu trhu. Nitky s nelegálnym tabakom vedú do kruhov, ktoré sa pohybujú za čiarou a robia nelegálne obchody napríklad aj so zbraňami či s ľudskými životmi. Nie je to žiadna folklórna záležitosť. Pokiaľ štát a podnikateľské prostredie nechajú maximálny možný priestor legálnemu biznisu, je to stále omnoho lepšie, ako keď sa otvárajú alternatívne kanály.

Aká cena je pre Slovákov ešte akceptovateľná, čo je strop, pri ktorom už budú cigarety príliš drahé?

To nikto nevie. Momentálne ceny na väčšine trhu sú medzi 3 až 4 eurami. Veľká Británia alebo Írsko, kde je vysoká cena 8 až 10 libier, sú práve krajiny, ktoré majú veľký problém s nelegálnym obchodom.

Chcete, aby boli nízkorizikové fajčiarske produkty daňovo zvýhodnené oproti cigaretám. Budete nejako lobovať v parlamente, aby prišlo k zmene?

Dnes sú na Slovensku dve daňové úrovne pre tabakové výrobky – cigarety a ostatné tabakové výrobky ako tabak do fajok, na šúľanie cigariet, cigary. Majú jednotnú sadzbu dane podľa hmotnosti tabaku. HEETS sú tabakovým výrobkom, ale nie sú cigaretou, takže spadajú do druhej kategórie. Dnes sa na spotrebnú daň pozerá štát ako na zdroj príjmu pre štátny rozpočet, ale jej zámer je daňovo zaťažovať konzumáciu nejakého tovaru, ktorý je zo spoločenského hľadiska nežiaduci, ako napríklad alkohol alebo tabak. Keď tu je výrobok, ktorý je potenciálne menej rizikový, tak je asi opodstatnené, aby daňová záťaž bola nižšia a nejaké rozlíšenie by tam asi malo byť.

Neprichádzate teda s týmto produktom primárne z daňových dôvodov, a nie pre zdravie? Ste tabaková spoločnosť, nie ministerstvo zdravotníctva.

Určite to nerobíme pre dane, ale pre presvedčenie a možnosti, ktoré dnes dovoľuje technologický vývoj a vedecké poznatky. Sme tabaková firma, ktorá rozumie, v čom je problém fajčenia, preto sme sa začali touto témou vážne zaoberať. Teraz máme niečo, čo si myslíme, že funguje, a máme pocit, že by bolo chybou svetu o tomto výrobku nepovedať.

V Česku prijali silný protifajčiarsky zákon a zostalo už iba Slovensko a možno pár výnimiek, kde majú majitelia slobodu rozhodnúť sa, či bude podnik bez podávania jedla fajčiarsky. Prečo na to štát netlačí aj na Slovensku?

To je otázka na nich. My môžeme povedať len to, že sa musíme zladiť s akoukoľvek reguláciou.

Podnikatelia či prevádzkari reštaurácií proti zákazu lobujú, lebo sa boja straty zákazníkov. Lobujete aj vy, keď má prísť k takýmto zásadným zásahom, alebo je vám to jedno?

Legislatívny proces má určité pravidlá, zúčastňujeme sa verejných konzultácií, povieme svoj názor. Môžeme sa vo verejnej diskusii vyjadriť, často to robíme, a to je všetko, finálne rozhodnutie je na regulátorovi.

Chystá sa nejaká ďalšia regulácia?

Neviem o konkrétnej novele zákonov na európskej alebo slovenskej úrovni, ale diskusie regulátorov pokračujú. Dnešný stav nie je finále, ale neviem o ničom inom.

Prečo rastú ceny cigariet?

Vo veľkej miere rastú pri dvíhaní spotrebnej dane. Asi 70 až 80 percent ceny tvorí spotrebná daň, potom ako podnikatelia máme maržu, ale rastú aj vstupné náklady.

Na Slovensku sa dlho predávali krabičky cigariet s 19 cigaretami, v zahraničí ich bolo 20.

Pre spotrebiteľov to bolo zaujímavé. Na Slovensku boli aj 10-kusové krabičky.

Aby mohla byť nižšia cena?

Áno, dá sa potom pracovať aj s cenou a spotrebiteľ si tú krabičku a počet cigariet z nejakého dôvodu vybral, nie vždy to musela byť cena.

Podľa štúdie z roku 2014 sú teraz cigarety návykovejšie a nikotín sa do tela fajčiarov dostáva lepšie.

Cigareta je už viac ako 100 rokov založená na tom, že je tam nasekaný tabak, ktorý horí a spotrebiteľ ho vdychuje. Na tejto základnej technológii sa za posledné roky nič nezmenilo.

Akí sú Slováci ako fajčiari v porovnaní s ostatnými krajinami?

Podľa európskych dát priemerne vyfajčia 13 cigariet denne, to je obvyklá miera. Počet fajčiarov je niečo nad 20 percent, čo tiež nie je nejako výnimočné v porovnaní s Úniou. V tomto smere je Slovensko štandardná európska krajina.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie