Denník N

Kotlebov kandidát na župana: Východ je zavšivavený Cigánmi, v osadách sú dementní asociáli

Jozef Mihalčin je oficiálnym kandidátom ĽSNS na post prešovského župana. Foto - Facebook J. Mihalčina
Jozef Mihalčin je oficiálnym kandidátom ĽSNS na post prešovského župana. Foto – Facebook J. Mihalčina

Výpady kotlebovca Jozefa Mihalčina počas besedy v Humennom prerušil až opozičný kandidát Majerský, ktorý pohrozil, že nebude s ním sedieť za jedným stolom.

Kotlebovci v Prešovskom kraji pripomenuli, akou témou sa snažia uspieť v župných voľbách. Kandidát na župana Jozef Mihalčin v besede v Humennom používal voči Rómom slovník, ktorý sa neodvažuje dnes verejne používať ani predseda strany Marian Kotleba.

V diskusii, ktorá sa konala cez víkend so šiestimi kandidátmi, mal Mihalčin povedať, čo považuje za najpálčivejší problém Prešovského kraja. V odpovedi vytiahol tému Rómov.

„U nás nie je problém investor, problémom je cigánska otázka. Celý východ je zavšivavený Cigánmi, ale všetci budú rozprávať o tom, že je problém s pracovnými miestami,“ povedal doslova Mihalčin.

Popri tom opakoval frázy, ako Rómovia len „sedia pod svojimi kolibami“ a čakajú, až bude 19. deň v mesiaci, keď sa vyplácajú dávky.

Ďalej rozvíjal úvahy napríklad o tom, ako štát zabúda na obyvateľov východného Slovenska a namiesto toho dáva peniaze na príchod Jaguaru do Nitry a umožňuje dovoz pracovných síl zo zahraničia. Medzi nim sú už podľa Mihalčina aj Afričania.

„Dokážeme platiť všelijakých cudzích zamestnancov z Balkánu, z Afriky, z Konga, ktorí majú široké čierne nosy, a na našich ľudí na východe sme zabudli,“ rozprával Mihalčin.

Následne ešte pritvrdil a hovoril, že politici nechcú situáciu okolo Rómov riešiť, pretože im vyhovujú hlasy „dementných asociálov z osád“. „Problémom je, že tí, ktorí sa snažia získavať hlasy týchto dementných asociálov, ktorí žijú v osadách, nechcú nič robiť,“ dodal Mihalčin.

Video: Debata v Humennom z 21. októbra, Mihalčin hovorí od 38. minúty
Zdroj: Peter Bendik, kandidát na poslanca VÚC

Mihalčina po týchto slovách prerušil ďalší kandidát na župana Milan Majerský (KDH, SaS, OĽaNO, Nova). Postavil sa a povedal, že ak bude pokračovať v tomto štýle, nebude s ním sedieť za jedným stolom. „V tejto miestnosti sedia aj Rómovia, môžete sa hanbiť,“ hovoril Mihalčinovi.

Niektorí ľudia z publika začali na Mihalčina volať „hanba“. Moderátor debaty Martin Ruščanský ho následne poprosil, aby bol slušnejší, a poradil mu, že podobné vyhlásenia si môže nechať na stranícke mítingy.

Mihalčin sa následne začal trochu mierniť. Najprv sa pokúsil o vtip, že Rómov nemusí nazývať „Cigánmi“, ale môže používať anglický termín „gipsy“. Potom sa čiastočne za predošlé slová ospravedlnil.

„Ja sa najprv chcem ospravedlniť všetkým slušným cigánskym obyvateľom, ktorí pracujú, ale väčšina tohto osadenstva, veľmi dobre to poznáte,…“ hovoril následne.

Uhrík: Bol iba úprimný

Päťdesiatosemročný Mihalčin kandidoval za ĽSNS už vo vlaňajších parlamentných voľbách na dvadsiatom mieste. Ako kandidáta na prešovského župana ho strana predstavila koncom augusta.

Denník N požiadal hovorcu strany a poslanca Milana Uhríka o stanovisko, či Mihalčinove výroky sú v súlade s politikou a programom ĽSNS.

„Pán Mihalčin len nahlas a bez servítky povedal to, čo si myslí väčšina Slovákov. Na jeho úprimnosti nevidím nič zlé,“ odpovedal.

Uhríka sme sa následne spýtali, o aké prieskumy opiera tvrdenie, že väčšina Slovákov si myslí to, čo Mihalčin. Uhrík už nič neodpísal.

„Miliardy nekradnú Rómovia“

Po Mihalčinových výrokoch sa väčšina prísediacich kandidátov začala Rómov zastávať. Napríklad nezávislý kandidát Pavol Gašper povedal, že keď aj mnohí Rómovia chcú pracovať, nedostanú adekvátne šance.

Pripomenul, že Rómovia napríklad nemôžu za rozkradnuté miliardy z verejných peňazí. „Sú medzi Rómami problémoví ľudia, možno v oveľa väčšej miere než medzi bielymi, ale pozrite sa, koľké miliardy rozkráda vláda a aké právne kroky sa podnikajú voči ľuďom, ktorí sú za to zodpovední,“ hovoril Gašper.

Slovo si potom zobral opozičný kandidát Majerský, ktorý je zároveň primátorom Levoče. Opisoval ako sa v jeho meste podarilo radnici zamestnať Rómov pri budovaní protipovodňových bariér.

O poznanie miernejší než Mihalčin bol aj prešovský advokát Ján Garaj, ktorý ešte donedávna tiež vystupoval ako člen ĽSNS. V Prešovskom kraji však nakoniec kandiduje ako nezávislý.

„Presne takých asociálov, ako rómskych, máme aj bielych asociálov,“ povedal v debate.

Osvedčená téma

Debata sa konala v sobotu v reštaurácii v centre Humenného. Organizovala ju miestna pobočka Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska, ktorá spadá pod KDH. Naživo ju podľa organizátorov sledovalo 50 až 100 ľudí, ďalší mohli vidieť prenos na Facebooku.

Na besede sa zúčastnilo celkovo šesť kandidátov, chýbal súčasný župan za Smer Peter Chudík, ktorý sa ospravedlnil, že je zaneprázdnený.

Mihalčinove výroky boli podľa organizátorov za hranou. „Pán Mihalčin v niektorých vyjadreniach nielen že nepriniesol konštruktívne riešenia, ale aj prekročil možnú mieru tolerancie slobody prejavu,“ napísal Denník N spoluorganizátor Peter Svobodník.

Mihalčin nebol do svojich výpadov voči Rómom nijak tlačený, túto tému začal riešiť z vlastnej iniciatívy.

Napríklad jeho predrečník František Oľha (Šanca) hovoril o tom, že problémom Prešovského kraja je napríklad to, že sem prúdi málo investícií alebo že kraj neiniciuje výstavbu bytov pre lekárov, ktoré by mohli motivovať absolventov medicíny pôsobiť v tomto regióne.

Úväzok od Kotlebovej župy

Mihalčin sám seba predstavuje ako podnikateľa v oblasti energetiky. Zamestnaný je však aj na Kotlebovom úrade v Banskej Bystrici.

„Ako člen ĽSNS pomáham na čiastočný úväzok v Banskobystrickom samosprávnom kraji ako hlavný energetik. Mám na starosti vyhodnocovanie projektov na montáž nových kotlov, výmenu kotlov, reguláciu a všetko, čo súvisí s teplom, energiou a jej úsporou,“ hovoril k tomu v rozhovore pre dezinformačný web Hlavné správy.

Podľa prieskumov nemá momentálne veľkú šancu. V októbrom prieskume agentúry AKO pre televíziu TA3 figuroval až piaty so ziskom necelých piatich percent. Hlavným favoritom v Prešovskom kraji bol súčasný župan Chudík (47 percent) pred kanditátom opozičných strán Majerským (28 percent).

Mihalčinovi sa v kampani snaží intenzívne pomáhať Milan Mazurek, ktorý tiež pochádza z Prešovského kraja. Chodí s ním na stranícke mítingy, kde niekedy aj odpovedá miesto neho.

Kotlebovci stavajú svoju kampaň v Prešovskom kraji na tvrdeniach, že líder strany Marian Kotleba v Banskobystrickom kraji už údajne dokázal, že vie zlepšiť hospodárenie. Do toho primiešavajú aj témy okolo Rómov.

Marketingovo predávajú napríklad svoje vlakové hliadky, ktoré sa vo veľkom sústreďujú práve na linkách v Prešovskom kraji medzi Popradom a Spišskou Belou, kde žije Mazurek.

Mesiac pred voľbami Mazurek oznámil, že hliadky budú rozširovať aj na vlaky, ktoré jazdia v okresoch Humenné, Prešov, Vranov nad Topľou a Medzilaborce. Na straníckom videu to prezentoval ako nápad ich kandidáta Mihalčina.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie