Denník N

Bývalý poslanec Smeru Jánoš ženu a dcéru netýral, rozhodol okresný súd v Prievidzi

Vladimír Jánoš. Foto - TASR
Vladimír Jánoš. Foto – TASR

Rozsudok nie je právoplatný, prokurátorka sa proti nemu na mieste odvolala.

Bývalý poslanec za Smer Vladimír Jánoš podľa okresného súdu nie je vinný z týrania svojej už bývalej manželky a dcéry.

Jánoš sa vraj manželke vyhrážal pištoľou, zakazoval jej stretnutia s rodinou a bol aj fyzicky násilný. Žene aj dcére vraj vulgárne nadával a bol agresívny, dcéra preto mala trpieť úzkostnými záchvatmi. Podľa prokurátorky sa dopúšťal skutkov týrania dlhší čas a závažnejším spôsobom konania.

Senát okresného súdu v Prievidzi, ktorý o oslobodení rozhodol, Jánošovo správanie k najbližším posunul na Okresný úrad v Prievidzi, ktorý to prehodnotí ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu.

Rozsudok nie je právoplatný, prokurátorka sa proti nemu na mieste odvolala.

„Ako vyplýva zo znaleckého posudku a výpovede znalkyne na hlavnom pojednávaní, poškodená exmanželka ani poškodená maloletá dcéra netrpeli posttraumatickou stresovou poruchou ani syndrómom týranej ženy,“odôvodnil rozhodnutie senátu jeho predseda Pavol Bielik.

Jánoša polícia zadržala v marci 2015, znamenalo to koniec jeho kariéry v Smere.

Nedostatok dôkazov

Manželka exposlanca mala zvukové nahrávky toho, čo sa u nich doma odohrávalo. Podľa senátu jednoznačne nesvedčia o vine obžalovaného v takom rozsahu a dôraze, ako tvrdí obžaloba. Navyše vznikli podľa súdu bez Jánošovho vedomia a nie je preukázané, že ide o jeho hlas a hlas jeho exmanželky.

Jánoš vraj rodine znepríjemňoval život viac ako desať rokov. Podľa Bielika si súd nevedel dobre vysvetliť, prečo poškodená nekonala skôr. Súd je toho názoru, že manželstvo exposlanca s jeho vtedajšou manželkou bolo pomerne búrlivé, s problémami sa však podľa jeho konštatovania stretávajú aj iné manželstvá.

„Som veľmi sklamaná z dnešného pojednávania. Toto je výsledok justície v našom štáte. Takto sa koná spravodlivosť v našom štáte,“ okomentovala rozhodnutie súdu exmanželka bývalého poslanca.

Zároveň oslovila všetky týrané ženy, aby sa nedali, aby svojim mužom netrpeli týranie, domáce násilie, aby sa ozvali. „Mne to trvalo veľmi dlho, nedala som sa, bojujem za svoju dcéru, pokoj. Sloboda je v čistom a dobrom svedomí, a to mám,“ doplnila.

Jánoš tvrdil, že spor je pre neho traumatizujúci, lebo už dva a pol roka nevidel dcéru. „Z toho pohľadu držím všetkým otcom a mužom, ktorým partnerky a bývalé manželky bránia v akomkoľvek kontakte so svojimi deťmi, palce, aby vydržali v tomto ťažkom boji,“ povedal.

Agresívny a manipulatívny, tvrdila manželka

Jeho manželka pre televíziu Joj opisovala, že jej manžel nedovolil zostávať v bratislavskom byte a keď dcéra odišla do školy, celý deň trávila vonku v aute.

„Toto bolo celú zimu – v aute, smädná, hladná. V januári 2012 mu bola diagnostikovaná panická porucha, chytil veľký záchvat, volal pohotovosť, prišla sanitka. Užíval ťažké lieky. Mám z neho strach. Proste to je človek – manipulátor,“ vravela Iveta Jánošová.

Koncom marca 2015 súd manželov rozviedol. Jánošovi súd zakázal stretávať sa s dcérou Jasmínou a určil mu výživné na dcéru 600 eur.

Bývalá Jánošova manželka Iveta. Foto – TASR

Polícia mu zadržala samopaly

Poslanca polícia prvý raz zadržala v marci 2015. Obhajca jeho manželky vtedy podal na Generálnu prokuratúru podnet na prešetrenie týrania zverenej osoby, podnet za vydieranie, vyhrážanie sa a hrubý nátlak, ktorého sa vraj dopustil na manželke. V ten večer polícia u politika zadržala dva legálne držané samopaly.

Jánoš vzápätí podal trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu ohovárania, krivého obvinenia a porušenia dôvernosti ústneho prejavu.

Informácie, ktoré sa objavili v médiách, označil za lži, polopravdy a nepravdivé obvinenia. Tvrdil, že sa nikdy nedopustil skutkov, z ktorých ho manželka a rôzne osoby obviňovali.

Zároveň sa vzdal aj poslaneckého mandátu a funkcie okresného šéfa strany. Hovorkyne strany Smer Ľubice Končalovej sme sa spýtali, či sa vzdal aj členstva v strane Smer. „Nakoľko členstvo v politickej strane patrí medzi osobitný druh osobných údajov, nie je možné o tomto bez písomného súhlasu dotknutej osoby informovať tretiu stranu,“ odpovedala Končalová.

Čižnár bol nespokojný

Polícia ho do pár dní obvinila zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby, vypočuli ho a zadržali. Po štyroch dňoch zaplatil kauciu 20-tisíc eur a sudkyňa okresného súdu v Prievidzi ho prepustila na slobodu.

To sa nepáčilo generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi, ktorý prípady domáceho násilia označuje za svoju prioritu.

„V tejto chvíli sa nebudem vyjadrovať k rozhodnutiu prvostupňového súdu, keďže som nebol oboznámený s dôvodmi rozhodnutia prepustenia obvineného na slobodu. Aj napriek tomu, s poukazom na dôkazy, ktoré boli dosiaľ zadovážené, trvám na tom, že dôvody väzby sú reálne dané tak, ako boli uvedené v návrhu prokurátora Okresnej prokuratúry v Prievidzi na vzatie obvineného do väzby,“ povedal vtedy Čižnár.

Na internete sa v tom čase objavilo video, v ktorom poslancova manželka Iveta opisovala, ako vyzeral ich spoločný život, ale napríklad aj to, ako si domov Jánoš nosil zväzky bankoviek, ktoré balil do alobalu pre prípad požiaru.

„Boli chvíle, keď som videla, že doniesol v hnedom vrecku – takom ako na pečivo – bankovky. Bolo to ešte v korunách. Veľké množstvo,“ opisovala.

„Vždy mi hovoril, ešte niečo vyjde, ešte niečo vyjde a už nebudem musieť robiť do konca života. Čiže bola to veľká suma. Na eurá niekoľko miliónov.“

Potrpel si na luxus

Jánoš bol aktívnym politikom Smeru. Známy bol najmä v Prievidzi, kde bol okresným šéfom strany. Pôvodne bol učiteľom, neskôr sa rozhodol pre vstup do politiky. Bol podpredsedom parlamentného výboru pre ľudské práva.

Bulvár sa oňho zaujímal najmä pre jeho luxusný spôsob života – drahé bývanie, oblečenie, autá aj doplnky, na ktoré by poslanecký plat nemal stačiť.

„On (míňal) hlavne na seba. Trpel takým egocentrizmom, narcizmom. Potreboval sa dať obdivovať. Určite si ho všimli aj kolegovia v parlamente – najdrahšie hodinky, prezentoval sa drahými oblekmi, neskutočne drahé veci nosil, kravaty, košele, mal toho spústu, spústu,” hovorila vo videu jeho manželka.

Čo je týranie?

Čo je týranie a kde je hranica, odkedy je zlé správanie k partnerovi či deťom trestné?

Trestný zákon píše, že nemusí ísť len o fyzické násilie. Ide aj o ponižovanie, pohŕdavé zaobchádzanie, neustále sledovanie, vyhrážanie, ale aj vyvolávanie strachu, stresu, citové vydieranie či odopieranie stravy, oddychu, spánku, zdravotnej starostlivosti, bývania, výchovy či vzdelávania.

V praxi sa týranie, ktorým nie sú fyzické útoky, dokazuje pomerne ťažko. Väčšinou na usvedčenie páchateľa nestačia len výpovede poškodených, ale treba výpovede ďalších svedkov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie