Denník N

Roman Španihel: Krajská organizácia cestovného ruchu a alternatívne druhy dopravy (anketa k voľbám do VÚC)

Foto - tasr
Foto – tasr

Denník N Považská Bystrica kontaktoval všetkých kandidátov na poslancov Trenčianskeho samosprávneho kraja bývajúcich v okrese Považská Bystrica a spýtal sa ich, čo bude ich prioritou na poste poslanca a akú majú víziu pre Považskú Bystricu a okolie. V abecednom poradí zverejňujeme odpovede tých, ktorí sa do ankety zapojili.

Roman Španihel, Ing. (45) – starosta, Papradno, nezávislý kandidát

Čo bude vašou prioritou, ak sa stanete poslancom Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja?

Ako kandidát na poslanca môžete mať plány, aké chcete, no sám ich nepresadíte. Zastupiteľstvo je kolektívny orgán a tu treba ťahať za jeden koniec, skĺbiť tie plány jednotlivcov do spoločného cieľa, aby to bol prínos pre celý náš okres. Preto by si voliči mali uvedomiť, ktorí kandidáti spolupracujú aj v bežnom živote a výsledky je aj vidieť. Je na škodu veci, keď sa do zastupiteľstva dostávajú ľudia, ktorí sa na nás usmievajú z plagátov počas predvolebnej kampane, sľubujú, čo všetko urobia a potom štyri roky nepohnú prstom pre ostatných, iba berú poslanecký plat.

Oceňujem poslaneckú prácu pána Janasa a pána Steinera, ktorí pomôžu vždy, keď sa dá a je to aj vidieť na zmenách v našej nemocnici, v meste, ale aj na obciach. Ak by som sa stal poslancom zastupiteľstva TSK, chcel by som im pomôcť pri ich začatých veciach okolo nemocnice, zlepšení opatrovateľských služieb pre seniorov, prispieť k získaniu financií na rekonštrukcie ciest, budovanie kamerových systémov pre bezpečnejší život, budovanie cyklotrás v našom okrese a nesmieme zabudnúť na udržiavanie kultúrneho dedičstva. 

 Aká by bola vaša vízia konkrétne pre Považskú Bystricu a okolie z hľadiska poslanca Trenčianskeho samosprávneho kraja?

Ako starosta obce poznám problematiku starostov nášho okresu. Elektronizácia verejnej správy prináša so sebou plno problémov, taktiež plno administratívy okolo stavebných povolení, budovanie vodovodov a kanalizácií, sociálne veci, opatrovateľská služba a to nehovorím o spracovaní projektov pre čerpanie eurofondov. Časť týchto problémov dokážeme zjednodušiť aj prostredníctvom TSK. Takým akútnym problémom je naša nemocnica, ktorá nutne potrebuje investíciu.

Myslím, že je čo zdokonaľovať aj v agroturistike a cestovnom ruchu cez krajskú organizáciu cestovného ruchu, ako aj ochrana životného prostredia vytváraním podmienok pre alternatívne druhy dopravy a podpora lokálnej zamestnanosti. V závere by som chcel vyzvať ľudí, aby nepodceňovali voľby do VÚC a prišli 4. novembra voliť, nakoľko zvolení poslanci môžu prispieť k zmenám v našom blízkom okolí.

Nebude pre vás náročné skombinovať vašu súčasnú funkciu (starosta obce Papradno) s prípadnou prácou župného poslanca?

Funkcia starostu a poslanca sú charakterovo veľmi blízke. Veľa vecí ako starosta riešim pravidelne aj na VÚC, ako aj na Okresnom úrade v Trenčíne, takže myslím, že to nebude žiadny problém. Práve naopak, ako starosta poznám aj problémy občanov, ktoré ich „pália“ a môžem ich priamo preniesť aj na zasadnutia, ak sú riešiteľné v rámci kompetencií VÚC.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Teraz najčítanejšie