Denník N

Nový starosta vyhadzuje kontajnery s umením z centra Bratislavy (+ foto)

Kontajnery na Šafárikovom námestí v Bratislave. Foto - Projekt N
Kontajnery na Šafárikovom námestí v Bratislave. Foto – Projekt N

Predchádzajúca starostka bratislavského Starého Mesta nezverejnila zmluvu na webe. Jej nástupca tak môže zo Šafárikovho námestia vyhnať umelcov a aktivistov.

Predchádzajúca starostka bratislavského Starého Mesta Táňa Rosová nezverejnila zmluvu na webe. Jej nástupca Radoslav Števčík tak môže zo Šafárikovho námestia vytlačiť občianske združenia, umelcov a aktivistov.

Sú to staré lodné kontajnery naskladané na seba. Presklené, vynovené, ale stále kontajnery. Už pol roka stoja na Šafárikovom námestí v centre Bratislavy, väčšinu času obklopené rozkopanou Štúrovou ulicou, ktorá má viesť k novému Starému mostu.

Predtým tam pri nepoužívanej fontáne bolo prázdne vybetónované námestíčko, ešte dávnejšie bistro Kazačok. Teraz tam je kaviareň vo výške korún stromov, cyklodieľňa, obchody s dizajnovým oblečením aj galéria a pobočka mimovládky Magna – deti v núdzi. Občas tam bývajú koncerty, aj v upršaných dňoch je pri tej bahnitej ulici živo.

To sa má zmeniť. Nový starosta Starého Mesta Radoslav Števčík (nezávislý s podporou Smeru) tam už občianske združenie urban Kontakt ani kontajnery nechce. Odísť by mali do začiatku budúceho roka.

Nové časy

Združenie má informáciu, že Števčík im už zrušil súhlas starostu užívať časť Šafárikovho námestia na kultúrne podujatie. Zatiaľ o tom nedostali oficiálne vyrozumenie. Oliver Kleinert zo združenia však hovorí, že sa stretli s novým starostom a ten pristal na stretnutie v januári. Koniec kontajnerov podľa Kleinerta odôvodňoval sľubom voličom. (Rozhovor s Kleinertom nižšie)

So Števčíkom sa Projektu N nepodarilo spojiť, nezdvíhal telefón a ani neodpovedal na SMS.

„Deje sa presne to, čo som predpokladala. Likvidujú sa jeden po druhom projekty, ktorým sme dali šancu. Počula som, že sa má rušiť aj sociálny taxík. Je to príznak nových čias,“ reagovala na informáciu, že kontajnerom hrozí zánik, predchádzajúca starostka Starého Mesta Táňa Rosová (SDKÚ).

„Pán Števčík sa netajil tým, že chce zo Starého Mesta vypudiť všetko moderné a životaschopné a dať priestor len tomu, čo tu bývalo v čase normalizácie, teda ničomu,“ povedala.

Rosová zmluvu nezverejnila

Vytlačiť kontajnery z námestia takmer okamžite po nástupe do funkcie Števčíkovi pritom umožnila aj jeho predchodkyňa Rosová. Združenie Kontakt totiž má so Starým Mestom podpísanú zmluvu o spolupráci na šesť rokov. Rosová ju však nezverejnila na internete. Je pritom zákonnou povinnosťou samospráv zmluvy zverejňovať podobne, ako to musia robiť štátne inštitúcie. Ak zmluvu do troch mesiacov od podpisu nezverejnia, nie je platná.

„Zákonná povinnosť nie je zverejniť zmluvu. Zo zákona vyplýva, že nezverejnená zmluva nenadobúda účinnosť,“ vraví Rosová. Nezverejnili ju podľa nej preto, že združenie si vraj nezačalo plniť povinnosti. „Keďže to vyzeralo byť nezrealizovateľné, zmluva sa nezverejnila. A o to viac, že si nezískali bývajúcich okolo tak, ako mi to sľubovali.“ Hovorí tiež, že ľudia negatívne reagovali na akcie, ktoré prekročili aj desiatu hodinu večer.

Zmluva by podľa Rosovej bola aj tak spochybniteľná, neodobrilo ju totiž miestne zastupiteľstvo. Uznáva, že nie je jasné, či to bolo povinné, a aj to, že zmluvu zastupiteľstvu ani nepredložila. Súhlas namiesto zmluvy bol podľa nej aj ochranou pred výhradami stavebného úradu.

kontakt3
V kontajneroch je móda aj charita. Foto – Projekt N

Od začiatku bolo podľa predchádzajúcej starostky jasné, že projekt môže prežiť, len ak bude politická vôľa vedenia mestskej časti. „Dnes už nie je chvalabohu možné uzatvárať nevypovedateľné zmluvy á la Ďurkovský,“ hovorí Rosová.

Bývalá starostka napriek všetkému hovorí, že kontajnery majú na námestí byť a sú lepšie ako stav spred štyroch rokov bez nich. „’Šafku’ omnoho viac prekážajú hnusné búdy s hamburgermi a kadečím, ktoré nie sú estetické a ani neplnia kultúrnu funkciu.“

stanky
Pár metrov od kontajnerov sú stánky s rýchlym občerstvením. Foto – Projekt N

Nový starosta bol dávno proti

Števčík proti kontajnerom brojil už v predvolebnej kampani. V jeho Bratislavských novinách vychádzali články o tom, ako sa ľudia zo susedstva sťažujú na to, že ich starostka Táňa Rosová o zmene námestia neinformovala vopred.

„Majú výhrady k tomu, že tento verejný priestor neslúži Staromešťanom, ale samospráva tu nechala umiestniť ´odporné´ kontajnery, kde sa predávajú ´handry´,“ písalo sa v jednom z článkov jeho novín.

Šafárikovo námestie je v posledných mesiacoch pre prestavbu Štúrovej ulice odrezané od sveta. Predtým to bol dôležitý dopravný uzol MHD, teraz tam električky a autobusy nejazdia.

Na prestavbu už doplatilo niekoľko prevádzok na Štúrovej. Niektoré podniky napríklad menej varia, pred pár dňami úplne skončila legendárna Karmina, podzemná vývarovňa s gulášmi a držkovou polievkou.

 

 

Oliver Kleinert: „Šafko“ je ako nenarodené dieťa, ktoré takto zabijú

Architekt Oliver Kleinert už chcel s manželkou odísť zo Slovenska. Potom to ešte skúsili s aktivitou urban Kontakt. O kontajneroch bez problémov hovorí ako o plechových škatuliach. Priniesli však život, vraví. Rozhovor s Kleinertom Projekt N robil pred jeho stretnutím so starostom Števčíkom.

 

Čo sa deje, prečo máte problémy s radnicou?

Máme neplatnú zmluvu, pretože ju bývalá starostka nezverejnila. S novým starostom Starého Mesta je náš projekt v ohrození, pretože vraj nie sme vo verejnom záujme. My sme však boli oslovení mestskou časťou na rýchle a udržateľné oživenie Šafka, čo sa aj podarilo.

Čo všetko máte na Šafárikovom námestí?

Kontakt je o podpore dizajnérov, lokálnych produktov, umeleckých projektov, spojenie a sieťovanie rôznych skupín a komunít, ktoré by sa ani inak nepoznali. Projekt na Šafárikovom námestí je už o tom, že dizajnér potrebuje niekde ukázať a zároveň aj predávať svoju tvorbu. A potrebuje byť v centre, nie niekde na periférii. Centru mesta prináša zas nové svieže miesto na mape príťažlivé pre turistov. Vidíme, ako sa tešia z toho, že objavia poctivý lokálny dizajn s medzinárodnou kvalitou. Vieme, ako udržať ľudí na námestí – musí to byť komplexná ponuka, iba tak to môže udržateľne fungovať. Začínali sme s Cyklokuchyňou a galériou Ďura Čarného. Teraz máme i Magna Hub, kde mimovládka Magna – deti v núdzi pripravuje svojich dobrovoľníkov na prácu v teréne, vzdeláva verejnosť. Začali sme spoluprácu s OZ Vagus na projekte podpory ľudí bez domova. Je tam už aj kaviarnička Pána Králička, potraviny Moje s miestnymi delikatesami, dizajnové výrobky a v neposlednom rade neziskové organizácie. To všetko vytvára fungujúci ekosystém.

kontakt top 3
Cyklodielňa. Foto – Projekt N

Máme prvú Pop-up Kapsulu – galériu ponúkajúcu časovo limitované témy. Okrem skutočnej podpory slovenských dizajnérov vždy má aj charitatívny rozmer. To platí aj o ostatných dizajnéroch – Michal Darilla  a jeho Buffet Clothing, ktorý  začína byť úspešný so svojou značkou aj v zahraničí, Zuzana Kubáňová s Popularom – tí napriek kríze roky zamestnávajú vo svojej dielni krajčírov, Illah van Oijen a Nina Marčeková s FRL – recyklovanou módou, Zoot s presahom na spoluprácu s našimi dizajnérmi… Nikde na Slovensku nenájdete takú koncentrovanú dávku nášho dizajnu na dennej báze. Pre nich to bol sen mať obchod a ešte v centre. Pamätám si, keď mala moja žena prvý obchod v centre, bolo tam také šialené nájomné, že to bolo likvidačné. Tu ľudia dostanú ekonomicky uchopiteľný box, ktorý dokážu uživiť a sú v strede mesta. Dosiahnuť sa to dá iba s pomocou mestských častí tak, ako to je bežné vo vyspelom svete. Takýto projekt nebude ziskový, je však veľkým prínosom pre skultúrnenie a rast verejného priestoru. To tu veľmi chýba.

Nemali ste problémy s ľuďmi, ktorí bývali okolo? Nesťažovali sa na vás?

Tak ako všade, je tam bežný prierez ľudí. Vždy sa niekto sťažuje. Volali nám domov aj večer o deviatej, že je tam hluk. „Šafko“ je však verejný priestor a my nemôžeme zakazovať ľuďom byť na námestí. No a tak si to „zlízneme“ za všetkých, aj keď určite sme aj my urobili chyby. Predtým však boli sťažnosti, že sa tam nič nedeje a že sú tam iba bezdomovci. Treba si uvedomiť, že toto nie je developerský projekt, je to projekt „zdola“ reagujúci na aktuálne potreby mesta a ľudí v ňom. „Šafko“ rastie organicky a sme ešte vo fáze dolaďovania. Vítame akúkoľvek konštruktívnu komunikáciu, aj my však potrebujeme priestor na zlepšovanie sa.

Ľudí určite dráždilo aj to, že to sú kontajnery v strede mesta.

S tým sme rátali. Sme si vedomí toho, že sme priniesli niečo úplne iné. Ľudia sa na to vedia pozerať optikou, že to je len plechová škatuľa. Ja tomu rozumiem, pretože to nepoznajú. Tá optika sa však časom mení. Niekedy je lepšie mať dočasnú stavbu. Môžete mať „veľkolepý“ architektonický projekt, pokiaľ tam nechodia ľudia, jednoducho nefunguje. Napriek tomu, že to je „plechová škatuľa“, má koncepciu, prináša život. A zároveň je zodpovedná, pretože to je recyklácia. My používame staré kontajnery, ktoré sú určené do šrotu. Kupujeme ich za zostatkovú cenu a prerábame na galérie.

Koľko stojí taký kontajner?

Od dva a pol do tri a pol tisíca eur. Nasleduje úprava na mieru, ktorá sa pohybuje od pätnásť do dvadsaťtisíc eur, záleží od vybavenia.

S novým starostom Radoslavom Števčíkom ste mali spory, ešte keď bol šéfredaktorom Bratislavských novín.

„Áno. Nepáčil sa im už prvý náš projekt, keď sme z kontajnera na Ventúrskej ulici urobili detské ihrisko. Prerobili sme ho s hudobníkmi na najväčšiu hraciu skrinku, robili sme tam workshopy, divadielka, denne sme sa oň starali. Dostať detské ihrisko do Starého Mesta je problém. Vieme si predstaviť, ako by vyzeralo, keby bolo o pol noci otvorené. A túto „plechovú škatuľu“ sme každý večer zatvorili a deti mali ráno čisté ihrisko. Mali sme naň výborné odozvy.

Potom ste to museli zrušiť.

Zrušili sme to po troch mesiacoch, vydržalo to dlhšie, ako sme si mysleli. Zistili sme však, že jedným z hlavných problémov bolo, že sme zaberali niekomu miesto na parkovanie – podotýkam, na pešej zóne, kde je to zakázané.

Ako si to vysvetľujete, že starostka Rosová vašu zmluvu nezverejnila?

Bála sa?

Čoho?

Volieb? Možno i toho, že ten projekt nie je taký „vyňunkaný“, že sa ozvali nejaké hlasy proti. Že Števčík začal práve cez tento projekt na ňu vo svojich novinách útočiť.

Keď ste podpísali zmluvu, čo vám povedala?

To bolo 22. júla. Zmluva o spolupráci. Povedala vtedy úplne jasne, že to je preto, aby sme mali istotu a mohli začať tento projekt realizovať. Tá zmluva je na šesť rokov. Na základe toho tam išla veľká investícia. Teraz je kľúčové, aby nový starosta s nami komunikoval. Aby videl, čo sa tam reálne deje a čo sa na „Šafku“ podarilo, koľkých ľudí podporilo, koľkým dalo prácu, zmysel, aké projekty chystáme, čo s námestím bude aj po stránke urbanizmu a podobne. Momentálne nám sľúbil stretnutie v úvode januára, tak uvidíme. A veríme, že zrušenie „Šafka“ nie  je iba zásterkou pre iný investičný projekt…

Koľko vás projekt doteraz stál?

Robíme na tom tri roky. Ak nepočítam náš pracovný čas, tak asi 180-tisíc eur. To sú peniaze z našej hypotéky. Treba ešte dodať, že sa staráme o verejné WC, ktoré ročne ušetrí mestskej časti zhruba 25-tisíc eur. Plus financie z grantov a organizátorov akcií, ktoré sa tam dejú.

Prečo chcete byť práve na Šafárikovom námestí?

„Šafko“ je ešte také nenarodené dieťa, ktoré týmto zabijeme. To námestie je architektonicky významným bodom. Máme tam rozrobených toľko vecí. Zapojili sme školy a pokúšame sa niečo urobiť s tým námestím. Oživiť ho a dosiahnuť aj to, aby sa v budúcnosti urbanizmus námestia transparentne a funkčne dokončil. Môžu tam prísť ďalšie tlaky. Vo viacerých návrhoch som videl, že toto územie je strategickým bodom, a preto máme obavy, že by tam mohlo prísť k nekoordinovanej výstavbe. Negatívnym príkladom je aj odpredanie veľkej časti námestia  v minulosti do súkromných rúk, z ktorej sa stalo iba oplotené parkovisko.

Vy ste počítali s tým, že aj po obnove Štúrovej a Šafárikovho námestia tam zostanete.

Preto tam je aj cyklokuchyňa, pretože to je významný dopravný uzol.

Niekto by mohol povedať, že by bolo lepšie tú betónovú plochu pod vašimi kontajnermi obnoviť.

Určite, sme za. Doteraz však okrem nás na to nikto nespravil zmysluplný a udržateľný projekt. Nič sa transparentne nekomunikovalo.Radi odtiaľ odídeme, pokiaľ mestská časť prinesie lepšiu alternatívu kvalitne spracovaného projektu v spolupráci s odbornou i laickou verejnosťou. Je to však zásadný verejný priestor so stromami, kde treba niečo spraviť. A je zneužívaný. Prespávajú tam ľudia a pichajú si ihly, a nie je to o tom, že by sa tam večer ľudia išli romanticky prejsť. Ani náhodou. A hlavne sa čudujem tomu, že tam dostaneme pozitívne projekty a stávame sa niečím negatívnym.

 

sturova2
Štúrova ulica, ktorá sa napája na Šafárikovo námestie, je už niekoľko mesiacov rozkopaná pre výstavbu električkovej trate do Petržalky. Väčšinu času sa tam nič nedeje. Foto – Projekt N

V porovnaní so Štúrovou ulicou a inými skutočnými problémami Starého Mesta je toto absurdné. Keby sa to dialo niekde v Japonsku, už tam je niekoľko rituálnych samovrážd. To, čo spravili so Štúrovou, odpálili životy toľkým ľuďom, že si to ani nevedia predstaviť. Nikoho nezaujímajú tie odporné stánky na Šafárikovom námestí, ktoré tam sú už od socializmu. Nikoho nezaujíma, že tam nie je koncepčné riešenie. Aj toto chceme riešiť, hoci s naším dočasným riešením. Janko Kuric mi povedal, že to je najlepšia terasa v Bratislave. Pretože sme dostali na streche kontajnerov ľudí do korún stromov. On tam možno videl letieť toho bažanta.

kontakt top2 kontakt1
kontakt2
Kontajnery sú presklené, na ich strechách je terasa. Foto – Projekt N

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie