Denník N

Kandidát Mosta-Híd šoféroval opitý, strana ho z kandidátky nestiahne

Boj proti alkoholizmu. Protialkoholický plagát. 1963. SNM – Historické múzeum Bratislava.
Boj proti alkoholizmu. Protialkoholický plagát. 1963. SNM – Historické múzeum Bratislava.

Nafúkal takmer dve promile, keď jeho auto zastavila policajná hliadka. Napriek tomu ide Alexander Horváth do župných volieb.

Kandiduje za župného poslanca, hoci už od leta vie, že ho polícia zatkla za šoférovanie pod vplyvom alkoholu, keď nafúkal takmer dve promile.

Alexander Horváth (Most-Híd) je miestny poslanec z obce Jasov a skúša sa presadiť aj v župných voľbách do zastupiteľstva Košického kraja za obvod Košice-okolie. Ak by ho súd odsúdil za úmyselný trestný čin, kandidatúru by musel stiahnuť.

Prípad polícia ukončila v superrýchlom konaní návrhom na podanie obžaloby. Prípad leží na súde, stíhaný je za prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Horváth hovorí, že si počká na verdikt súdu a následne zváži ďalšie kroky. O celej veci sa už rozprával s advokátom aj okresným predsedníctvom Mosta-Híd. „Ak budem odsúdený, vzdám sa poslaneckého mandátu a stiahnem kandidatúru do župných volieb. Budem konať v súlade so zákonom,“ hovorí.

Okresný predseda obvodu Košice-okolie Jaroslav Pastor hovorí, že teraz už nebudú meniť stratégiu do župných volieb a Horvátha z kandidátky nestiahnu. „Zatiaľ nebol odsúdený, takže platí prezumpcia neviny.“

Zároveň hovorí, že podpredseda Mosta-Híd a vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz odporučil regionálnym orgánom postaviť do obvodu Košice-okolie rómskeho kandidáta, keďže v tomto regióne je to dôležitá agenda politikov.

„Určite je dobré, ak sú v regiónoch aj rómski poslanci, aj na úrovni župy, ale s pánom Horváthom som sa nikdy nestretol, takže som ho ani nenavrhol,“ reaguje Ravasz. Hovorí, že regionálni kandidáti sú vecou krajského predsedníctva, vyššie orgány o nich nerozhodujú a ani sa do toho nemiešajú. Hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár o prípade opitého poslanca nevedela.

Krajský predseda strany Elemér Jakab odpovedá, že svojich kandidátov nelustruje a Horváthov problém s alkoholom si nepamätá. „Ja nie som krstný otec pána Horvátha, neviem o ňom všetko. Neviem, koľko pije a kedy. Ale všetci si môžu byť istí, že keď bude problém, stiahnem ho z kandidátky.“ Jakab dodáva, že sa riadi prezumpciou neviny a pokiaľ Horváth nie je odsúdený, nebude ho riešiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie