Denník N

Lekár, ktorý hovoril, že dal facku rodičke, výpoveď nakoniec nedostane. Zastal sa ho Drucker

Zdroj: Before I met you
Zdroj: Before I met you

Aktualizované. Aj keď vedenie univerzitnej nemocnice tvrdilo, že lekár, ktorý označil facku rodičke za bežnú prax, je vo výpovedi, nakoniec ostáva v nemocnici.

Lekár Martin Holan vo filme o pôrodoch Medzi nami opisuje, ako dal hysterickej rodičke facku. Pracuje v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, konkrétne na Kramároch.

Facka rodičke je bežná vec, povedal v dokumente Zuzany Límovej. „Bola úplne hysterická, vôbec nepočúvala, čo som jej hovoril, a vôbec netlačila. Ale zas odtiaľ potiaľ. Keď sa vám má to dieťa podusiť v pôrodných cestách, tak tam sa už sranda končí. Tam som si povedal, že bude lepšie brachiálne dorozumievanie s tou rodičkou,“ povedal lekár na kameru.

„Čo to je brachiálne?“ pýta sa režisérka filmu Zuzana Límová.

„Ručné,“ odpovedá lekár.

„Teda fackou?“ pridáva sa lekárova sestrička.

„Fackou,“ prisvedčil s úsmevom lekár. „Bežne sa to používa,“ dodal.

Univerzitná nemocnica pred dvomi týždňami tvrdila, že lekára prepustí, mal už byť v procese výpovede.

Nakoniec sa to však nestane a Holan ostáva pracovať v nemocnici aj naďalej. TV Markíze to potvrdil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru), povedal, že lekár ostáva v nemocnici na jeho odporúčanie.

„Minister zdravotníctva Tomáš Drucker požiadal doktora Holána o stretnutie, aby vysvetlil situáciu, ktorá bola prezentovaná vo filmovej študentskej práci,“ napísala Denníku N hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Holán ministra informoval, že uvedená scéna mala vzniknúť tak, že sa ho autorka študentskej práce mala pýtať na najnetradičnejší zážitok, ktorý si pamätá zo svojej lekárskej praxe, a on opísal to, čo si pamätal zo svojich začiatkov, keď po ukončení štúdia nastúpil do fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch, tvrdí Eliášová.

„Lekár ministra zdravotníctva ubezpečil, že v žiadnom prípade nešlo o facku na tvár, ale o tľapnutie po stehnách v situácii, keď rodička v emocionálnom šoku nohami zovrela lekára a neumožňovala mu vykonávať prebiehajúci pôrod,“ napísala Eliášová.

Minister podľa nej dospel k záveru, že situácia sa neodohrala tak, ako bola popísaná vo filme, a preto požiadal vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava, aby prehodnotilo podanie výpovede tomuto lekárovi, nakoľko tú by nepovažoval za primeraný trest.

„Napriek tomu si minister zdravotníctva myslí, že slová, ktoré odzneli vo filme, nie sú primerané a lekár by sa týmto spôsobom nemal vyjadrovať,“ dodala.

„Na základe zistených nových informácií, pracovná skupina opätovne obnovila šetrenie skutočností, ktoré sa vo filme režisérky Zuzany Límovej objavili. Pracovná skupina vypočula doktora Holána, ostatných lekárov a pracovný personál, ktorí sa vo filme objavili, ale aj tých, ktorí boli režisérkou filmu oslovení a ich výpoveď sa vo filme neobjavila. Zhodli sa na tom, že scény, ktoré boli vo filme prezentované, nie sú reálnym zobrazením skutočnosti,“ reagovala hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava spolu s pracovnou skupinou podľa nej pracuje na tom, aby v čo najkratšom čase dospeli k objektívnemu záveru. O zistených nových skutočnostiach budeme ešte informovať.

Na tlačovej konferencii pritom vedenie nemocnice lekára kritizovalo. Nenatáčala ho skrytá kamera, vedel, že hovorí na záznam.

Nemocnica pred dvomi týždňami tvrdila, že lekár sa takto správať nemôže. Vedúci pôrodníckych kliník tvrdia, že nevedia o tom, že by niekto fackoval rodičky.

„Fackujúci lekár, to nemôže byť. Maximálne môžeme zvýšiť hlas,“ povedal Miroslav Borovský, ktorý je hlavný odborník na pôrodníctvo ministerstva zdravotníctva. Tvrdí, že ani nepočul, že by sa niečo také dialo.

„Nie som si vedomý, že by niekto niekoho fackoval. Nedostal som žiadnu sťažnosť,“ povedal prednosta Igor Rusňák z Kramárov.

Prepustenie pôrodníka vysvetlil tým, že sa tieto informácie dostali do médií a „vyvolávalo to paniku, že na Kramároch fackujú ženy“. Výpoveď tak mal dostať pre poškodenie mena nemocnice.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pôrody

Slovensko

Teraz najčítanejšie