Denník N

Súd vzal Pavla Ruska do väzby, zdravotne mu je lepšie

Foto N - Peter Kováč.
Foto N – Peter Kováč.

Sudca Vladimír Buchvald súhlasil s obavou, že by Rusko mohol ovplyvňovať svedkov, útekovú väzbu zamietol.

Okresný súd Bratislava II vzal bývalého ministra hospodárstva Pavla Ruska do väzby. Rozhodol o tom vo štvrtok večer potom, čo Ruska približne dve hodiny vypočúval.

Súd akceptoval návrh prokurátora bratislavskej krajskej prokuratúry Michala Šúreka, že by Rusko mohol ovplyvňovať svedkov. Obavu, že by expolitik a predtým riaditeľ televízie Markíza mohol ujsť, súd neuznal. Rusko sa voči rozhodnutiu súdu odvolal, rovnako tak urobil aj prokurátor.

O odvolaní bude rozhodovať Krajský súd najskôr o týždeň.

„Z postoja nášho mandanta bolo zrejmé, že má záujem sa zúčastniť na konaní, žiadnym spôsobom ho neblokovať a skôr pristúpiť k tomu, aby sa objektívne ukázali relevantné skutočnosti,“ povedal Ruskov obhajca Marek Para.

Ruska odviedli zo súdu kukláči zadným vchodom.

Ešte vo štvrtok v noci bol v nemocnici a sťažoval sa na zdravotné problémy, lekári ho však po polnoci poslali naspäť do cely policajného zaistenia.

Obhajca: Nebolo to nič vážne

„Nikto nemá záujem nikoho ovplyvňovať,“ hovorí Para, podľa ktorého je Ruskovi lepšie. „Boli to dlhšie trvajúce problémy, ktoré ho zastihli v tú chvíľu, určite to nebola žiadna simulácia, ani snaha o odklad úkonu,“ tvrdil obhajca. „Nebolo to nič vážne, o zdravotnom stave nemôžem informovať.“ Para povedal, že Rusko svojím zdravotným stavom pred súdom ani neargumentoval.

Foto N – Peter Kováč

Rusko dúfa, že z väzby ho prepustí krajský súd. „Vždy podávame sťažnosť s vyhliadkou na úspech, argumenty naznačujú vysokú pravdepodobnosť úspechu.“

Para na otázku, či si myslí, že zámerom polície je, aby jeho klient svedčil aj v iných kauzách, povedal, že sú to špekulácie. „Nechceme klesať na túto úroveň.“

Celú kauzu vyšetruje tím Gorila. Jeho šéfovi Lukášovi Kyselicovi Černák prvýkrát o objednávke vraždy Ruskom povedal v auguste tento rok. Následne sa začalo vyšetrovanie. V pondelok Ruska zatkli a v stredu Kyselica požiadal prokurátora, aby podal návrh na vzatie Ruska do väzby.

Černákov obhajca tvrdí, že Černák hovoril operatívcom o Ruskovej objednávke už pred tromi rokmi, policajný prezident Tibor Gašpar však vo štvrtok povedal, že o tom neexistuje žiadny dôkaz ani záznam.

Dušičky strávi Rusko vo väzbe

Voči rozhodnutiu okresného súdu podali sťažnosť prokurátor aj obvinený Rusko. Prokurátor chce, aby bol vo väzbe nielen z obavy, že bude ovplyvňovať svedkov, ale aj z dôvodu možného úteku.

Aký bude ďalší postup? „Povinnosťou sudcu je napísať uznesenie, ktoré musí súd doručovať všetkým zúčastneným. Keď bude mať súd vykázané doručenie, až potom môže vec predložiť krajskému súdu. Ten po doručení veci musí rozhodnúť v zákonnej lehote piatich pracovných dní,“ povedal hovorca súdu Pavol Adamčiak. „Vidím to na obdobie po dušičkách,“ povedal Adamčiak.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pavol Rusko

Slovensko

Teraz najčítanejšie