Denník N

Chcela sa stať sudkyňou, no pristihli ju so zakázanými podkladmi. Šancu na talár stále má

Posledné slovo pri menovaní sudcov má prezident Andrej Kiska. Foto – TASR
Posledné slovo pri menovaní sudcov má prezident Andrej Kiska. Foto – TASR

V pondelok bude Súdna rada posudzovať, či sa môže stať sudkyňou Kristína Rakická, ktorú vylúčili z výberového konania v Dunajskej Strede, pretože pri sebe mala prípadové štúdie aj s riešeniami. O tri týždne uspela na konkurze v Nitre.

Päť členov výberovej komisie nových sudcov začiatkom januára v Dunajskej Strede spravilo nezvyčajnú vec v nezvyčajnej situácii. Pri kontrole materiálov položených na stole uchádzačov o dve sudcovské miesta si všimli niečo podozrivé. Chceli sa na to pozrieť bližšie, a tak všetkých požiadali, aby vyšli von.

Uchádzači o dve voľné miesta na súde sa práve chystali na písanie prípadovej štúdie, čo je druhá fáza po zvládnutí písomného testu. Pracovať pri tom môžu aj s nekomentovaným znením zákonov, a tak majú na stole veľa papierov.

Keď záujemcovia o miesta sudcov vychádzali, jedna z nich si pod pazuchou niesla „hŕbu“ papierov. Pri kontrole sa ukázalo, že za nekomentovaným Zákonníkom práce sa skrývajú aj prípadové štúdie s riešeniami označené paragrafmi 1 až 50. Boli spojené lištou, ktorá sa dala otvárať, a teda kedykoľvek papiere vybrať.

Medzi podkladmi bola aj štúdia, ktorú mala riešiť

Materiály patrili Kristíne Rakickej,  ktorá mala medzi vytlačenými „podkladmi“ aj štúdiu, ktorú v ten deň mala riešiť. Komisia ju z výberového konania vylúčila. V zápisnici napísali, že išlo o závažné porušenie rovnosti podmienok výberového konania. Členka komisie Daniela Šikutová na incident ešte v ten deň upozornila ministerstvo spravodlivosti.

Ministerstvo začalo preverovať možný únik. Pozrelo sa na vstupy do svojho systému, z ktorého sa žrebujú prípadové štúdie na konkrétne výberové konanie. „Vstupy do systému boli len v čase, keď sa priamo žrebovala štúdia na súde v Dunajskej Strede,“ potvrdil hovorca Peter Bubla. Ako sa teda Rakická k materiálom dostala? Mala so sebou zrejme päťdesiat štúdií, ktoré boli do júna 2016 zverejnené na internete.

Takéto voľné nastavenie presadil ešte bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec (za Smer). Uchádzači si ich mohli sťahovať z webu a vypracovávali a následne si ich medzi sebou začali vymieňať. Aj preto to ministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd) stopla.

Na internete už štúdie nie sú a pôvodnú databázu s päťdesiatimi štúdiami rozšírili o ďalších päťdesiat, pričom pôvodnú päťdesiatku postupne obmieňajú. Aby sa zabránilo podvádzaniu a výberové konania boli transparentnejšie, zaviedla ministerka novinku – hromadné výberové konania. Už o mesiac bude prvé, a to na 120 sudcov.

Bolo to nedorozumenie, vec je uzavretá. Šťastie skúšala ďalej

Rakická sa bráni tým, že „materiály sú uchádzačmi vypracované zadania prípadových štúdií, ktoré boli zverejnené ministerstvom na internete a štandardne slúžia uchádzačom na prípravu k časti výberového konania“. Z jej pohľadu ide len o nedorozumenie, ktoré bolo následne dostatočne vysvetlené. „Vec tým považujem za uzavretú,“ reagovala pre Denník N.

Pridala ešte aj argument ministerky, ktorá vylúčila únik materiálov z ministerstva spravodlivosti. Na otázku, či ju toto pochybenie nemrzí, neodpovedala.

Deň po tom, čo Rakickú v Dunajskej Strede vylúčili, skúsila šťastie aj na výberovom konaní v Galante, kde bola po písomnej časti skúšok ešte z predchádzajúcich dní na prvom mieste. Stačilo zvládnuť ústnu časť. Členkou komisie bola opäť Šikutová aj Andrej Bartakovič, ktorý bol tiež deň predtým v Dunajskej Strede. O incidente z predchádzajúceho dňa povedali aj ostatným členom komisie.

Rakická tak musela počas ústneho pohovoru vysvetľovať, čo sa stalo. „Nemám pocit, že by som spravila niečo zlé,“ reagovala a opakovala, že išlo len o študijný materiál, ktorý nechcela pri písaní prípadovej štúdie použiť. Odmietala, že by chcela podvádzať. Komisiu v Galante nepresvedčila a z prvého miesta klesla na piate. Z hodnotiacich hárkov je zrejmé, že stratila body v kolónke „dôveryhodnosť“.

V Nitre sa už nepýtali

O tri týždne sa vybrala do Nitry, kde vyberali troch sudcov. V komisii opäť zasadli aj Šikutová a Bartakovič, bol tam aj predseda krajského súdu Ján Vanko. Aj on už vedel o tom, čo sa stalo v Galante. Rakická však tentoraz výberovým konaním prešla. V ústnej časti sa už na incident nikto nepýtal.

Je jasne stanovené, že uchádzači na výberovom konaní môžu používať iba nekomentované znenia právnych predpisov, zo strany tejto uchádzačky išlo jednoznačne o porušenie stanovených pravidiel,“ reagovala advokátka Kristína Babiaková, ktorá spolupracuje s Via Iuris a dlhodobo sleduje výberové konania v súdnictve.

Pripomína, že „situácia vzbudzuje pochybnosti o dôveryhodnosti ako o jednom zo zásadných osobnostných predpokladov na výkon funkcie sudcu, ktoré aj v tejto súvislosti mala výberová komisia preveriť. Ak to nebrala do úvahy, je na Súdnej rade, aby sa s touto pochybnosťou vysporiadala a svoje následné rozhodnutie odôvodnila“.

Sito môže urobiť Súdna rada

Súdna rada by mala o Rakickej rozhodovať v pondelok. Rada totiž „posúva“ vhodných kandidátov na vymenovanie prezidentovi. „Práve osobnostné a morálne alebo etické prešľapy by mala posudzovať Súdna rada a ešte aj prezident,“ hovorí ministerka Žitňanská. Rada aj prezident majú podľa nej voľný priestor.

Členom výberovej komisie v Dunajskej Strede bol aj člen Súdnej rady Dušan Čimo. Pripustil, že sa kandidátky verejne opýta na vysvetlenie. Tému by mohla otvoriť aj predsedníčka rady Lenka Praženková. Tá priamo neodpovedala, či sa bude Rakickej pýtať, prečo ju vylúčili a prečo si priniesla materiály, ktoré nemala mať pri výberovom konaní pri sebe. Zároveň neodpovedala ani na to, či kandidátku toto pochybenie nediskvalifikuje z pozície sudcu.

Predsedníčka nepovažuje za profesionálne a korektné vyjadrovať sa vopred k otázkam či osobám, o ktorých má rokovať Súdna rada, odpísali z tlačového oddelenia rady.

Na to, aby kandidáta posunuli prezidentovi, potrebuje získať nadpolovičnú väčšinu z osemnástich členov rady. Momentálne jej chýbajú traja, takže desať z pätnástich.

Predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková vopred nehovorí, či sa na pochybnosti bude kandidátky pýtať. Foto N – Tomáš Benedikovič

A čo hovorí pred pondelkom Rakická? Je pripravená, že sa jej členovia spýtajú na udalosť v Dunajskej Strede a bude musieť obhájiť svoju pozíciu a to, že prešľap z januára ju už nediskvalifikuje, aby si obliekla sudcovský talár? „Moje stanovisko je v tejto veci stabilné a nemenné a nerada by som zachádzala do konštrukcií typu zdá sa, čo ak, čo keď, čo keby a či…,“ reagovala.

Rakická pôsobí ako vyššia súdna úradníčka v Galante. Vyštudovala dve vysoké školy, Fakultu ekonomiky a manažmentu na nitrianskej poľnohospodárskej univerzite a právo na Vysokej škole Danubius v Sládkovičove. Z jej životopisu je zrejmé, že sa neustále vzdelávala. Napísala, že nebolo jej detskou túžbou stať sa sudkyňou, ale postupne k tomuto presvedčeniu dospela.

„Zmysel a zároveň cit pre spravodlivosť a morálku, ktoré považujem za základné cnosti každého sudcu, boli vždy neodlučiteľnou súčasťou mojej osobnosti a určovali tak i smerovanie v mojom profesijnom živote,“ napísala v motivačnom liste.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie