Denník N

Inzerát: Hľadá sa učiteľ, prvákov v Bratislave nemá kto učiť

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Riaditelia škôl v hlavnom meste nevedia zohnať učiteľov na prvý stupeň, vychovávateľky, upratovačky a kuchárky.

“Učitelia sa minuli. Nie sú. Mladí do toho ísť nechcú a nahradiť ich nemá kto,” hovorí riaditeľka Základnej školy Ostredková z bratislavského Ružinova Erika Drgoňová.

Školy v hlavnom meste majú dlhodobý problém s hľadaním nových učiteľov, najmä pre žiakov prvého stupňa.

“Teraz som to vyriešila tak, že som vzala pani učiteľku – dôchodkyňu, a potom ešte aj učiteľku, ktorá nemá kvalifikáciu na prvý stupeň, ale je druhostupniarka pre slovenský jazyk,” opisuje Drgoňová situáciu, ktorú dobre poznajú aj na ostatných školách v Bratislave.

Medzi vychovávateľkami má viac dôchodkýň a jednu učiteľku, ktorá vedie družinu po doobednom vyučovaní.

Aj riaditeľka z bratislavskej ZŠ Kulíškova Antónia Snehotová potvrdzuje, že situácia nie je dobrá. “Zastupujeme, hľadáme, prosíme, riešime a prehliadame chyby, ktoré by riadny riaditeľ nemal prehliadať,” hovorí.

Viac ako polovica inzerátov, ktoré školy z celého Slovenska uverejňujú na portáli edujobs.sk, je z Bratislavského kraja. Okrem učiteľov a vychovávateľov školám chýbajú aj upratovačky a kuchárky, teda veľmi slabo platené zamestnania.

“V septembri som dala na stránku edujobs inzerát a dodnes nemáme učiteľa. Nikto sa na tú prácu nebol ani opýtať, že má záujem,” hovorí Drgoňová.

Bratislava je pre učiteľov drahá

Prečo nie je záujem o povolanie, ktoré malo tradične v našej spoločnosti vyšší status? Jedným z dôvodov sú vyššie náklady na život v Bratislave. Byty sú tu najdrahšie a takisto prenájmy, čo pri výške nástupných platov začínajúcich učiteľov pod sedemsto eur robí dnes z pedagógov statusovo horšie vnímané povolanie. Byť učiteľom je finančne výhodnejšie na vidieku a v okresných mestách.

“Mám teraz dve absolventky, ktoré prišli z východného Slovenska a prenajali si byt. Platia mesačne 400 eur prenájom a ich plat je okolo 650 eur. Zostane im teda 250 eur a ja ich obdivujem, ako z toho dokážu prežiť,” hovorí riaditeľka Drgoňová.

Z učiteľských protestov foto N – Tomáš Benedikovič

Aj Postoj.sk upozornil, že do Bratislavy sa sťahujú mladé učiteľky z východu, ktoré si doma nevedia nájsť prácu. Na východe je totiž učiteľov dosť.

Veronika Vaňugová, ktorá v Prešove vyštudovala pedagogiku pre prvý stupeň, sa na východe nevedela zamestnať.

“Poslala som asi dvadsať žiadostí a ani z jednej z oslovených škôl som nedostala odpoveď,” hovorí. “Tak som si povedala, že skúsim šťastie v Bratislave. Našla som si tri školy, ktoré sa mi pozdávali z referencií na internete. Z týchto troch škôl sa všetky ozvali, bola som na každej na pohovore a do všetkých troch ma aj prijali. Toľko k rozdielu medzi Bratislavou a východom,” vysvetľuje Vaňugová.

Pribudli žiaci aj nové triedy

Riaditeľka Drgoňová upozorňuje aj na ďalší faktor, v bratislavskom kraji je teraz viac školopovinných detí. “Demografická krivka stúpla a máme viac prváčikov, viac tried a potrebujeme viac prvostupňových učiteľov. O päť rokov možno budeme takto zháňať učiteľov druhého stupňa.”

Drgoňová hovorí, že na stretnutiach s ďalšími riaditeľmi škôl o nedostatku učiteľov hovoria pravidelne.

“U nás v Ružinove máme deväť škôl a viem, že viacerým kolegom chýbajú prvostupniari, matematikári, fyzikári. Takže to nie je len problém našej školy,” hovorí Drgoňová. Podľa portálu edujobs.sk, kde riaditelia hľadajú nových učiteľov, sú na druhom stupni najžiadanejší učitelia jazykov.

Už pred rokom Denník N písal o nedostatku kuchárov v školských jedálňach. Riešenie je stále v nedohľadne a bratislavské školy tvrdia, že okrem kuchárok nevedia zohnať ani upratovačky. Plat kuchárok sa pohybuje na hranici minimálnej mzdy.

Učitelia bývajú aj na internátoch

Bratislavská župa, ktorá je zriaďovateľom stredných škôl v kraji, sa učiteľom snaží pomôcť ponukou lacnejšieho bývania. Majú možnosť ubytovať sa na stredoškolských internátoch.

Minulý rok samosprávny kraj učiteľom odovzdal desať dvojizbových bytov, ktoré sú v internáte v Dúbravke. Tento rok odovzdal ďalších deväť bytov s rozlohou do 50 metrov štvorcových. O byt môžu požiadať aj iní zamestnanci školy, nie len učitelia.

“Prvým nájomcom je mladý učiteľ z Nitry, ktorý bude v byte bývať aj s manželkou a čerstvo narodeným potomkom. Jeho susedom bude rodina vychovávateľa z okolia Prievidze, ktorá tak konečne môže bývať spolu a netráviť spolu čas iba cez víkendy,” tvrdí samospráva. V treťom byte bude bývať vedúca odborného výcviku, ktorá do Bratislavy denne dochádza. Podnájomníkov zvyšných šiestich bytov náhodne vylosovali.

Náklady na bývanie pre trojčlennú rodinu sú podľa kraja takmer 250 eur. V byte môžu zostať, kým budú pracovať v školstve.

Mestské byty aj tisícové odmeny

Ružinov je zriaďovateľom 14 škôl a každý tretí mestský byt prideľuje učiteľom z ružinovských materských a základných škôl. “Nemusia ani spĺňať kritérium päťročného trvalého pobytu v Ružinove,” tvrdí hovorkyňa Marianna Šebová.

Školám pomáhajú aj v hľadaní nových učiteľov, ich inzeráty uverejňujú na stránke mesta a v regionálnej tlači. “Určite by pomohlo zvýšenie platov pedagogických a nepedagogických zamestnancov na úrovni štátu,” hovorí Šebová.

Starosta Petržalky Vladimír Bajan (nezávislý) každoročne odmení sedem učiteľov tisícovou odmenou, tu sa teda o systémovej podpore hovoriť nedá. Petržalskí učitelia tiež môžu vypracovať projekt o skvalitnení vzdelávania a zapojiť sa do programu s názvom „Naučiť lepšie“. Víťazi programu získajú každý mesiac, keď budú projekt realizovať, stoeurovú mesačnú odmenu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie