Denník N

Bratislavská stanica Nivy zmizne do februára, starý materiál si rozobrali Cvernovka a RTVS

Búranie autobusovej stanice. Foto N - Vladimír Šimíček
Búranie autobusovej stanice. Foto N – Vladimír Šimíček

HB Reavis zbúra socialistické Nivy už začiatkom roka, potom začne s výstavbou nového projektu. Materiál zo starej budovy rozdali Cvernovke, RTVS či Múzeu dopravy.

Stará socialistická autobusová stanica v Bratislave postupne mizne, robotníci už vo vstupnej hale vytrhali dlážku, takmer na skelet prebúrali aj nadzemnú pasáž, kde donedávna boli obchody.

Celá budova má zmiznúť do konca januára, potom developer HB Reavis začne s výstavbou novej podzemnej stanice s veľkým nákupným centrom.

Foto N – Vladimír Šimíček

Travertín dostane RTVS

Developer stavebný odpad rozdáva medzi viaceré organizácie. Časť vzácneho travertínu venuje RTVS do budovy Slovenského rozhlasu, Múzeum dopravy si zobralo typografické navigačné systémy a veľká časť materiálu a vybavenia skončí v Novej Cvernovke na Račianskej ulici.

Šymon Kliman z Nadácie Cvernovka hovorí, že si už zobrali lavičky, odpadkové koše či popolníky a vyťažili asi 16 ton žuly. „Zrecyklujeme ju na opravu schodísk, chodníkov a chodieb v Cvernovke,“ hovorí Kliman.

V Cvernovke už skončila obrovská socha s logom Československej autobusovej dopravy od Juraja Meliša. Sochu ČSAD HB Reavis ponúkol na želanie Meliša najskôr do Slovenského múzea dizajnu, no je taká veľká, že sa tam nezmestila.

Foto N – Vladimír Šimíček

Ikarusy rozoberú nadšenci

Na prvom poschodí autobusovej stanice zatiaľ zostali aj Ikarusy, ktoré slúžili ako netradičná kaviareň. Nadšenci dopravy ich rozoberú na súčiastky a použijú na opravy.

HB Reavis hovorí, že betón z nástupíšť bude zrecyklovaný a použijú ho na chodníky do ďalších projektov.

Developer začal s výstavbou v areáli už v máji, no zatiaľ pracoval iba na výškovej administratívnej budove. Starú stanicu zavrel v októbri a autobusy na tri roky presunul do dočasnej stanice na Bottovej ulici.

Stále nie je jasné, ako sa developer a mesto vysporiadajú s nutnými obmedzeniami na rušnej ulici Mlynské nivy, kde chce HB Reavis vybudovať podzemný kruhový objazd. Pri úplnom uzavretí cesty by práce trvali 14 mesiacov. Ak by cesta zostala aspoň trochu prejazdná, no stále s výraznými obmedzeniami, práce na nej by trvali až tri roky.

Foto N – Vladimír Šimíček

Pellegrini lobuje za štatút pre developerov

Developeri HB Reavis a J&T Real Estate sa v súčasnosti snažia získať štatút významnej investície. J&T pre projekt Nové Lido a pokračovanie Eurovea aj s novými električkami, HB Reavis pre Nivy a lanovku cez Dunaj.

Podpredseda vlády Peter Pellegrini najskôr sľuboval, že sa ešte začiatkom leta vyjadrí k štatútu pre HB Reavis a počká si na názory samospráv. Pellegrini najskôr tvrdil, že bez súhlasu dotknutých mestských častí a mesta vláda štatúty nepridelí.

Keď však štatút najskôr odmietli miestni poslanci v Petržalke a neskôr aj v Ružinove, už ich rozhodnutie ignoruje. Teraz sa už pýta iba na názor mesta a otvorene lobuje za nadštandardné výhody pre developerov.

„Musíte mať odvahu a povedať, čo si myslíte. Ja osobne si myslím, že by to Bratislave pomohlo a želám si, aby Bratislava rozkvitala. Poďme do toho a urobme to, ale tak, aby boli dodržané všetky parametre,“ povedal Pellegrini na HN Clube Hospodárskych novín.

Pellegrini tiež tvrdí, že vláda môže rozhodnúť aj bez súhlasu mesta. „Zo slušnosti, keďže je to investícia na pôde hlavného mesta, obrátil som sa na pána primátora, aby povedal, čo si o tom myslí,” povedal Pellegrini.

Mestskí poslanci primátora zaviazali, aby na štatúty nekývol bez ich súhlasu a aj Nesrovnal je zatiaľ zdržanlivý. Nechce, aby sa mesto dostalo do podobnej situácie ako pri hlavnej stanici, ktorá nie je doteraz zrekonštruovaná.

„Samozrejme, vítame investície, pretože Bratislava nemá na to zdroje. Ale bianko šeky vydávať nemôže. Mám povedať teraz áno na základe žiadosti, ktorá má pár strán? Ale kto zaručí, že sa bude zachovávať verejný záujem, kto zaručí participáciu Bratislavčanov, kto toto všetko zoberie na seba?“ pýtal sa bratislavský primátor na HN Clube.

Miestni poslanci sa obávajú, že keď developeri dostanú štatút, budú mať väčšiu slobodu. Samosprávy tým tiež prídu o veľké peniaze z poplatku na rozvoj.

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Developeri v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie