Denník N

Na obrane končí dôležitý úradník s väzbami na SNS. Za rok stihol viacero prešľapov

Oleg Havasi (vľavo) pôsobil pred príchodom na ministerstvo obrany ako obchodný diplomat vo Vietname. Od decembra sa znovu presunie na rezort zahraničia. Foto - Chungta.vn
Oleg Havasi (vľavo) pôsobil pred príchodom na ministerstvo obrany ako obchodný diplomat vo Vietname. Od decembra sa znovu presunie na rezort zahraničia. Foto – Chungta.vn

Oleg Havasi pôsobil v tajných službách, neskôr bol na ministerstve životného prostredia v čase, keď sa tam pripravoval emisný podvod.

Na ministerstve obrany končí jeden z najvyššie postavených úradníkov, ktorý tam prišiel po nástupe nominantov SNS. Podľa zistení Denníka N odíde k začiatku decembra riaditeľ odboru medzinárodných vzťahov Oleg Havasi.

Havasi sprevádzal ministra Petra Gajdoša (nestranník za SNS) na rokovaniach na najvyššej úrovni. Popri tom sa stretával s veľvyslancami i vojenskými pridelencami akreditovanými na Slovensku. V jeho kancelárii sa zbiehajú všetky informácie od slovenskej delegácie pri NATO.

Do funkcie nastúpil len vlani na jeseň, krátko po tom, ako na ministerstvo prišiel nový šéf služobného úradu Ján Hoľko, ktorý je hlavným personalistom ministerstva.

Hoľko je priamou spojkou predsedu SNS Andreja Danka, vďaka čomu má silné postavenie. Špekuluje sa, že sa dlhé roky pozná aj s Havasim, ktorého si priviedol ako svojho človeka – obaja mali v minulosti pôsobiť vo vojenských tajných službách.

Overiť tieto informácie je zložité. Denník N požiadal Hoľka o vyjadrenie k jeho známosti s Havasim, žiadna odpoveď neprišla.

Pre zdravotné dôvody

Prečo vlastne Havasi končí? Hovorkyňa ministerstva Danka Capáková to vysvetľuje ako bežnú personálnu záležitosť. Havasi predtým pôsobil na ministerstve zahraničia a na rezort obrany bol formálne len „prepožičaný“. Teraz sa vracia späť.

V polovici októbra sa minister Peter Gajdoš stretol s americkým veľvyslancom Adamom Sterlingom. Napravo od neho sedia Hoľko a Havasi. Foto – MOSR

„Oleg Havasi u nás pôsobil na základe dočasného preloženia z ministerstva zahraničných vecí, kam sa k 1. decembru 2017 vracia na vlastnú žiadosť zo zdravotných dôvodov. Ide o štandardný postup, ktorý umožňuje zákon o štátnej službe. Rovnakým spôsobom sú viacerí zamestnanci z rezortu obrany preložení na rezort diplomacie,“ napísala hovorkyňa Capáková.

Podľa zdrojov Denníka N však môže byť za jeho koncom viacero prešľapov. Už krátko po Havasiho nástupe unikli do médií informácie o diplomatickom faux pas, za ktoré bol zodpovedný Havasiho odbor. Týždenník Plus 7 dní napísal, že ministerstvo odmietlo vpustiť diplomatku britskej ambasády na spoločné stretnutie vojenských pridelencov na Slovensku. Dôvodom bolo, že nie je oficiálne vojenským pridelencom.

Problémom však je, že Briti vlastného vojenského atašé na Slovensku nemajú, preto posielajú nevojenských diplomatov. Pred nástupom Havasiho to ministerstvu neprekážalo. Výsledkom boli oficiálne listy, ktoré si Briti so slovenským rezortom obrany vymenili, aby sa celá vec vysvetlila.

Na ruskej ambasáde

Naposledy sa Havasi zviditeľnil pred dvoma týždňami, keď ho reportéri Plus 7 dní odfotili, ako s fľašou vína prišiel na obed s ruským veľvyslancom a ruským vojenským pridelencom. Týždenník s odvolaním na zdroje z diplomacie poznamenal, že nosenie alkoholu na pracovné stretnutia nie je práve bežné.

Návšteva podporila podozrenie, či sa nominanti SNS nesnažia priamo či nepriamo pomáhať ruským záujmom. Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď napríklad upozornil na to, že Dankovi ľudia skúšali v uplynulých týždňoch blokovať prijatie nových strategických dokumentov, ktoré kritizujú správanie Ruska na medzinárodnej scéne alebo zdržovať plán na výmenu ruských stíhačiek MiG-29 za západnú techniku.

„Prechod na západnú techniku podporujú všetky koaličné aj opozičné strany, ak nepočítame extrémistov. Nič nebráni tomu, aby padlo finálne rozhodnutie. Brzdia to iba nominanti SNS,“ poznamenal Naď.

V čase, keď ministerstvo obrany rozhoduje, či si ponechá ruské stíhačky, odfotili novinári Plus 7 dní Havasiho na ruskej ambasáde. Podľa oficiálnej verzie tam šiel s fľaškou vína vysvetľovať výroky štátneho tajomníka.

Hovorkyňa Capáková vysvetľovala Havasiho návštevu ambasády okrem iného tým, že išiel žehliť „protiruské vyjadrenia niektorých predstaviteľov ministerstva“. Tým narážala na štátneho tajomníka za Most-Híd, Róberta Ondrejcsáka, ktorý na ministerstve obhajuje prozápadný kurz.

Vyjadrenie hovorkyne, ktorá spadá pod nominantov SNS, opäť priživilo napätie medzi špičkami rezortu. „Považujem za minimálne čudné a neštandardné, ak politický riaditeľ môjho vlastného ministerstva ide riešiť mňa na ruskú ambasádu a rokovať o mojich slovách,“ ohradil sa Ondrejcsák počas rozhovoru na rádiu Expres.

Univerzálny nominant

Kto Havasiho teraz nahradí, hovorkyňa neprezradila. Odmietla aj žiadosť Denníka N o zaslanie Havasiho životopisu, z ktorého by sa dalo vyčítať jeho profesijné pozadie.

Z verejne dostupných informácií sa však dá zistiť, že Havasi nemá problém dostať sa do vplyvných funkcií v takmer akomkoľvek rezorte.

V roku 2006 pracoval ako vedúci služobného úradu na Správe štátnych hmotných rezerv. V roku 2007 ho prijali na ministerstvo životného prostredia, ktoré ovládali nominanti vtedajšieho predsedu SNS Jána Slotu.

Havasi sem prišiel spolu s niekoľkými ďalšími bývalými príslušníkmi vojenskej tajnej služby, ktorí začali postupne obsadzovať tento rezort. V júni 2008 na to upozornili novinári týždenníka Žurnál v článku s názvom „Tajní na životnom prostredí“.

„Z ministerstva odchádzajú ľudia, ktorí ho zakladali. Nahrádzajú ich napríklad bývalí zamestnanci ministerstva obrany, ktorí v oblasti životného prostredia nemajú žiadne skúsenosti,“ písal vtedy Žurnál.

Začiatkom októbra sprevádzal Havasi (druhý sprava) ministra Gajdoša na dvojdňovej pracovnej návšteve Grécka. Foto – MOSR

Havasi konkrétne nastúpil do funkcie riaditeľa odboru posudzovania vplyvov na životné prostredie, v ktorej vystriedal Vieru Huskovú. Išlo o dlhoročnú úradníčku, ktorá na tejto pozícii pracovala od začiatku 90. rokov.

„Z funkcie ma odvolali bez udania dôvodu a ponúkli mi miesto vedúcej oddelenia, ale nakoniec som dala výpoveď sama. Diali sa tam veci, aj voči mojej osobe, ktoré boli proti môjmu presvedčeniu. Nepredstavovala som si, že raz takto budem odchádzať z práce, ktorú som mala rada,“ hovorila vtedy Husková novinárom. O akých veciach presne rozprávala, už nevysvetlila.

Faktom je, že Havasi sa stal podriadeným nového šéfa sekcie kvality životného prostredia Pavla Tehlára, ktorý podľa zistení novinárov tiež pôsobil vo vojenskej tajnej službe.

Tehlár bol zodpovedný za nevýhodný predaj emisných povoleniek schránkovej firme InterBlue Group, ktorý prerástol do jedného z najväčších škandálov prvej Ficovej vlády.

Či sa na príprave obchodu podieľal aj priamo Havasi, nie je známe. Z funkcie odišiel začiatkom októbra 2008. Predaj emisných povoleniek podpísali o mesiac neskôr a samotná kauza prepukla na jar 2009, keď sa informácie o obchode dostali do médií.

Dôležitý človek

Havasi po čase opäť zmenil rezort a prešiel na ministerstvo zahraničných vecí. Niekoľko rokov bol vyslaný ako obchodný diplomat na slovenskej ambasáde vo Vietname.

Na rezort obrany sa vrátil až krátko po tom, čo ho prevzala SNS a po príchode šéfa služobného úradu Hoľka.

Hoľko pred príchodom Havasiho vypracoval novú organizačnú štruktúru, vďaka ktorej dostal šéf odboru medzinárodných vzťahov na starosť aj dôležitú oblasť obrannej politiky. Bezpečnostný analytik Naď to označil za nelogický krok, keďže obranná politika dovtedy spadala pod inú sekciu. Výsledkom však bolo posilnenie Havasiho vplyvu.

„Stal sa z neho takzvaný defence policy director, čo je v krajinách NATO a EÚ považované za významnú funkciu. Človek v tejto pozícií zodpovedá za podklady pre rokovania ministrov, podieľa sa na príprave národných stanovísk voči Európskej únii a NATO alebo aj na príprave strategických dokumentov,“ poznamenal Naď.

Havasi, Gajdoš a náčelník generálneho štábu Milan Maxim na stretnutí s českým ministrom Martinom Stropnickým a náčelníkom českého generálneho štábu Josefom Bečvářom. Foto – MOSR

Veľmi rýchlo sa však Havasi dostal do sporov s inými zložkami ministerstva. Niektorí úradníci Denníku N hovorili, že im Havasiho odbor odmietal poskytovať informácie, ktoré potrebujú pre svoju činnosť. Medzi ne patrili napríklad správy prichádzajúce od delegácie v Bruseli.

Situácia sa dostala až do stavu, keď si úradníci ministerstva obrany tieto správy museli pýtať od ministerstva zahraničných vecí, aby s nimi mohli pracovať.

Denník N kvôli tejto téme oslovil e-mailom aj Havasiho, ten ale nereagoval.

Je pravdepodobné, že Havasiho pôsobenie sa riešilo aj na úrovni koalície. Oblasť zahraničných vzťahov má mať totiž na starosti sekretariát štátneho tajomníka za Most-Híd Ondrejcsáka, ktorý sa s nominantmi SNS opakovane dostáva do konfliktov.

Dankovo renomé

Zároveň je možné, že Havasi už čiastočne prekážal aj samotnému Dankovi. Predsedu SNS sa mohol osobne dotknúť už prvý Havasiho prešľap, ktorý sa týkal sporu s britskou ambasádou. Týždenník Plus 7 dní o ňom informoval v polovici februára v rovnakom čísle, v akom uverejnil aj veľký rozhovor so samotným Dankom.

Čitateľ si tak mohol v jednom časopise prečítať ústretovo ladený rozhovor o tom, ako sa Dankovi vládne v koalícii a niekoľko stránok predtým článok, ako nominanti SNS robia diplomatické škandály.

Aj vzhľadom na tesné vzťahy Havasiho s nominantmi SNS je pravdepodobné, že Danko musel jeho odchod z ministerstva schváliť.

O stanovisko sme požiadali aj samotného Danka, ani jedna z jeho hovorkýň však na otázky nereagovala.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie