Denník N

V dedine Lúky pri Púchove nemajú lekára už dva roky, vidiek je neatraktívny

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Obec ponúkala ambulanciu zadarmo aj finančný príspevok na bývanie, záujemcov o pozíciu lekára však nenašla. Kraj hovorí o nedostatku lekárov ako o celospoločenskom probléme.

Obec Lúky má 924 obyvateľov a problém nájsť všeobecného lekára. Starí ľudia musia aj kvôli bežnému vyšetreniu dochádzať do Púchova a starosta Ján Behro (nezávislý) si po dvoch rokoch neúspešného hľadania netrúfne povedať, či sa im situáciu podarí v blízkej dobe vyriešiť.

„Oslovili sme nejedného lekára. Podarilo sa nám skontaktovať sa s ukrajinskou lekárkou, ale tam to stroskotalo na výške platu. Ponúkali sme benefit, že poskytneme zadarmo ordináciu. Bola aj ambícia, že by sme viacerí kolegovia z doliny poskytovali nejaké finančné prostriedky na úhradu ubytovania, či už v Púchove, alebo kde by si nádejný lekár zvolil. Vyjadroval som sa vo viacerých médiách a televíziách, poslali sme nespočetné množstvo inzerátov, ale nikto sa nám neozval,“ hovorí Behro.

V zdravotnom stredisku v dedine bol kedysi všeobecný a detský lekár aj zubár, dnes musia ľudia chodiť do Púchova – podobne ako v mnohých obciach v okolí.

„Niektorí ešte nemali atestáciu, u niektorých bol problém v povolení, pretože išlo aj o lekárov z cudziny. Niektorí nespĺňali požiadavky, ktoré musí obvodný lekár mať – išlo napríklad o chirurgov na dôchodku a podobne. Nevedeli sme garantovať platové podmienky: lekári chceli mať určitú záruku, že si dokážu u nás zarobiť nejakú sumu, ale to sme my nevedeli sľúbiť, pretože ani neviem, koľko taký lekár dokáže reálne zarobiť,“ doplnil.

Neatraktívny vidiek

V Lúkach majú problém, odkedy odišiel všeobecný lekár do dôchodku. Podľa Behra je problémom aj to, že mladí lekári nemajú o prácu na vidieku záujem: „Dedina ich neláka, uprednostňujú skôr prax v zahraničí alebo v ‚značkových‘ nemocniciach.“

„Mňa osobne mrzí, že lekár, ktorý obvod prebral, nám prisľúbil, že sa postará aj o našu ambulanciu (v Lúkach) a bude tam dochádzať niekto z jeho ambulancie, možno sestrička, ktorej verí a ktorá ma odbornosť, ale nemá ešte dokončené atestácie,“ pokračuje.

„Malo to byť na konci roku 2016, no nedošlo k tomu. Ľudia dochádzajúci do Púchova sú znechutení. Chýba im ľudský prístup, na ktorý boli zvyknutí pri svojom pôvodnom lekárovi. Majú pocit, že sú len tovar. Veľmi by som im chcel pomôcť a verím v zázrak, že jedného dňa sa nejaký lekár objaví. Bolo by to veľkým prínosom pre dolinu. Teraz však neviem povedať, či sa nám situáciu podarí dať do poriadku. Snažíme sa problém riešiť aj s Trenčianskym samosprávnym krajom, boli nám v tomto smere nápomocní.“

Behro konštatoval, že téma lekára v Lúkach sa dostala aj do kampane pred župnými voľbami, ktoré budú v sobotu. „Objavilo sa to aj teraz v predvolebných sľuboch jednej pronárodnej strany. Hovorili, že dokážu doviesť do našej ambulancie lekára. Nám sa to však ani za dva roky nepodarilo, preto si myslím, že v tomto prípade išlo o predvolebný populizmus. Dotyčného som aj vyzval, aby sme do volieb spoločne hľadali lekára, avšak bez pozitívnej odozvy. Je to boj na dlhé lakte.“

Starosta Lúk však nie je jediný, kto musí riešiť problémy s absenciou všeobecného lekára. Nemali ho ani obce v Marikovskej doline, až prednedávnom začal v Udiči ordinovať lekár z Ukrajiny.

„Nejde len o problém našej obce, ale viacerých. Niektorí kolegovia mi na školeniach hovorili, že sa im sľúbil lekár, ten zobral obvod, odišiel z ambulancie do okresného mesta – niečo podobné ako u nás – a lekársku prax vykonáva tam,“ uzavrel Behro.

Systémový problém

Nedostatok lekárov – všeobecných a aj lekárov špecialistov je celospoločenský problém, tvrdí Elena Štefíková, vedúca oddelenia zdravotníctva a humánnej farmácie Trenčianskeho samosprávneho kraja.

„Medzi lekármi chýba celá jedna generácia, ktorá z hľadiska lepšieho platového ohodnotenia a iných motivačných faktorov odišla za hranice Slovenska. Za najväčší problém považujeme to, že v 90. rokoch bola všeobecná ambulantná starostlivosť postupne odštátnená a neskôr aj ambulancie lekárov špecialistov. Systematické vzdelávanie lekárov a príprava neboli zabezpečené tak, aby mohli postupne nahrádzať odchádzajúcich lekárov.“

Štefíková za ďalší problém považuje aj prílišnú reguláciu siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a tiež regulácie zo strany zdravotných poisťovní. Tie podľa nej demotivujú lekárov, aby sa usilovali samostatne prevádzkovať ambulancie či už všeobecnej, alebo špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

„V uplynulom období rokov 2009 – 2012 Trenčiansky kraj realizoval projekt zameraný na doplnenie systému zdravotníctva v kraji o kvalifikovaných lekárov, ktorý sa financoval z fondov EÚ prostredníctvom Operačného programu vzdelávanie. Vďaka tomu sa podarilo finančne podporiť vzdelávanie a špecializačnú prípravu lekárov najmä v nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja a Fakultnej nemocnice Trenčín.“

„Aktuálne je Trenčiansky kraj zapojený aj do rezidentského programu, avšak v rámci systémových riešení odporúčame ministerstvu zdravotníctva rozšíriť rezidentský program aj o lekárov špecialistov,“ hovorí Štefíková.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Slovensko

Teraz najčítanejšie