Denník N

Smer podporuje na bratislavského župana Ftáčnika, ten tvrdí, že ďalej kandiduje ako nezávislý a o podpore nerokoval

Milan Ftáčnik. Foto N – Vladimír Šimíček
Milan Ftáčnik. Foto N – Vladimír Šimíček

V Bratislavskom kraji Smer podporuje na župana Milana Ftáčnika, napísal krajský šéf strany Glváč v internom liste. Ftáčnik tvrdí, že sa o liste dozvedel až dnes a o podpore nerokoval.

Smer podporuje na župana Bratislavského kraja Milana Ftáčnika (nezávislý). Podporu mu najsilnejšia vládna strana vyslovila až týždeň pred voľbami a robí tak v internom liste, ktorý je určený len členom a sympatizantom strany.

Krajský šéf strany Martin Glváč ich žiada, aby dali v sobotných voľbách hlas Ftáčnikovi a zabránili tak politickým experimentom a súčasnému spôsobu vedenia kraja.

„Milan je vzdelaný človek so skúsenosťami ministra, starostu, primátora hlavného mesta či poslanca a nespájajú sa s ním žiadne škandály,“ vysvetľuje v liste, ktorého pravosť redakcii potvrdil zdroj priamo zo Smeru. Glváč sa k listu nechcel vyjadriť a zatiaľ neodpovedalo ani tlačové oddelenie Smeru.

Glváč: Nemohli sme Ftáčnika podporiť priamo

Ftáčnik hovorí, že sa o liste dozvedel v nedeľu a nevníma ho ako oficiálnu podporu, keďže ide o interný list od predsedu krajskej organizácie.

„Oficiálna podpora by sa musela odohrať na základe rokovaní, no tie sme na túto tému s pánom Glváčom neviedli. Nie je žiadna dohoda ani záväzky z mojej strany. Vnímam to ako postoj strany Smer, ktorý rešpektujem. Odporučil svojim členom, ako vidí situáciu.“

Ftáčnik nevie, či ho Smer pred voľbami podporí aj verejne. „Vážim si podporu každého voliča – či je voličom alebo členom Smeru, SaS, alebo inej strany. Rozhodol som sa kandidovať ako nezávislý kandidát. Toto naďalej platí, kandidujem ako nezávislý bez podpory politických strán.“

V texte listu sa objavuje aj opatrný náznak kritiky Ftáčnika („môžu zaznievať kritické hlasy, pretože ako primátor dôsledne nepresadzoval ľavicovú politiku a rozvojové programy“), ďalej sa však už objavujú len argumenty za tohto kandidáta. 

Glváč tiež píše, že v situácii, keď sa pravica dištancovala od súčasného župana Pavla Freša, hoci s ním v zastupiteľstve vládla, a postavila si aj vlastných kandidátov, nemohli priamo podporiť Ftáčnika.

„Okamžite by sa strhla mediálna hystéria. Citlivo vnímame, že aj v našich radoch môžu zaznievať kritické hlasy, pretože ako primátor dôsledne nepresadzoval ľavicovú politiku a rozvojové programy. Pravdou však je, že tomu bránilo silné pravicové zastupiteľstvo,“ obhajuje rozhodnutie krajský šéf Smeru.

V liste tiež vysvetľuje, že vlastného kandidáta nepostavili, lebo by okamžite vznikol ľavicovo-pravicový a nie hodnotový súboj. Smer v Bratislavskom kraji vstúpil iba do koalície na župných poslancov so stranami SKOK, Most-Híd, SDKÚ-DS, Stranou zelených a so Starostami a nezávislými kandidátmi. Most-Híd, ktorý je so Smerom vo vláde, podporil kandidáta Daniela Krajcera (SKOK).

Ftáčnik od ohlásenia kampane v marci opakoval, že so Smerom o podpore nerokoval. Ešte v druhej polovici októbra neočakával, že sa zaňho Smer postaví. „Na rozdiel od predošlých dvoch volieb primátora som sa neuchádzal o žiadnu podporu,“ povedal v rozhovore pre Denník N.

Na primátora Bratislavy kandidoval dvakrát s podporou Smeru, no v posledných voľbách v roku 2014 neuspel.

Fico už Ftáčnika naznačoval

Minulý týždeň sa pre Tablet.tv vyjadroval k situácii kandidátov pred voľbami aj premiér Robert Fico. O voľbách v bratislavskej župe hovoril len v náznakoch; tá zostala zatiaľ jediným krajom, kde verejnosť nespoznala jasný postoj Smeru. Fico vtedy v rozhovore povedal, že je ešte čas postaviť sa k Bratislave konkrétnejšie, a nevylúčil, že urobia v krátkom čase jasné vyhlásenie.

„Myslím si, že voliči Smeru sú dostatočne zorientovaní, pozerajúc sa na historickú orientáciu jednotlivých kandidátov, aby si vedeli vybrať. Keď sa bavím s našimi voličmi v Bratislavskom kraji, tak mi naznačujú, že orientácia kandidáta je pre nich veľmi dôležitá: ako sa správal v minulosti, či je to skutočne človek, ktorý má ľavicové hodnoty,“ povedal Fico.

Nepriamo tým vtedy mohol myslieť nezávislého kandidáta a ľavičiara Milana Ftáčnika, s ktorým bol v deväťdesiatych rokoch spoločne aj v Strane demokratickej ľavice.

Podporný list pre Ftáčnika od krajského šéfa strany Glváča.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie