Denník N

Kampaň s králikmi ukáže, ako málo hlasov stačí Kotlebovým ľuďom na zvolenie vo vašom meste

Internetová kampaň má aj kritikov. Irena Biháriová sa pýta, či je najlepšou cestou, ako mobilizovať proti Kotlebovi, robiť si žarty z rečovej chyby.

Možno by ste boli prekvapení, ako málo hlasov stačí, aby vás v župných voľbách zvolili za krajského poslanca. V hlasovaní, na ktoré pred štyrmi rokmi prišla len pätina voličov (necelých 900-tisíc), v niektorých obvodoch stačilo pozháňať len tisícpäťsto hlasov.

Antifašistická kampaň Zastavte inváziu králikov ukazuje toto číslo priamo vo vašom meste či dedine. A porovná ho so silou, ktorú vo vašom meste mala Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko vo vlaňajších parlamentných voľbách, v tých získala 209 779 hlasov.

V mnohých obvodoch získala minulý rok viac hlasov, ako by jej kandidátom malo stačiť teraz v sobotu, keď sa bude rozhodovať o krajských poslancoch.

„Tvoj hlas má oveľa väčšiu váhu ako v parlamentných voľbách, pretože menej ľudí volí menej poslancov,“ upozorňuje kampaň. „Kgálici to vedia a ich odhodlaní priaznivci sú disciplinovaní. Oni voliť prídu.“

Kgálici a Grammar nazis

Ku kampani, ktorá pripodobňuje kandidátov ĽSNS ku králikom, sa zatiaľ nikto neprihlásil. Šíri sa spontánne na Facebooku, kde má zatiaľ vyše 1300 fanúšikov.

Kampaň má už aj kritikov, výhrady má napríklad šéfka Ľudí proti rasizmu a spoluzakladateľka Progresívneho Slovenska Irena Biháriová. Prekáža jej, že  si robí žarty z toho, že Kotleba nevie vysloviť hlásku „r“.

„Zbytočne to uráža ľudí, ktorí tiež rengajú – fakt nie je na Kotlebovi nič vtipnejšie ako banálna rečová chyba?“ pýta sa Biháriová. „Ja osobne by som nikdy nešla, ani voči Marianovi, ani voči jeho kumpánom, do roviny dehumanizácie, čo je proces, kde sa ľuďom pripisujú zvieracie atribúty.“

Neznámi autori kampane na Facebooku odpovedajú, že sa dehumanizácii chceli vyhnúť a aj preto si vybrali zviera, ktoré je milé. „Dbáme na to, aby kgálikmi boli označení výhradne kandidáti a poslanci fašistov,“ odpisujú

„Voličov označujeme ako priaznivcov, disciplinovaných a odhodlaných. Za inváziu nepovažujeme existenciu spoluobčanov s iným názorom, ale obsadzovanie politických funkcií fašistami.“

Denník N prišiel v máji 2016 s kampaňou s názvom Grammar nazis, ktorá si robila žarty z gramatických chýb, ktoré často robia priaznivci krajnej pravice v internetových diskusiách. Kampaň nemala dobré hlasy a neujala sa.

„Na papieri to vyzeralo dobre. Náckovia nemajú dobrý pravopis a všetky tie svoje hejty píšu s gramatickými chybami. Ich opravovaním by sme teda mohli upozorniť na to, ako sú mimo,“ vysvetľoval neúspech kampane jej autor, Braňo Bezák z agentúry Istropolitana Ogilvy.

„No len čo sa to rozbehlo, objavil sa obrovský počet negatívnych reakcií. Nemal som dobrý insight, lebo keby som ho mal, vedel by som, že celá táto téma je priveľmi závažná a citlivá aj pre ľudí, ktorí sú akoby na tej našej strane. Pomýlil som sa a vznikla zlá reklama.“

Ktorí voliči sú motivovanejší?

Aktuálna kampaň s králikmi porovnáva dve rozdielne čísla – minimálny počet hlasov potrebný na zvolenie za poslanca vo voľbách s 20-percentnou účasťou a podporu ĽSNS v parlamentných voľbách s 60-percentnou účasťou.

Dnes presne nevieme povedať, akí voliči sa župné voľby chystajú vynechať. Niektoré dáta však ukazujú, že Kotlebovi voliči patria v súčasnosti k tým motivovanejším, podobne ako voliči Smeru, a župné voľby odignorujú napríklad skôr sympatizanti OĽaNO či Borisa Kollára.

Preto bude mať sila Kotlebovej ĽSNS vo voľbách s nižšou účasťou väčšiu váhu, čo môže znamenať aj väčšie volebné zisky v krajských parlamentoch.

Podľa posledných predvolebných prieskumov agentúry AKO, zverejnených pred moratóriom, boli najpevnejšie rozhodnutí voliči v Banskobystrickom kraji, kde sa črtá tesný súboj medzi Jánom Lunterom a Marianom Kotlebom.

Pri oboch kandidátoch viac ako polovica z deklarovaných voličov hovorilo, že už svoje rozhodnutie nezmenia. Pri Marianovi Kotlebovi bol tento počet ešte o niečo vyšší ako pri Jánovi Lunterovi.

Kotleba postavil vyše tristo mien

So skratkou ĽSNS za menom tento rok kandiduje do župných zastupiteľstiev osemkrát viac ľudí ako pred štyrmi rokmi, presne 335. Celkovo sa volí 416 poslancov. Na porovnanie, preferenčne len o málo slabšie hnutie Sme rodina Borisa Kollára postavilo 78 kandidátov.

V roku 2013 za stranu kandidovalo 45 ľudí, ktorí sa uchádzali o post krajských poslancov. Uspel len Marian Kotleba v prvom banskobystrickom obvode, no keďže sa stal županom, jeho post poslanca pripadol ďalšiemu v poradí z koalície Smer-KDH.

ĽSNS nominovala aj tých najtvrdších radikálov. Andreja Medveckého, obvineného z útoku na Dominikánca Leniho Cruzoa, či Rastislava Rogela, speváka neonacistických kapiel Juden Mord a Krátky proces, ktorý koncertoval aj v tričku s vyobrazením Adolfa Hitlera.

Pri bližšom pohľade na kandidátky sa ĽSNS výrazne odlišuje od ostatných strán a koalícií. Najzásadnejší rozdiel vidieť pri vzdelaní. Len zhruba tretina kandidátov ĽSNS má vysokoškolský titul, zatiaľ čo pri koalícii, opozícii a aj nezávislých to je okolo 80 percent vysokoškolsky vzdelaných kandidátov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie