Denník N

Kotlebovci pred voľbami klamú, že vybojovali eurofondy

Kotleba. Foto – TASR
Kotleba. Foto – TASR

Banskobystrický kraj nemôže pre nelegálne zamestnávanie kotlebovcov čerpať eurofondy. ĽSNS tvrdila, že to už neplatí. Keď to Brusel aj slovenskí koordinátori eurofondov popreli, strana tvrdí, že to vedia obísť.

Kotlebovci presviedčajú voličov pred župnými voľbami, že vybojovali eurofondy a za približne 20 miliónov idú opravovať krajské cesty.

„Nie je to pravda,“ tvrdí Centrálny koordinačný orgán a v podobnom duchu sa vyjadrilo aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Kotleba má problémy s eurofondmi od nástupu do funkcie župana Banskobystrického samosprávneho kraja. Najprv ich nechcel, potom už chcel, ale vlastnou zásluhou o milióny na rekonštrukciu ciest a domovov sociálnych služieb prišiel.

Teraz pred voľbami kotlebovci presviedčali, že eurofondy budú. Keď to Brusel aj slovenskí koordinátori eurofondov popreli, tvrdili, že to obídu cez obce. Aj keby mali takýto plán, ešte neznamená, že eurofondy sa do kraja dostanú.

Klamstvo 1: Európska komisia zrušila zákaz vlády

Od prelomu rokov 2015 a 2016 už kraj pre nelegálne zamestnávanie priamo na úrade nemôže eurofondy čerpať.

Kotlebova Ľudová strana – Naše Slovensko však presviedča voličov, že to tak nie je. Opakovane vyhlasuje, že čerpajú, alebo idú čerpať minimálne 20 miliónov na opravy krajských ciest. Upozornil na to niekoľko dní pred voľbami nezávislý kandidát na župana Ján Lunter.

Hneď niekoľko klamstiev kotlebovcov je o eurofondoch v straníckych novinách.

Predvolebné stranícke noviny Naše Slovensko tvrdia, že vláda síce kraju zastavila čerpanie eurofondov, ale po dvoch rokoch sa ich Kotlebovi podarilo opäť vybojovať. Tvrdia, že čiernu prácu, za ktorú sa dostali na zoznam neoprávnených prijímateľov eurofondov a štátnej pomoci, im „našili“.

„Vláda eurofondy pre BBSK zastavila, preto sme sa obrátili na Európsku komisiu, ktorá rozhodnutie vlády po rokoch zrušila. Vďaka tomu sme mohli koncom leta podať projekty na opravy krajských ciest za 20 miliónov eur,“ informovali kotlebovci voličov a v týchto dvoch vetách je hneď niekoľko klamstiev.

Kotlebovci sa obrátili na Európsku komisiu, a to zásadné klamstvo je, že Brusel podľa kotlebovcov zrušil rozhodnutie vlády a eurofondy čerpať údajne môžu. To tvrdí Uhrík.

Vyvrátili to Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a Centrálny koordinačný orgán, ktorý manažuje eurofondy na Slovensku.

„V rámci riadenia Európskych štrukturálnych a investičných fondov nemá Európska komisia žiadne kompetencie zrušiť rozhodnutie vlády,“ konštatovalo vo svojom stanovisku k tvrdeniam ĽSNS Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Klamstvo 2: Môžeme žiadať eurofondy

Neskôr kotlebovci vyhlásenie spresnili, že dvadsať miliónov eur na opravy ciest z eurofondov čerpať prostredníctvom Banskobystrickej regionálnej správy ciest ešte len budú.

Podpredseda Kotlebovej strany, riaditeľ Úradu BBSK, poslanec parlamentu a kandidát na župana Nitrianskeho kraja Milan Uhrík o čerpaní fondov hovoril aj v predvolebnej diskusii v RTVS.

„Banskobystrický kraj ide čerpať eurofondy. Dvadsať miliónov na výstavbu ciest od septembra, je to aktuálne.“

„V dôsledku nezrovnalostí pri čerpaní eurofondov, ktoré implementoval BBSK a teraz sa riešia súdnou cestou, je vyšší územný celok Banská Bystrica neoprávneným žiadateľom eurofondov. Na tomto stave sa dodnes nič nezmenilo,“ konštatovalo Zastúpenie EK na Slovensku.

Klamstvo 3: Podali sme projekty za 20 miliónov

Milan Uhrík možnosť čerpania eurofondov vidí inak. Pripustil, že informácia o zrušení rozhodnutia vlády Európskou komisiou „je, povedané zjednodušene, ale v podstate, áno“. Vysvetľoval, že Národný monitorovací výbor, kde má členov aj Európska komisia, rozšíril niekedy v lete zoznam prijímateľov aj na regionálne správy ciest. To by mala byť podľa neho cesta, ako sa zablokovaný kraj dostane k miliónom.

„Eurofondy určené na opravu ciest budeme čerpať cez regionálnu správu ciest, ktorá bude oficiálnym žiadateľom. Eurofondy pre cezhraničnú spoluprácu budeme čerpať tak, že formálnymi žiadateľmi budú obce, s ktorými kraj podpíše zmluvu o spolupráci a podpíše spolufinancovanie. Obídeme to cez iných prijímateľov,“ vyhlásil Uhrík.

Centrálny koordinačný orgán vyhláseniam predstaviteľov Kotlebovej strany nerozumie.

„Informácie sú nepravdivé, vyšší územný celok Banská Bystrica je stále neoprávneným žiadateľom. Nie je pravdou, že boli podané projekty na opravu krajských ciest za 20 miliónov eur.“ Podľa stanoviska Centrálneho koordinačného orgánu regionálne správy ciest nie sú oprávnení žiadatelia v celom operačnom programe.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie