Denník N

Daniari spustili nový systém a znova im funguje zle

František Imrecze ešte ako šéf Finančnej správy po boku niekdajšieho premiéra Roberta Fica. Foto – TASR
František Imrecze ešte ako šéf Finančnej správy po boku niekdajšieho premiéra Roberta Fica. Foto – TASR

Kde je teraz Fico, pýta sa Richard Sulík a pripomína situáciu z roka 2012.

Mesiac po zavedení nového informačného systému na finančnej správe sa kopia problémy. Podnikatelia sa sťažujú, že daniari majú pomalé alebo žiadne reakcie, ktoré vysvetľujú novým systémom. Anonymné emaily hovoria o kolapse daňovej správy.

Ich informácie preberá aj šéf opozičnej SaS Richard Sulík, podľa ktorého je situácia podobná začiatku roku 2012, keď nový systém zavádzali nominanti SDKÚ.

Jeden zo začínajúcich podnikateľov sa napríklad sťažuje, že namiesto toho, aby sa venoval rozbehu firmy, sa doťahuje s daniarmi, kedy mu už vydajú potvrdenie, že nemá voči nim žiadne podlžnosti.

Ďalší na svojom blogu píše, že mešká napojenie na európsky systém pre overovanie IČ DPH (systém VIES). Jeho klient má tak problém, lebo mu rakúsky dodávateľ nechce uhradiť faktúru.

Partnerka daňovej poradenskej firmy BMB Leitner Renáta Bláhová hovorí, že nový systém sprevádza malá efektivita práce daňových úradov a veľa vecí sa z jej skúseností robí za pochodu. Tvrdí však, že to nemá rozmery úplného kolapsu ako v roku 2012.

Na čo upozornil Sulík

Najostrejší je v kritike nového systému predseda SaS Sulík, ktorý tvrdí, že začiatkom apríla nastal na daňových úradoch chaos. Odvoláva sa na listy a emaily, ktoré dostáva. Problém sa podľa neho môže naplno prejaviť pri preplatkoch na daniach, ktoré majú daňové úrady vrátiť do 30. apríla.

„Situácia je však tá, že zamestnanci majú hlavy v smútku, lebo nevedia preplatky overiť, nevedia dohľadať elektronické podania, nefunguje vydávanie registračných čísel na DPH, nevedia vyrátať vratky DPH – tí chytrejší správcovia to spravili v starom systéme, nevedia spracovať licencie. K tomu nový systém pravidelne padá,“ píše opozičný politik.

Sulík sa teraz pýta, prečo premiér Robert Fico teraz mlčí, keď pred tromi rokmi vedel v prípade systému KONS tak nahlas kričať.

Poriadok sľubujú do dvoch týždňov

Šéf finančnej správy František Imrecze priznáva problémy nového informačného systému. Pripisuje to tomu, že stále prebieha integrácia niektorých systémov na nový informačný systém. Hovorí, že to neskrývajú a je to normálna súčasť prechodu na nový systém. Informačný systém by mal v štandardnej dennej prevádzke podľa Imreczeho fungovať okolo 15. apríla.

Finančná správa nabehla na nový informačný systém od 2. marca, pretože pôvodný januárový termín nasadenia museli posunúť. Systém nahradil asi 20 rokov starý informačný systém RDS od spoločnosti Novitech.

Zmluva s IBM

Príbeh výmeny informačného systému daniarov sa začína v roku 2009, keď ministerstvo financií, vtedy pod vedením Jána Počiatka (Smer), vypísalo dva tendre na dodávku informačných systémov.

Jeden z nich, do ktorého sa prihlásilo asi desať záujemcov, ministerstvo neskôr zrušilo. Dobehnúť nechalo iba výberové konanie na takzvanú technickú asistenciu. Do tendra sa prihlásil iba jediný uchádzač – IBM. Vo februári 2010 s ňou Počiatkovo ministerstvo financií uzavrelo zmluvu na zhruba 78 miliónov eur bez DPH (je v tom už aj opcia za asi 21 miliónov na možnú ďalšiu integráciu informačných systémov daniarov a colníkov). Platiť sa to malo aj z eurofondov.

Po voľbách v júni 2010 začala Radičovej vláda prehodnocovať IT kontrakty. Vtedajší šéf Daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík podpísal k zmluve dodatok, ktorým sa objem kontraktu obmedzil na zhruba 23 miliónov eur bez DPH. V rámci tejto sumy sa financoval aj informačný systém KONS (od slova konsolidácia).

V lete roku 2010 skúmal Počiatkovu zmluvu IBM s ministerstvom aj protikorupčný úrad Európskej únie OLAF. Výsledkom bolo, že zmluva sa už nemala financovať z eurofondov, ale priamo zo štátneho rozpočtu.

V roku 2012, keď sa KONS zavádzal, vznikli rozsiahle problémy. Najväčšie riziko mali byť vratky DPH, ktorých opodstatnenosť sa nedala dostatočne overiť a štát tak mohol prísť zbytočne o peniaze.

Rovnako ako vtedy aj teraz sa to dáva za vinu sčasti aj zamestnancom, ktorí len ťažšie prijímajú zásadnejšie zmeny v informačných technológiách. V marci 2012 boli navyše predčasné voľby.

Ficova vláda v systéme KONS už nepokračovala. „KONS malo byt prechodné riešenie do vybudovania štandardného systému. Nasadené riešenie nebolo dostatočné na zabezpečenie fungovania finančnej správy, nakoľko v riešení absentovala kritická funkcionalita,“ uviedlo nedávno pre Denník N ministerstvo financií.

V máji 2012 sa šéfom finančnej správy stal František Imrecze, ktorý dovtedy šéfoval SAP Slovensko.

O Brhelových firmách hovoriť nechcú

Ministerstvo financií tvrdí, že nový informačný systém finančnej správy na báze SAP, ktorý dodávalo IBM, stál doteraz 67 miliónov eur bez DPH. Tento kontrakt je vraj už uzavretý. Je v tom zahrnutá aj suma 6,4 milióna eur za KONS.

Štát naúčtoval dodávateľovi v súvislosti s KONSom sankcie za 1,6 milióna eur bez DPH.

Ktoré firmy sú subdodávateľmi IBM, Imrecze nepovedal s tým, že dodávateľom je IBM. IBM od štvrtka na túto otázku neodpovedala.

Sulík na Facebooku spomína ako jednu z firiem spoločnosť DWC, ktorá patrí k IT podnikom Jozefa Brhela.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie