Denník N

Ani hnedé, ale ani červené ráno

Robert Fico svojím výrokom o hnedom a červenom ráne trafil klinček po hlavičke. Pomenoval, o čo pôjde v župných voľbách. Akurát to jeho farebné spektrum nesedí.

Autor je predsedom Občianskej konzervatívnej strany a poslancom NR SR

„Chcem, aby sme sa narodili do červeného rána, a nie do hnedého či zeleného,“ povedal predseda Smeru Fico. Muži dokážu rozlišovať oveľa menej farebných odtieňov ako ženy. Fico to však doviedol do úplne extrémnej polohy. Zužovať farebné spektrum na hnedú (v zelených tričkách) a červenú je nezmysel. A rovnako absurdne pôsobí Ficova redukcia aj pri politickom spektre. Červená určite nie je jedinou alternatívou k hnedej. A netreba zabúdať ani na to, že hnedé ráno prišlo pred štyrmi rokmi po červenej noci.

Ficov klinček

V tom základom však má Fico pravdu. V župných voľbách nejde len o konkrétne riešenia v oblasti údržby ciest, regionálnej dopravy, sociálnych zariadení, či stredných škôl. V župných voľbách ide prinajmenšom v rovnakej miere o to, komu zveríme do rúk správu vecí verejných v krajine. A teda o charakter krajiny.

Samosprávne kraje sú niečo medzi štátom a obcou. A aj župné voľby sú čosi medzi parlamentnými a komunálnymi. Rovnako ako ani v komunálnych sa v nich nevolia politické strany, ale jednotliví kandidáti. Podobne ako v parlamentných voľbách však aj v tých župných ide o súťaž politických strán a ich koalícií.

V sobotu sa na Slovensku odohrajú dva typy volebných súbojov. S istou dávkou zjednodušenia by sme ich mohli označiť ako bystrický a nebystrický.

Bystrický a nebystrický duel

V Banskobystrickom kraji je to jasné. Demokrati proti fašistom. Lunter proti Kotlebovi. Tu ide naozaj o to, aby sme sa nezobudili zasa do hnedého rána. A dôležité je, aby sa voliči nedali učičíkať nádejne vyzerajúcimi výsledkami predvolebných prieskumov.

Vo zvyšných siedmich krajoch to však nebude červená vs hnedá, ako by nám to rád nahovoril Fico, ale červená vs modrá. Vo všetkých ôsmich krajoch sa sformovala široká koalícia demokratických pravostredových strán a postavila svojich kandidátov na županov aj poslancov zastupiteľstiev. Jej základ vytvorili SaS, OĽaNO a KDH. Vo väčšine krajov spolu s nimi kandidujú aj NOVA, OKS, Zmena zdola a v niektorých krajoch aj ďalšie pravicové strany. S výnimkou Bystrice, kde sa Martin Klus vzdal v prospech Jána Luntera, si tak voliči budú vyberať predovšetkým medzi smeráckymi kandidátmi a kandidátmi pravostredovej koalície.

Z doterajších šiestich smeráckych županov obhajuje mandát päť. V Košickom kraji namiesto smeráka Trebuľu kandiduje smerák Raši. V tejto šestici krajov je to úplne jasné. Viskupič alebo Mikuš. Kaščáková alebo Baška. Jurinová alebo Blanár. Greššo alebo Belica. Trnka alebo Raši. Majerský alebo Chudík.

Bratislavské špecifiká

O čosi komplikovanejšie je to v Bratislavskom kraji, kde sa Smer až na poslednú chvíľu prihlásil k Milanovi Ftáčnikovi. A hoci podľa prieskumov predstavujú k ľavicovému Ftáčnikovi alternatívu až traja protikandidáti, politickou alternatívou je len Juraj Droba, ako kandidát koalície SaS-OĽaNO-Nova-SMK-OKS-Zmena zdola.

Frešova SDKÚ kandiduje vo voľbách do bratislavského krajského zastupiteľstva v koalícii so Smerom. Kusý sa zas profiluje úplne mimo tohto politického zápasu, takže jeho prípadný úspech vo voľbách by pri úspechu smeráckych kandidátov v iných krajoch nebránil Ficovi v tom, aby nám 5. novembra zaželal krásne červené ráno.

Voľby ako boj o farbu rána

V Bystrici to v sobotu bude o tom, či ostane kraj zafarbený nahnedo. Inde sa bude rozhodovať medzi červenou a modrou. Aj v iných štátoch zvyknú v regionálnych voľbách voliči vystaviť vláde akési „polročné vysvedčenie“ za jej politiku. Slovenskí voliči budú mať v sobotu príležitosť povedať, či sú spokojní so všetkými tými bašternákmi, kaliňákmi, čistými dňami, bžánmi a ostatným, čo im servíruje vláda Fico III. A nie, župné voľby to síce priamo nezmenia, ale vyšlú dôležitý signál o tom, aké šance priniesť zmenu má alternatíva, ktorá sa formuje v prostredí súčasnej opozície. Lebo toto je alternatíva k Ficovi a jeho koalícii.

Je dôležité, aby sme sa nezobudili do hnedého rána. Bolo by však dobré, keby to ráno nebolo ani červené. Napokon, aj v prírode je pre ráno najprirodzenejšie modré nebo.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie