Denník N

Piskot na Kisku a podporu Lavrova organizovali komunisti aj dôstojník ŠtB

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Vítanie ruského šéfa diplomacie na Slavíne spoluorganizovala Charta 2015. Jej sekretárom je Peter Nišponský, ktorý bol aj príslušníkom sledovačky ŠtB.

V sobotu na bratislavskom Slavíne prezidenta Andreja Kisku vypískali, ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi tlieskali.

Boli ich asi dve stovky, držali vlajky „Novoruska“, a keď sa pred nimi objavil Lavrov, kričali „Rasija“. Kto boli demonštranti, ktorých si s potešením všimli prokremeľské médiá?

Zrejme najviac ľudí na Slavín prišlo s občianskym združením Charta 2015. Tá sa označuje za nepolitickú organizáciu, zjavne má však blízko k ortodoxným komunistom.

Hovorcom je lekár a niekdajší kandidát do eurovolieb za stranu Národ a spravodlivosť Andrej Janco a komunistický diplomat Štefan Kalina. Obaja publikujú na webe Komunistickej strany Slovenska (KSS).

Pri Biľakovej buste videl fašizmus

Peter Nišporský ako zamestnanec ŠtB. Foto - Ústav pamäti národa
Peter Nišponský ako zamestnanec ŠtB. Foto – ÚPN

Sekretárom charty je Peter Nišponský, ešte pred pár rokmi podpredseda KSS a neskôr člen Ústredného výboru KSS.

„Teraz v Košiciach nemám žiadne funkcie okrem predsedu základnej organizácie (KSS),“ vravel Nišponský Denníku N.

Keď výtvarníci Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz natreli bustu Vasila Biľaka na červeno, Nišponský na webe KSS napísal, že ide o „politicky motivovaný zločin hanobenia národa, rasy a presvedčenia“ a prejav novodobého fašizmu.

Sekretár „chartistov“ Nišponský pracoval od  roku 1973 až do konca roku 1989 v Štátnej bezpečnosti. S evidenčným číslom 194968 začínal vo funkcii referenta ŠtB v Košiciach a neskôr bol náčelníkom viacerých odborov komunistickej tajnej polície.

„Áno, samozrejme. O mne je to známe – 25 rokov. To, čo je na stránke Ústavu pamäti národa (ÚPN), s tým súhlasím. Je to pravda,“ vraví o svojej minulosti eštebáka. „Mám čisté svedomie a toť vsjo“.

Boli ich asi dve stovky. Foto N - Tomáš Benedikovič
Boli ich asi dve stovky. Foto N – Tomáš Benedikovič

 

Mám čisté svedomie

Vysvetľuje, že v náplni práce mal „všetko“ – od pešiaka až po šéfa analytického odboru. Tvrdí, že proti Charte 77 nebojoval, lebo nebol v útvare určenom na boj s vnútorným nepriateľom.

„Bola to ochrana ekonomiky Československej republiky,“ opisuje, čo robil. Nišponský nebol len na III. odbore ŠtB, ktorý mal na starosti ekonomickú kriminalitu.

Podľa záznamov ÚPN začínal na IV. odbore, čo bola sledovačka. Sledovali toho, koho im kázali, povedal pre Denník N. „To bol obslužný útvar,“ odpovedá na otázku, koho sledoval.

Signatárov Charty 2015 je momentálne viac ako 500. Na prvých miestach sú súčasní aj bývalí funkcionári KSS Karol Fajnor, Jalal Suleiman, ale aj starosta košickej mestskej časti Sídlisko Ťahanovce Cyril Betuš.

Foto N  - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

 

„Vyslanec“ Novoruska navštívil bojovníka

Na Slavín prišiel aj „veľvyslanec“ samozvaných republík Donecka a Luhanska Marián Farkaš. S „Novoruskom“ je v čulom kontakte a do oblasti zo Slovenska vozí humanitárnu pomoc.

V nemocnici navštívil zraneného bývalého Slovenského branca Martina Keprtu. Vojaka doneckej separatistickej armády Keprtu postrelili na začiatku roka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie